Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΟ ΤΟ "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ" ΣΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ

Από την Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως (8/9/2008)

Περισσότερο ίσως από κάθε άλλη χρονιά, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν φέτος στα θλιβερά γεγονότα της 6/7 Σεπτεµβρίου 1955, όταν µε επικεφαλής την Ρωµαίικη κοινότητα, οι µειονότητες δέχθηκαν το πογκρόµ το οποίο τις επέφερε ένα βαρύτατο πλήγµα, ταυτόχρονα όµως σφράγισε ανεξίτηλα και αρνητικά την υπόληψη της χώρας. Σχετικά µε τα γεγονότα ρωτήθηκε η Απογευµατινή ενώ ο εκδότης της, Μιχάλης Βασιλειάδης, κλήθηκε ως οµιλητής σε πάνελ που συζήτησε το θέµα. Η διοργάνωση ανήκε στο πολιτιστικό κέντρο «Adalı» και πραγµατοποιήθηκε το Σάββατο, ώρα 15.00, στην αίθουσα του Επιµελητηρίου Μηχανολόγων Μηχανικών στην περιοχή Ταξίµ. Στο πάνελ που διεύθυνε η Ντιλάι Ίνκαγια συµµετείχαν ακόµη οι Μιγκιρντίτς Μαργκοσιάν, Σαρκίς Τσερκεζιάν, Καγιούς Τσαλικµάν – Γκαβρίλοφ, Ερέν Κεσκίν και Ραγκίπ Ζαράκολου. Την εκδήλωση που κράτησε περίπου 3,5 ώρες παρακολούθησε πυκνό ακροατήριο, κυρίως νέοι, οι οποίοι για πρώτη φορά πληροφορήθηκαν από υπεύθυνα στόµατα τα γεγονότα. Στην αίθουσα υπήρχε και έκθεση φωτογραφιών, από εκείνες που είχαν εκτεθεί µε την ευκαιρία των 50 χρόνων, το 2005 και είχε δεχθεί επίθεση από τραµπούκους του γνωστού κύκλου. Από τον υπεύθυνο της έκθεσης πληροφορηθήκαµε ότι η µήνυση που κατατέθηκε τότε εναντίων των ταραξιών ακόµη συνεχίζεται και πάει από αναβολή σε αναβολή. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι είναι αποφασισµένος να µην εγκαταλείψει τις προσπάθειές του µέχρις ότου τιµωρηθούν οι υπαίτιοι. Ο Μιχάλης Βασιλειάδης, εκδότης της παλαιότερης ελληνικής εφηµερίδας της Πόλης, µας λεει ότι "δεν είναι δυνατόν να αντιληφθεί κανείς το νόηµα των Σεπτεµβριανών γεγονότων αναφερόµενος µόνο στις δύο εκείνες ημέρες, διότι αυτά αποτελούν ένα κρίκο µιας αλυσίδας η οποία πρέπει ουσιαστικά να µας απασχολήσει.
Τα γεγονότα αυτά είναι αποκύηµα µια σκέψης, η οποία µη µπορώντας να βρει θέση στις µειονότητες εντός του έθνους – κράτους που ήθελε να δηµιουργήσει, επιχείρησε να τις αφοµοιώσει. Για τις µη µουσουλµανικές µειονότητες όµως, όπου η θρησκεία αποτελεί ένα σχεδόν ανυπέρβλητο εµπόδιο, θεώρησε ότι θα ήταν ευκολότερο να εφαρµόσει ένα πρόγραµµα σταδιακής αποψίλωσης και τελικά εξαφάνισής τους. Άλλοι κρίκοι της αλυσίδας αυτής που χαρακτηρίζεται ως «πρόγραµµα εξαφάνισης» είναι η στρατολόγηση των 20 ηλικιών (όλος ο µειονοτικός ανδρικός πληθυσµός από 22-42 ετών που στάλθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης), η επιβολή του διαβόητου φόρου περιουσίας, η εκστρατεία «πολίτη µίλα Τουρκικά», η απαγόρευση πολλών επαγγελµάτων στους µη Τούρκους κ.α., µε χαριστική βολή τις απελάσεις του 1964. Τα γεγονότα του Σεπτέµβρη του’55 δεν είναι αυθόρµητα. Είναι αποτέλεσµα µιας ψυχολογικής επιχείρησης που µε πρόσχηµα το κυπριακό, εφαρµόσθηκε µε θαυµαστή επιτυχία. Η σύλληψη και η εφαρµογή του δεν περιορίζεται στους λίγους πριν τον Σεπτέµβρη µήνες του’55. Η προσπάθεια διαµόρφωσης της κοινής γνώµης είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε χθες, επί τη εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, στον Ι. Ναό της Παναγίας Διπλοκιονίου στον Βόσπορο. Μιλώντας στο εκκλησίασμα αναφέρθηκε στα Σεπτεμβριανά τονίζοντας ότι «την χαρά της εκκλησιαστικής πρωτοχρονιάς έρχεται να επισκιάσει η ανάμνηση των τραγικών γεγονότων της αποφράδος εκείνης νύχτας της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου 1955. Τα τραγικά εκείνα γεγονότα αποτέλεσαν την απαρχή του ξεκληρίσματος της Ρωμιοσύνης εδώ. Το ΄55, το ΄64, και το ΄74 υπήρξαν πολύ δύσκολα χρόνια για την ομογένεια της Κωνσταντινουπόλεως, έφυγαν χιλιάδες πιστοί, αλλά και όσοι μείναμε έχουμε ακόμη το κουράγιο και με την χάρη του Θεού θα το έχουμε και θα συνεχίσουμε απτόητοι να διαιωνίζουμε την ιστορία μας, την παράδοσή μας, τη χριστιανική μαρτυρία μας, την εδώ ζωή και ύπαρξή μας".

2 σχόλια:

  1. ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΦΙΓΟΥΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ ΤΟΥ Α' Ο ΟΠΟΙΟΣ ΙΣΤΑΤΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΙΚΩΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΚΟΓΧΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ-ΘΥΜΑΤΟΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΝΥΚΤΟΣ......ΕΑΝ ΕΠΙΛΑΘΩΜΑΙ ΣΟΥ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω το "μεγάλος" για τον Αθηναγόρα ν' αναφέρεται στο ύψος, γιατί από ορθόδοξο ήθος έπασχε πάρα πολύ... οικουμενισμός, αγαπολογίες, έλλειψη ορθοδόξου θεολογίας κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή