Oι καημένοι οι ξένοι!... Αναφέρονται ακόμα σε μας λες και είμαστε οι απόγονοι του Περικλή! Δεν έχουν καταλάβει ότι έχουμε διαρρήξει προ πολλού τις σχέσεις μας και με την Αρχαία Ελλάδα και με το Βυζάντιο, μη σας πως και με το νεώτερο Ελληνισμό. Έτσι ο ξένος τύπος έχει πρωτοσέλιδα αυτές τις μέρες, για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, του στυλ: Συντρίμμια η αθηναϊκή δημοκρατία ( Τhe Guardian) ή αναζητείται «μια νέα μορφή Περικλή, με αρκετό θάρρος για να ασχοληθεί με τις βαθύτερες αιτίες του χάους στην Ελλάδα» (Τhe Economist). Kαι αυτά τα αναφέρω όλως δειγματολειπτικώς, καθώς τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου για τα εν Ελλάδι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Όμως μένω σε κάποια αποσπάσματα που μας ...συνδέουν με το "ένδοξο παρελθόν" μας, με το οποίο ουδεμία σχέση έχουμε: "...πηγάζει το ερώτημα αν η δημοκρατία υφίσταται πραγματικά στη χώρα που ισχυρίζεται ότι είναι το λίκνο της. Ενίοτε, στις πραγματικές δημοκρατίες ο λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει", γράφει η Guardian, σα να μας λέει ότι καλό θα ήταν να μην ισχυρίζεσθε ότι είστε το λίκνο της δημοκρατίας και ότι έχετε τα χάλια που σας πρέπουν, γιατί είστε ανίκανοι να διαγνώσετε και να επιλέξετε τους αρίστους που χρειάζεται γαι να λειτουργήσει η δημοκρατία.
Το Economist κάνει ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για την κακή ποιότητα της ελληνικής εκπαίδευσης, που βέβαια είναι από τα βασικά αίτια της κρίσης: "Το πανεπιστημιακό σύστημα στην Ελλάδα είναι πιο κοντά στα χειρότερα στοιχεία του οθωμανικού παρελθόντος (όπως οι γραφειοκρατίες που παρεμποδίζουν την καινοτομία), από ότι η Τουρκία, με τις πολύ καλές ιδιωτικές και δημόσιες πανεπιστημιουπόλεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό, το οποίο μιλά για μια κατάσταση γνωστή σε όλους τους Έλληνες: ότι στο εξωτερικό οι Έλληνες διαπρέπουν, ενώ αποφεύγουν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Ο Economist αναφέρει ότι αν και κατά το παρελθόν η ελληνική ηγεσία απέφευγε να δώσει απάντηση στα προβλήματα, τώρα υπάρχει ο φόβος ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο εάν δεν επιλυθούν".
Όσο δεν κατανοούμε την ανάγκη της αληθινής παιδείας και δεν αντιμετωπίζουμε κατάματα την πραγματικότητα τέτοια και χειρότερα θα έχουμε. Και θα υστερούμε σε πολλά σε λίγο έναντι της Τουρκίας! Τις εγερεί ημάς;
Ο Economist αναφέρει ότι αν και κατά το παρελθόν η ελληνική ηγεσία απέφευγε να δώσει απάντηση στα προβλήματα, τώρα υπάρχει ο φόβος ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο εάν δεν επιλυθούν".
Όσο δεν κατανοούμε την ανάγκη της αληθινής παιδείας και δεν αντιμετωπίζουμε κατάματα την πραγματικότητα τέτοια και χειρότερα θα έχουμε. Και θα υστερούμε σε πολλά σε λίγο έναντι της Τουρκίας! Τις εγερεί ημάς;
Το προβλημα μας ειναι οι πολιτικοί ειδικά εκείνοι που δηλώνουν δημοκράτες σαν ολοι οι άλλοι να είμαστε φασίστες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠληρώνουμε την "δημοκρατία" των κυρίων αυτών με πρόστιμα γιατίδεν θέλουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Φυσικά δεν τα θέλουν γιατί θα φανεί η μετριότητα των οπαδών τους και οι συναλλαγές που εχουν κάνει αρκετοί για να γίνουν καθηγητές του Πανεπιστημίου και να παριστάνουν τις αυθέντίες.! Εχω πλήρη γνώση αυτών που γράφω και το λέω πριν κάποιος σκεφτεί να θεωρήσει οτι δεν εχω σχέση με το θέμα....
Δ.Γ.
ΕΥΓΕ, ΑΓΑΠΗΤΕ Δ.Γ.! ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟΤΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ!!! ΚΑΙ ΔΕΣ ΠΩΣ ΕΝΤΕΧΝΑ, ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΙΣΩΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΜΠΛΕΞΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΟΒΑΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤ΄ΑΥΤΟΥΣ....ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙΚΤΡΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΛΑΝΗΘΕΙ(ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΙΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΣΧΑΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗΣ ΠΛΑΝΗΣ...)! ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ! ΚΑΙ ΕΣΤΩ ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΔΙΑΒΟΗΤΟΣ-ΚΑΙ ΗΔΗ ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ ΠΑΛΑΙΟΣ- ΠΕΡΙ Α.Ε.Ι. ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ (Ή ΚΑΔΡΟ...) ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ..... ΣΟΒΑΡΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΑΠΕΣΥΡΘΗΣΑΝ ΕΞ'ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ......
ΑπάντησηΔιαγραφήρε βάλτε λίγο μυαλό πριν μιλήσετε για το πανεπιστήμιο που θα μείνει δημόσιο και μακρυά από τις εταιρείες του καπιταλισμού σας. και αφήστε τον Αρχιεπίσκοπο που λέγει τα πράγματα με τα ονόματά τους χωρίς τους βερμπαλισμούς της βλαχοδεξιάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡ..
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3638222,00.html
ΑπάντησηΔιαγραφήανωνυμε Ρ. που ζείς ήθελα να ήξερα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΓΑΠΗΤΕ, Ρ.., ΠΡΑΓΜΑΤΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ "ΟΝΟΜΑΖΕΙ" ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ! ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΜΟΝΟ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ-ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΕΡΜΠΑΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΘΕ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ! ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΑΓΝΟΕΙ, ΔΗΛΑΔΗ, ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ "ΟΠΑΔΟΣ, ΑΓΕΛΗ, ΑΓΕΛΑΡΧΗΣ, ΑΓΟΜΕΝΟΦΕΡΟΜΕΝΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ-ΩΦΕΛΕΙΑ" ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ. ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ "ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ" ΕΛΠΙΖΩ ΠΩΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ-ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΙ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΙΔΕΑ".....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον το κείμενο και τα σχόλια, θα ήθελα παρακαλώ να προστεθεί και το δικό μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά, ο Economist ξέρουμε γιατί τόσο μένος κατά των ελληνικών πανεπιστημίων. Απ την στιγμή που δεν μπορούν να αναπτύξουν ιδιώτες επιχειρηματικές δραστηριότητες φυσικό να ενοχλείται! Αφού η εφημερίς Economist είναι τόσο σοφή, ας προτείνει καμια διέξοδο απτην παγκόσμια οικονομική κρίση γιατί σε λίγο δεν θα έχουμε να φάμε! παρά να προπαγανδίζει ακόμα το δόγμα της ελεύθερης αγοράς που πνέει τα λοίσθια. Μα καλά, εδώ ο κόσμος δεν έχει να φάει, η ελληνική χριστουγεννιάτικη αγορά έχει τον μισό τζίρο, που θα βρει ο έλληνας τα λεφτά να πληρώνει τα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων; Και αφού εδώ είναι και πνευματικό blog, πόσο χριστιανικό είναι να μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά των εύπορων οικογενειών, ενώ τα δύσμοιρα τα παιδιά της μεσαίας τάξης που δεν τα βγάζει πλεόν πέρα να στερούνται; Δεν βλέπει ο Economist ότι ο υπαρκτός καπιταλισμός ζει το δικό του '89 και όπως τότε κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός ομοίως καταρρέει και έχει γεμίσει τον κόσμο με εκατομμύρια ανέργους. Εδώ κινδυνεύουμε σε λίγο να σιτιζόμαστε με δελτία και κουπόνια, οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις μας λείπανε!
Όσο για τις ξένες εφημερίδες, σεβαστές βεβαίως οι απόψεις τους αλλά επειδή που και που έχουν και ολίγον ανθελληνισμό, φρόνιμον θα ήταν να αναφέρανε ότι σε χώρες όπως Μ.Βρεταννία, κλπ δεν τολμάς να κυκλοφορήσεις μετά τις 10-11 το βράδυ γιατί κυκλοφορούν συμμορίες ανηλίκων και σε μαχαιρώνουν έτσι για την πλάκα τους. Ναι, η υπόλοιπη Ευρώπη ξεχειλίζει από ουσιαστική παιδεία, γιαυτό οι κοινωνίες αυτές είναι πρότυπα για μας. Μην τρελαθούμε βρε παιδιά. Απ' ότι ξέρω, λίγο πολύ η νέα γενιά της Ευρώπης θυμίζει αμερικανάκια, άσε που από ήθος είναι sex drugs and rock'n roll. Καλά για το τρίτο, το ροκ εν ρολ ίσως υπάρχουν ενστάσεις, άλλα μουσικά ακούσματα είναι της μόδας πλέον, αλλά από σεξ και ναρκωτικά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γίνεται της τρελής ! Ας πει κάποιος στην Guardian ότι προτού μας κρίνει, ας κάνει λίγο αυτοκριτική για τους Βρετανούς τουρίστες που όταν έρχονται στα ελληνικά νησιά οργιάζουν, μιλάμε συνδυασμό βακχικών γλεντιών και ρωμαικών οργίων, βλέπουμε στις τηλεοράσεις τα αίσχη και κοκκινίζουν και οι πέτρες.
Τέλος, εχω διαβάσει ότι από ιστορικής απόψεως, τα πανεπιστήμια της δυτικής ευρώπης εστεγάζοντο σε μονές, που διέθεταν πλούσιες βιβλιοθήκες, μοναχούς/μοναχές που λόγω του άφθονου ελεύθερου χρόνου μπορούσαν να μελετούν ατέλειωτες ώρες, όπου και υπήρχε άσυλο (έτσι κι αλλιώς οι μονές έχουν άσυλο), και στόχο είχαν την μεταλαμπάδευση της γνώσης στους ενδιαφερόμενους πολίτες άνευ χρηματικών οφελών- δηλαδή μόνο γνώση, όχι λεφτά. Μπορούμε να γυρίσουμε σε τέτοια αφιλοκερδή συστήματα? Αμήν και πότε. Διότι οταν μπαίνουν οι επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια τα χειραγωγούν. Και κοινως διδάσκεται ό,τι πουλάει.
Αλήθεια, θα ήθελα να προσθέσω το εξής ενδιαφέρον, το οποίο αφενός έχω διαβάσει από ιστορικούς μελετητές και αφετέρου δει στο Βρεταννικό Μουσείο: Ο Economist, που μας συγκρίνει με την Τουρκία, θα ήταν καλό να γνωρίζει και να αναφέρει ότι όταν επί μεσαιωνικών χρόνων στην κατα τα άλλα πρωτοπόρα Ευρώπη έκαιγαν ανθρώπους στην πυρά , ο Ισλαμικός κόσμος είχε να επιδείξει και επιστήμες, και σχολές πανεπιστημιακές όπου καλλιεργούνταν επιστήμες, και τέχνη και γράμματα! Ειδικά στην Αραβία, οι ιστορικοί ομιλούν περι σημαντικής Ισλαμικής επιστημονικής καλλιέργειας σε σχολές. Ο λόγος είναι τιμητικός για εμάς τους Έλληνες: επειδή οι Τούρκοι ανταγωνίζονταν το Βυζάντιο, ε, επειδή το Βυζάντιο είχε και τέχνες και γράμματα και πολιτισμό και επιστήμες, αναγκαστικά ο Ισλαμικός κόσμος ανταγωνιστικά σκεπτόμενος αλλά και επηρεασμένος αναγκάστηκε να καλλιεργήσει όλα αυτά! Όταν πήγα στο Βρετανικό μουσείο, υπήρχε τμήμα με ισλαμικά εκθέματα, αξιοθαύμαστα, τα οποία χρονολογούνταν την περίοδο του Μεσαίωνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσοι ενδιαφέρεστε, μπορείτε να αναζητήσετε αντίστοιχη βιβλιογραφία.