Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΛΑ ΠΡΑΤΣΙΚΑ


Του Παναγιώτη Ρηγόπουλου
Εφημερίδα Πελοπόννησος (19-11-2023)
Τέτοιες μέρες πριν από 124 χρόνια, στις 24 Νοεμβρίου του 1899, γεννιόταν στην Πάτρα η Κούλα Πράτσικα, η πρωτοπόρος Ελληνίδα χορογράφος, δασκάλα χορού και ρυθμικής! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η οικία της στην Αθήνα στεγάζει από το 1973 την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Χορού), της οποίας ήταν διευθύντρια έως το 1980, όταν σε ηλικία 81 ετών αποσύρθηκε λόγω κατάγματος στο πόδι. Εμεινε επίσης στην ιστορία ως η πρωθιέρεια που άναψε τη φλόγα στο ιερό πεδίο της Αλτεως στην Αρχαία Ολυμπία, της πρώτης σύγχρονης ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας του 1936. 
Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Π», η μεγάλη αυτή μορφή της Τέχνης του χορού θα τιμηθεί για πρώτη φορά από τη γενέτειρά της, σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιανουάριο του 2024, οπότε και συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον θάνατό της (24 Ιανουαρίου 1984). Η πρωτοβουλία δεν ανήκει βέβαια στον Δήμο Πατρέων, αλλά σε ένα Πατρινό Σύνολο, το «Πολύτροπον» του μουσικού-θεολόγου Παναγιώτη Ανδριόπουλου. Το τιμητικό αφιέρωμα θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου 2024, με τη συμμετοχή του καθηγητή και συγγραφέα Νίκου Μπακουνάκη, της αρχιτέκτονος Μυρτούς Κιούρτη, καθώς επίσης μουσικών και ερμηνευτών που ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί. 
Η Κούλα Πράτσικα καταγόταν από παλιά οικογένεια της Πάτρας, την ηπειρωτικής καταγωγής οικογένεια Πράτσικα, που έδωσε το όνομά της και στη γνωστή συνοικία της πόλης. Ηταν κόρη του Παναγιώτη Πράτσικα και της Καλλιόπης Ναούμ κι αδέλφια της ήταν οι Χρήστος, Ειρήνη και Ανδρέας. Το 1927, στις πρώτες Δελφικές Εορτές, η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού εμπιστεύεται στη νεαρή Πράτσικα τον ρόλο της Κορυφαίας στην παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη. Ηταν ένας από τους πρώτους και πιο σημαντικούς σταθμούς στη σταδιοδρομία της. Σπούδασε στη Σχολή Χορού και Ρυθμικής στο Hellerau–Laxenburg της Βιέννης (1927-1930) με δασκάλα την Christine Frissel (γνωστή ως Fraû Baer ή Mutter Erde), αποφοιτώντας (1930) με διπλώματα μουσικής και κινησιολογίας. Δίδαξε αρχικά ρυθμική και χορό στο Εθνικό Θέατρο και τον ίδιο χρόνο ίδρυσε τη Σχολή Ρυθμικής και Χορού, η οποία από το 1934 και έπειτα στεγάστηκε στο ιδιόκτητό της κτίριο της οδού Ομήρου 55. Το 1937 ίδρυσε την πρώτη επαγγελματική Σχολή Χορού που κατάρτιζε δασκάλους χορού, σύμφωνα με ένα πλήρες πρόγραμμα πρακτικών και θεωρητικών μαθημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου