Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

ΑΡΧΙΜ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΓΚΟΥΡΒΕΛΟΣ ΓΙΑ "ΑΝΑΘΕΜΑ" ΖΟΡΜΠΑΛΑ: "ΜΠΡΑΒΟ. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ. ΨΕΜΑΤΑ ΛΕΕΙ;"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Τον γύρο του διαδικτύου έκανε το βίντεο με το «Ανάθεμα» στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών την 25η Μαρτίου 2024. Στην Δοξολογία για την εθνική επέτειο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, με τον βοηθό του επίσκοπο Κερνίτσης Χρύσανθο δίπλα του. 
Ενώ η Δοξολογία, παρουσία επισήμων, έχει ολοκληρωθεί, ακούγεται από τον άμβωνα του Μητροπολιτικού Ναού Πατρών η λέξη «ΑΝΑΘΕΜΑ», από το στόμα του κ. Σπυρίδωνος Ζορμπαλά, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε μέλος της Αντιαιρετικής ομάδας της Μητροπόλεως Πατρών. Ο Σπ. Ζορμπαλάς είπε επί λέξει: "ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ. ΑΝΑΘΕΜΑ. ΑΝΑΘΕΜΑ. ΑΝΑΘΕΜΑ". 
Το «Ανάθεμα» εξεφωνήθη, μετά το «Δι’ ευχών» ως διαμαρτυρία για την παρουσία πολιτικών που ψήφισαν τον νόμο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον πολιτικό γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και παρίσταντο στην Δοξολογία. Ο ίδιος ο Σπύρος Ζορμπαλάς ανήρτησε το σχετικό βίντεο - προφανώς είχε μελετήσει καλά την ενέργειά του - στον προσωπικό του λογαριασμό στο youtube. 
Σύμφωνα με την λογική του κ. Ζορμπαλά και των ομοφρόνων του η Διοικούσα Εκκλησία θα έπρεπε όχι μόνο να μην επιτρέψει την είσοδο των συγκεκριμένων πολιτικών στον Ναό, αλλά και να τους αναθεματίσει – αφορίσει. 
Ο Πατρών Χρυσόστομος δεν έδωσε σημασία στο γεγονός και απτόητος προέτεινε τον Σταυρό στους πολιτικούς, οι οποίοι και τον ασπάστηκαν κατά το έθος. Όμως το θέμα δεν είναι τόσο απλό. 
Στο βίντεο που παραθέτουμε εδώ – από την απευθείας μετάδοση του Τηλεοπτικού Σταθμού της Μητροπόλεως Πατρών «Λύχνος» - ακούγεται ευκρινώς ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Πατρών, αρχιμ. Αμβρόσιος Γκουρβέλος να λέει: "Μπράβο, μπράβο, μπράβο". Ο ιερέας δίπλα του διευκρινίζει: «Είναι ο Σπύρος» [γνωστός στον κλήρο της Πάτρας ο Ζορμπαλάς] και ο αρχιμ. Αμβρόσιος Γκουρβέλος δικαιώνει την πράξη του αναθέματος λέγοντας: "Καλά κάνει. Ψέματα λέει;" 
Άραγε ο Πατρών Χρυσόστομος συμφωνεί με την άποψη του αρχιμανδρίτη του; Πάντως ο ίδιος απέφυγε επιμελώς να πει το παραμικρό για το πρωτοφανές – για τον Μητροπολιτικό Ναό Πατρών – επεισόδιο! 
Ο Σπυρίδων Ζορμπαλάς οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα "για εξακρίβωση στοιχείων" και μετά από λίγο αφέθηκε ελεύθερος. Προφανώς ο Πατρών Χρυσόστομος …μακροθύμησε, ενώ θα μπορούσε να κινήσει τον σχετικό νόμο: 
«Όποιος κακόβουλα προσπαθεί να εμποδίσει ή με πρόθεση διαταράσσει μιαν ανεκτή κατά το πολίτευμα θρησκευτική συνάθροιση για λατρεία ή τελετή, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος μέσα σε εκκλησία ή σε τόπο ορισμένο για θρησκευτική συνάθροιση ανεκτή κατά το πολίτευμα, ενεργεί υβριστικά ανάρμοστες πράξεις». 
Μήπως ο Πατρών Χρυσόστομος δεν θεώρησε «διατάραξη της λατρείας» το «Ανάθεμα» Ζορμπαλά; Μήπως δεν το θεώρησε καν «ανάρμοστη πράξη;» Κι ακόμα, το ίδιο «μακρόθυμος» θα ήταν αν την συγκεκριμένη πράξη έκανε κάποιος άλλος; 
Κι ακόμα, πώς δεν πήρε κανείς χαμπάρι τον Ζορμπαλά να ανεβαίνει άνετος στον άμβωνα του Μητροπολιτικού Ναού Πατρών; Δεν υπάρχει στην Ευαγγελίστρια η στοιχειώδης φύλαξη και μάλιστα την ημέρα της πανηγύρεως του Ναού και κατά την επίσημη Δοξολογία για την εθνική επέτειο; 
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θέλει μιαν επίσημη απάντηση: Ο αρχιμ. Αμβρόσιος Γκουρβέλος δικαιώνει πανηγυρικά το «Ανάθεμα» του Ζορμπαλά. Συμφωνεί ο οικείος μητροπολίτης, ο Πατρών Χρυσόστομος, με τον κληρικό του; 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου