Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΛΙΟΣ (1869-1940)


Ο «ευρωπαίος συνθέτης από την Πάτρα» γεννήθηκε στην Αχαϊκή πρωτεύουσα το Νοέμβριο του 1869. Προερχόταν από αστική οικογένεια , η οποία φρόντισε από νωρίς για την μουσική του παιδεία. Πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού και πιάνου από τον Ιταλό καθηγητή μουσικής Τiveri. Στη συνέχεια σπούδασε στο Ωδείο του Μονάχου με τον διάσημο παιδαγωγό και συνθέτη Ludwig Thuille (1861-1907). Επιστρέφοντας στην Πάτρα ίδρυσε τοπική ορχήστρα, στην οποία συμμετείχαν φιλόμουσοι πατρινοί και συγγενείς του. Το 1916 παντρεύτηκε την υψίφωνο Ειρήνη Πάλλη και απέκτησε τρία παιδιά. Ξαναγύρισε στο Μόναχο οικογενειακώς (1919-1920), όπου και διετέλεσε υποπρόξενος της Ελλάδας ως το 1935. Πέθανε στις 13 Μαρτίου 1940.
Συνέθεσε περί τα 130 έργα, καλύπτοντας σχεδόν όλο το φάσμα της μουσικής δημιουργίας: Συμφωνική μουσική, μουσική για ορχήστρα εγχόρδων, μουσική δωματίου, όπερα, Λειτουργίες, δεκάδες τραγούδια για φωνή και πιάνο, χορωδιακές συνθέσεις , έργα για πιάνο και για διάφορα άλλα όργανα. Στη Γερμανία είχε γίνει γνωστό μεγάλο μέρος του συνθετικού του έργου όσο ακόμη ζούσε. Ο μαέστρος και μελετητής του έργου του Βύρων Φιδετζής παρατηρεί ότι ο Λιάλιος με το έργο του «φέρνει σε επαφή για πρώτη φορά ουσιαστικά – δηλ. στο επίπεδο της δημιουργίας – τη νεοελληνική σκέψη με τη σημαντικότερη παγκόσμια μουσική παράδοση του 19ου αιώνα». Το πλούσιο αρχείο του Δημήτρη Λιάλιου δώρισαν στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» τα παιδιά του Γεώργιος Λιάλιος, Έλενα Σκλαβούνου και Μαρία Τζίνη.
Διδακτορική διατριβή για τη ζωή και το έργο του Λιάλιου εκπονεί η μουσικός της Κ.Ο.Θ. Ευτυχία Ταλακούδη (βιολί).
Η γενέτειρα του Λιάλιου, η Πάτρα, ουσιαστικά αγνοεί το αξιότατο τέκνο της. Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί από τον μαέστρο Βύρωνα Φιδετζή με διάφορες ορχήστρες (έχει ηχογραφηθεί το Όνειρο Μεσονυκτίου), την Ορχήστρα Πατρών (σε κασετίνα ψηφιακών δίσκων με έργα ελλήνων συνθετών), τον κορυφαίο έλληνα βιολιστή Γιώργο Δεμερτζή και το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, την Ευτυχία Ταλακούδη και κάποιους μεμονωμένους έλληνες σολίστ. Την προσωπογραφία του Λιάλιου, σε νεαρή ηλικία, φιλοτέχνησε ο μεγάλος ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης το 1888.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου