Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΟΠΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΤΥΧΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Για έβδομη συνεχή χρονιά διοργανώνεται στη Χίο το Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, υπό την Καλλιτεχνική διεύθυνση της φιλολόγου και μουσικού Ελευθερίας Λυκοπάντη. 
Καλλιτεχνικός σύμβουλος του Φεστιβάλ είναι ο συνθέτης Αλέξανδρος Καλογεράς, Καθηγητής στο Berklee College of Music της Βοστώνης. 
Συμμετέχει η ορχήστρα ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, την οποία ίδρυσε ο Έλληνας συνθέτης, μαέστρος και παιδαγωγός Θόδωρος Αντωνίου στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης το 1979. 
Το φετινό 7ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ έχει τίτλο Atmosphères και μας παραπέμπει στο ομώνυμο κομμάτι για ορχήστρα, που συνέθεσε ο György Ligeti το 1961 και διακρίνεται για την αποφυγή της συμβατικής μελωδίας και του μέτρου υπέρ των πυκνών ηχητικών υφών. Το έργο αυτό έγινε ευρέως γνωστό μέσα από την επική ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Stanley Kubrick. 
Η αναφορά στον György Ligeti γίνεται διότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του (1923-2006) και το Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, το οποίο αναδεικνύει την σύγχρονη μουσική του καιρού μας, προβαίνει σε ένα μοναδικό αφιέρωμα – πορτραίτο στον Ούγγρο συνθέτη, που όμοιό του δεν υπάρχει στην χώρα μας. 
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν έργα του György Ligeti, ενώ ο Χιώτης πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης θα διδάξει έργα του Ligeti σε νέους, για να τα παρουσιάσουν σε συναυλία μαζί με έργα των άλλων διάσημων Ούγγρων συνθετών Franz Liszt και Béla Bartók. Στο εργαστήρι Ligeti θα συμμετάσχουν μαθητές και απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Χίου, του Ωδείου Αιγέας, του Εθνικού Ωδείου Χίου και της Μουσικής Σχολής «Ηχοχρώματα». 
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν μουσικοί της Ορχήστρας ALEA III που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, του συγκροτήματος πνευστών «Αίολος», της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Φιλαρμονικής Αθηνών. Θα ερμηνεύσουν έργα απαιτητικά, σύγχρονων ελλήνων και ξένων συνθετών: Από τον Ligeti, τον Nino Rota και τον Jacques Ibert, μέχρι τον Νίκο Σκαλκώτα, τον Γιάννη Κωνσταντινίδη και τον Παναγιώτη Λιαρόπουλο. 
Το Φεστιβάλ συνδυάζει τον διεθνή χαρακτήρα του με την εντοπιότητα. Έτσι, προβάλλει ανθρώπους και τόπους της Χίου με τρόπο ευφάνταστο και δημιουργικό. 
Φέτος, η Καλλιμασιά, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα μαστιχοχώρια του νησιού, θα μετατραπεί για τρείς ημέρες σε Καλλιτεχνικό Πάρκο: η αυλή του σχολείου, η πλατεία του χωριού, τα σοκάκια και οι γειτονιές, το Μοναστήρι της Πλακιδιώτισσας θα πλημμυρίσουν με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Παραδοσιακά επαγγέλματα θα ζωντανέψουν στους δρόμους με τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου. Παιδιά θα παίξουν μουσικό θέατρο με νέο έργο βασισμένο σε παραμύθι του Γιάννη Κολλιάρου στη ντοπιολαλιά, ενώ το Εργαστήρι Βυζαντινής Μουσικής, υπό την διεύθυνση του Χιώτη καθηγητή Μιχάλη Στρουμπάκη θα αποδώσει στο Μοναστήρι ύμνους παλαιούς και νέους που μόλις γράφτηκαν, όπως αυτοί για τον νέο Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεμία Α' (16ος αιώνας). Στο εργαστήρι θα συμμετάσχει και ο Χιώτης πρωτοψάλτης Δημήτριος Νεραντζής. 
Στην παραλία της Λαγκάδας, κατά την Πανσέληνο του Κόκκινου Ελαφιού, θα πραγματοποιηθεί μια συναυλία-βεγγέρα, με φόντο την ανατολή του φεγγαριού. Αγαπημένα τραγούδια ελληνικά και ξένα θα ερμηνεύσει το συγκρότημα Φaretra Crystalina. 
Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις, για μικρούς και μεγάλους, και στα ηρωϊκά Ψαρά. 
Το Διεθνές Forum νέων συνθετών φέρνει στη Χίο νέους δημιουργούς, οι οποίοι όχι μόνο παρουσιάζουν τη δουλειά τους, αλλά μας γνωρίζουν και συνθέτες τού σήμερα από το Μεξικό μέχρι τη Λετονία, με σχετικές διαλέξεις. 
Μουσικά και εικαστικά εργαστήρια παντού: στα Ψαρά, στη Χίο (Ομήρειο), στην κατασκήνωση της Π.Ε.Κ.Ε.Β. και στη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, masterclasses με τους προσκεκλημένους μουσικούς, Θεατρικό Εργαστήριο στην Καλλιμασιά, Μουσικά Παραμύθια για παιδιά και τόσα άλλα, συνθέτουν ένα πολύτοπο και πολύπτυχο Φεστιβάλ – Εργαστήρι. 
Την υλοποίηση των ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ έχει αναλάβει η ΘΑΛίΑ, η εθελοντική ομάδα για την Τρίτη Ηλικία, που εμπνεύστηκε η Ελευθερία Λυκοπάντη, η οποία αποτελείται από 50 άτομα 65-95 ετών, πραγματοποιεί εβδομαδιαίες συναντήσεις καθ’ όλο το χρόνο και ήδη έχει να επιδείξει στο ενεργητικό της αξιόλογο έργο με πολυποίκιλες και παραγωγικές δραστηριότητες. 
Η όλη σύλληψη και πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και όλων των προγραμμάτων έχει χαρακτήρα ακαδημαϊκό, ερευνητικό, δημιουργικό, εκπαιδευτικό, εργαστηριακό, αξιοποιεί τις δυνάμεις του τόπου που ζουν στη Χίο ή στη διασπορά, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι μία διοργάνωση που γεννιέται από τη Χίο για τη Χίο, απευθύνεται κατ’ αρχάς τους κατοίκους της, αλλά ήδη ξεπερνά τα όρια της, και γίνεται ένα ελληνικό κέντρο, όπου υποστηρίζεται η μελέτη, η δημιουργία και η εκπαίδευση και όπου τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στο κοινό με τις προδιαγραφές ενός Φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις και τα προγράμματα δεν είναι μετακλήσεις (εισαγόμενες), αλλά είναι νέες παραγωγές του Φεστιβάλ. 
Εννέα ημέρες με εκδηλώσεις οργανωμένες σε κύκλους, που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα δημιουργίας, το οποίο υποστηρίζουν και συμμετέχουν δεκάδες μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πειραματίζονται, συν-δημιουργούν, παρουσιάζουν, επικοινωνούν, μυούνται στην λειτουργία της τέχνης με τρόπο βιωματικό. Εν τέλει, φτιάχνουν Atmosphères. 
Ο György Ligeti, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, είχε πει μια πολύ ξεχωριστή φράση: «Πάντα φαντάζομαι τη μουσική οπτικά, σε πολλά διαφορετικά χρώματα …δεν υπάρχει ήχος ως ήχος, αλλά ήχος ως μουσική μορφή». 
Το Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ νομίζω πώς έχει την ίδια φιλοσοφία: Η μουσική είναι ηχοχρώματα μα και εικόνα - μορφή. Στην ουσία επι-κοινωνία ανθρώπων, με τρόπο μουσικά μυστικό… 
Η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ είναι το Φεστιβάλ του καιρού μας και του τόπου μας. Γεννιέται κάθε χρόνο στη Χίο από καλλιτέχνες του κόσμου. Η μετοχή σε αυτό συνιστά πράξη μουσική – ποιητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου