Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη και χριστιανική Θεολογία


Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα (29.02.2024) το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο (Webinar) που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Δρ. Nικόλαος Παύλου, Δρ. Νικόλαος Ματθαίου και Όλγα Γκούμα, Μ.sc., για τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης τους (Στερεά Ελλάδα/Ανατ. Αττική – Θεσσαλία – Δυτ. Μακεδονία – Aνατ. Μακεδονία / Θράκη). 
Το σεμινάριο ασχολήθηκε με το επίκαιρο θέμα της “Τεχνητής Νοημοσύνης” (Artificial Intelligence) στη διάσταση των θετικών προκλήσεων που δημιουργεί η εφαρμογή της (και) στην εκπαίδευση, αλλά και των προβληματισμών που προκύπτουν σε περιπτώσεις της ανέλεγκτης χρήσης της, με ομιλητή – εισηγητή του θέματος τον Δρ. Πέτρο Παναγιωτόπουλο, Θεολόγο-Φυσικό, Αν. Καθηγητή Ηθικής και Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ. 
Διακόσιοι (200) και πλέον θεολόγοι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με αδιάπτωτο ενδιαφέρον, επί δίωρο (5 – 7 μ.μ.), τη 4η διαδικτυακή συνάντηση, συμμετέχοντας ενεργά στο διάλογο και στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο – υπό τύπον και μορφή “Θεολογικού Εργαστηρίου” – επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσαν οι Σύμβουλοί τους. 
Όπως ανέφερε, εισαγωγικώς, ο κ. Παναγιωτόπουλος η τεχνητή νοημοσύνη, η προσπάθεια δηλ. να αναπαραχθεί η ανθρώπινη ευφυία και συμπεριφορά – και όχι μόνο να αναπαραχθεί, αλλά να προχωρήσει και πιο πέρα - αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα του κόσμου μας και αποτελεί μια εξέλιξη της επιστήμης την οποία δεν πρέπει ούτε να «θεοποιούμε», αλλά ούτε και να «δαιμονοποιούμε», αλλά, επί τη βάσει της χριστιανικής θεολογίας, να αξιοποιούμε πάντα με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο. 
Είναι αναμφίβολα τα ευεργετήματα που προκύπτουν απ΄ αυτήν π.χ. στο ιατρικό τομέα, στο εκπαιδευτικό τομέα, και, παρά τα σφάλματα που διαπιστώνονται από την κακή χρήση της, το συνολικό αποτέλεσμα κρίνεται θετικό, ικανοποιητικό. Εξάλλου, επεσήμανε ο ομιλητής, αυτές οι εξελίξεις θεωρούνται, σχεδόν, αναπόφευκτες, μιας και είναι αποτέλεσμα της προόδου, η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να ανακοπεί στην κοινωνία μας, φθάνει οι σπουδαίες, νέες αυτές τεχνολογικές εξελίξεις να υπηρετούν τον άνθρωπο κι όχι να τον υποδουλώνουν. 
Εις ότι αφορά τη Θεολογία ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι είναι αδιανόητο να οχυρώνεται πίσω από φοβίες και καταγγελίες. Οφείλει να αξιολογεί, κατά το δυνατόν, αντικειμενικά τα νέα δεδομένα και μαζί με τις άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες να (συν-) διαλέγεται με τις θετικές επιστήμες, κομίζοντας το ήθος της χριστιανικής θεολογίας για το σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο και υποδεικνύοντας τρόπους για τη θεραπεία των τυχόν εκτροπών ή αδυναμιών στο νέο επιστημονικό κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και των εφαρμογών της. 
Η διαδικτυακή συνάντηση ολοκληρώθηκε με διάλογο – συζήτηση ανάμεσα στο πανεπιστημιακό καθηγητή και τους θεολόγους εκπαιδευτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου