Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

"ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ" ΤΟΥ ΑΝΤΙΟΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ατενίζοντας και απολαμβάνοντας ακρογιάλια της Αττικής θυμήθηκα αμέσως το συμφωνικό ποίημα Ακρογιάλια και Βουνά της Αττικής του Αντίοχου Ευαγγελάτου (1902-1981).
Το πρωτάκουσα πριν τριάντα τρία χρόνια (18-12-1991) από την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τον Μάνο Χατζιδάκι και μου 'χε κάνει πολλή εντύπωση. Η ένταση της ανόθευτης χαράς! Αυτό είναι τούτο το έργο του Ευαγγελάτου γραμμένο το 1953-54 και ερμηνευμένο για πρώτη φορά από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις 21 Ιουνίου 1954 - πριν 70 χρόνια! - υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Φιλοκτήτη Οικονομίδη.
Έκτοτε το έργο μπήκε στο ρεπερτόριο της ΚΟΑ, ως μια αξιαγάπητη σελίδα της ελληνικής μουσικής παραγωγής.
Το έργο διαρκεί μόλις 12 λεπτά και κάτι... Δώδεκα λεπτά της ώρας περιγραφική ενατένιση, περισυλλογή... Εκφράζει την αγαλλίαση του συνθέτη στο αντίκρισμα του αττικού τοπίου. Καμιά διαφωνία δεν ταράζει αυτήν την αρμονία. Τα πρώτα βιολιά περιγράφουν τα βουνά και τα δεύτερα τα ακρογιάλια του ειδυλλιακού αττικού τοπίου! Το συμφωνικό αυτό κομμάτι αποτελεί, μάλλον, περισσότερο έκφραση συναισθήματος παρά ζωγραφική.
Ο συνθέτης με τον μουσικό του λόγο εκφράζει την αγάπη του για τ' ακρογιάλια και τα βουνά της Αττικής. Κι εμείς μαζί του.
Το έργο είχε παρουσιάσει το 1962 με ξένη ορχήστρα και ο αείμνηστος αρχιμουσικός Μιλτιάδης Καρύδης, γεγονός που δείχνει την δυναμική της συγκεκριμένης σύνθεσης, η οποία ερμηνεύεται μέχρι τις μέρες μας. 
Ακούμε, στη συνέχεια, τα "Ακρογιάλια και βουνά της Αττικής", το συμφωνικό αυτό ποίημα του Αντίοχου Ευαγγελάτου από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου