Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

ΓΙΑ ΤΑ "ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΑ" ΚΑΙ "ΤΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΚΑ" ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Εφημερίδα Πελοπόννησος (5-11-2023)
Του Παναγιώτη Ρηγόπουλου
Αρκετές αποκαλύψεις επεφύλασσε προχθές το βράδυ στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» η παρουσίαση των δύο πρόσφατων βιβλίων του πατρινού θεολόγου και μουσικού Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, που κυκλοφορούν με τους τίτλους «Ελληνορωσικά» και «Τα Χατζιδακικά». 
Για το πρώτο βιβλίο, που έχει αναφορές στην πολιτική Πούτιν και τη διείσδυσή της στην Ελλάδα, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις εκκλησιαστικές μηχανορραφίες, μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας, ξεδιπλώνοντας την καυστική κριτική του «στη σύγχρονη Ρωσική Εκκλησία με τις επεκτατικές τάσεις», που όπως σημείωσε «αποτελεί μία στάση μου ανυποχώρητη και κόντρα στο εν Ελλάδι ρεύμα». Για να συμπληρώσει: «Η αγάπη μου για τον ρωσικό πολιτισμό είναι διαρκής και αδιάπτωτη. Εκατοντάδες είναι οι σχετικές αναρτήσεις μου στο διαδίκτυο. Εδώ δημοσιεύονται τα πιο σημαντικά για μένα κείμενα, που έχουν και βιωματικό χαρακτήρα. Η παρούσα έκδοση βλέπει το φως της δημοσιότητας την περίοδο που η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία και την καταστρέφει συστηματικά. Τα κείμενα, λοιπόν, που δημοσιεύονται εδώ αποτυπώνουν την κάθετη αντίθεσή μου στην εισβολή του ισχυρού σε μια αδύναμη -σε σχέση με την υπερδύναμη- χώρα, η οποία αγωνίζεται για την ελευθερία της. Η αντίθεσή μου καταγράφεται κυρίως σε σχέση με τη Ρωσική Εκκλησία, η οποία στηρίζει την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, διατυπώνοντας μια πρωτοφανή «θεολογία». Για την Εκκλησία του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου υπεύθυνοι για τον πόλεμο είναι η Δύση και οι ομοφυλόφιλοι!». Επίσης, ο κ. Ανδριλόπουλος σημείωσε ότι αρκετά από τα κείμενα του βιβλίου του καταγράφουν και τη ρωσική διείσδυση στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, μέσω της Εκκλησίας: «Κάποια αναφέρονται και στις αντιδράσεις που προκάλεσε η δική μου ματιά σ' αυτή τη συστηματική πολιτική επιρροής. Ο,τι δημοσιεύεται εδώ, πάντως, είναι απόρροια της δημόσιας τοποθέτησής μου στα ελληνορωσικά των τελευταίων ετών, η οποία -δημόσια έκθεσή μου- συνεχίζεται με αμείωτη ένταση». 
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ 
Για «Τα Χατζιδακικά», που περιλαμβάνουν κείμενα που αφορούν σε πτυχές του έργου και της σκέψης του Μάνου Χατζιδάκι, αφού ο συγγραφέας έζησε από κοντά την τελευταία δημιουργική περίοδο του συνθέτη, μίλησαν οι γνωστοί πατρινοί συγγραφείς Βασίλης Λαδάς και Κώστας Λογαράς. 
Εντύπωση έκανε η αναφορά για το κλασικό έργο «Ελληνική Αποκριά» του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στην Πάτρα, αν και η πόλη έχει τόσο έντονη σχέση με το Καρναβάλι. Το έργο ήταν παραγγελία της Ραλλούς Μάνου για το το «Ελληνικό Χορόδραμα» και το οποίο είχε αναδείξει ως μαέστρος και ο Μάνος Χατζιδάκις. Πρώτα παρουσιάστηκε σαν σουΐτα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τον Νοέμβριο του 1953. Τον επόμενο Μάρτιο η Ραλλού Μάνου το παρουσίασε και σαν μπαλέτο στην Οπερα της Ρώμης. Μαέστρος και τις δύο φορές ήταν ο Ανδρέας Παρίδης. Το 1958, με άλλο τίτλο, Aux feux des poudres και νέα χορογραφία, το χόρεψε στο Παρίσι και η περίφημη Λουντμίλα Τσερίνα. Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν το έκρυψε πως από την «Ελληνική Αποκριά» του Μίκη Θεοδωράκη δανείστηκε τη μελωδία του τραγουδιού του «Το πέλαγο είναι βαθύ». Ομως το μουσικό θέμα του έργου κυριαρχεί και σε λαϊκές ρωσικές μελωδίες, που χρονικά προηγούνταν. Αρα, ίσως και ο Μίκης Θεοδωράκης να το είχε «δανειστεί» από εκεί. Κάτι που παραμένει άγνωστο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου