Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
«Μόδα, τάση ή και ανάγκη, η γάμο-βάφτιση αποτελεί, πλέον, μία από τις πιο συχνές επιλογές των νέων ζευγαριών, πολλά από τα οποία συζούν χωρίς να τους απασχολεί ιδιαίτερα η επισημοποίηση της σχέσης τους. Έτσι, η παραδοσιακή ροή των γεγονότων έχει διαφοροποιηθεί, με το θρησκευτικό γάμο και τη βάφτιση να ακολουθούν μαζί έναν πολιτικό γάμο, στον οποίο, συνήθως, οδηγεί ο απρόσμενος ερχομός ενός μικρού.
Η λύση αυτή εξυπηρετεί πολλά ζευγάρια, καθώς τους επιτρέπει να προετοιμάσουν σωστά το γεγονός, χωρίς να τους πιέζει ο χρόνος, ενώ η μέλλουσα νύφη-μαμά έχει τη δυνατότητα να επανέλθει στη φόρμα της μετά τη γέννα, να οργανωθεί και να βρει τις ισορροπίες της. Φυσικά, πέρα από το χρόνο και τον κόπο που γλυτώνουν καταφεύγοντας σε μία εκδήλωση που εξυπηρετεί δύο σκοπούς, οι μελλόνυμφοι γονείς εξοικονομούν πολλά χρήματα. Θα σταλεί ένα προσκλητήριο, θα γίνει μία δεξίωση, και, γενικά, όλα τα έξοδα θα είναι για μία φορά.
Αν ενδιαφέρεστε και εσείς να συνδυάσετε τα δύο αυτά μυστήρια, τότε σας έχουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να οργανώσετε την τέλεια γάμο-βάφτιση χωρίς άγχος!».
Και ακολουθούν οι «χρήσιμες συμβουλές» της συντάκτριας Ειρήνης Σαρακατσάνου σε ένα από τα άπειρα sites που προμοτάρουν την γαμοβάφτιση.
Η πρακτική αυτή καθιερώθηκε με την συνδρομή, ουσιαστικά, της Διοικούσας Εκκλησίας. Έχουμε, λοιπόν, τρία Μυστήρια σε ένα!!! Γιατί από τη στιγμή που το Μυστήριο του Χρίσματος – που δεν το ξέρει ο κόσμος – τελείται μέσα στο Μυστήριο του Βαπτίσματος, έχουμε τρία Μυστήρια – με τον γάμο που προηγείται – να γίνονται ταυτόχρονα!
Σημειώσατε ότι έχει προηγηθεί πολιτικός γάμος!
Άρα;
Η Εκκλησία παραβλέπει – προφανώς – το …αμάρτημα του πολιτικού γάμου που δεν «αναγνωρίζει» και προχωράει στην τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου και κατόπιν της Βαπτίσεως του τέκνου ή των τέκνων, που έχουν προκύψει από «προγαμιαίες σχέσεις», αφού ο πολιτικός γάμος θεωρείται ως μη γενόμενος.
Πρόκειται, σαφώς, για μια κάπως …περίπλοκη κατάσταση, την οποία η Εκκλησία φαίνεται πως αποδέχθηκε εκ των πραγμάτων! Το για ποιους λόγους είναι άλλο θέμα.
Κάποιοι αρχιερείς βρήκαν μια κάπως …αστεία λύση: Να επιτρέπεται την ίδια ημέρα στον ίδιο ναό η τέλεση των δύο μυστηρίων αλλά με ώρες διαφορά, πρωί-απόγευμα.
Η διαφορά ώρας τι σχέση έχει, άραγε, με την προοπτική της αιωνιότητας ενός μυστηρίου; Μάλλον ούτε οι ίδιοι μπορούν να το εξηγήσουν…
Φαίνεται πώς πρόκειται για μία απόφαση που είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Μητροπολίτη αν αποδέχεται τη γαμοβάφτιση ή όχι.
Οι πιο συντηρητικοί ιεράρχες δεν την αποδέχονται επιτάσσοντας πρώτα να γίνεται ο γάμος και στη συνέχεια η βάπτιση, σε ημερομηνία μάλιστα ξεχωριστή. Οι πιο «προοδευτικοί» της Ιεραρχίας το αποδέχονται, για «ποιμαντικούς» λόγους. Πάντως σχετική εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου δεν υπάρχει!
Ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος σε προ δεκαετίας εγκύκλιό του (9-7-2013) προτρέπει του πιστούς: «Όσοι αποκτήσατε παιδί εκ του πολιτικού γάμου να το βαπτίσετε χωρίς αναβολή και όχι την ημέρα του θρησκευτικού γάμου σας. Το ένα λάθος δεν διορθώνει το άλλο». Αλλά ποια είναι, άραγε, η προτροπή του προς τους ιερείς του;
Η Εκκλησία φαίνεται πως έχει βάλει …νερό στο κρασί της και – έστω κατ’ οικονομίαν, αν θέλετε – κάνει αυτό που η κοινωνία ουσιαστικά επιβάλλει. Αν αυτό συμβαίνει, τότε οι ιαχές περί του Μυστηρίου του Γάμου, με αφορμή το νόμο για τον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων, είναι μάλλον χωρίς αντίκρισμα. Κούφια λόγια τη στιγμή που η πράξη δηλώνει τα αντίθετα.
Αν κάποιος παραβρεθεί σε μια γαμοβάφτιση, βρίσκεται, συνήθως, μπροστά σε ένα κακόγουστο σκηνικό από πλευράς Εκκλησίας, καθώς πολλοί ιερείς τελούν βιαστικά τα Μυστήρια, το ένα μετά το άλλο, για να προλάβουν ή γιατί αντιλαμβάνονται και την …ατμόσφαιρα των καλεσμένων, που θέλουν να πάνε στο επόμενο βήμα, δηλαδή στην δεξίωση.
Η όλη κατάσταση έχει παγιωθεί και η Εκκλησία την έχει αποδεχθεί.
Επομένως, το τι λένε αρκετοί λειτουργοί της για το Μυστήριο του Γάμου θα πρέπει να το προσέχουν λιγάκι. Το πράγμα έχει ξεφτίσει και με ευθύνη τους.
Ο Σεβ. Δημητριάδος θεωρείται ένας από τους "προοδευτικούς" ιεράρχες, όμως απαγορεύει ρητώς τη γαμοβάπτιση στη μητρόπολή του.... Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα
ΑπάντησηΔιαγραφή