Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ: "ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ


Ο Δρ της Ιστορίας της Ιατρικής και βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης κυκλοφόρησε έναν τόμο που επιγράφεται: ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ (Χίος 2021). 
Ο ίδιος γράφει στον πρόλογο του βιβλίου: 
«Στην έκδοση αυτή περιελήφθησαν κάποια κείμενα τα οποία αφορούν την ιστορία των υγειονομικών πραγμάτων του Νησιού μας, τα οποία έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί σε διάφορα έντυπα και συμβάλλουν στην προσέγγιση άγνωστων πεδίων γνώσης των υγειονομικών πραγμάτων της Χίου. Άλλα πάλι αποτελούν εισηγήσεις σε ανάλογες διοργανώσεις. Η σχέση των κειμένων αυτών με το νησί μας είναι είτε άμεση είτε πιο χαλαρή, ενώ στο τέλος προστέθηκαν ως παράρτημα δυο ακόμη κείμενα, τα οποία σχετίζονται με την εκκλησιαστική ιστορία της Χίου και τα οποία θεωρώ χρήσιμα. Έχουν προηγηθεί βέβαια μνημειώδεις εργασίες σπουδαίων μελετητών της ιστορίας της ιατρικής της Χίου, όπως αυτή του Μικέ Παϊδούση «Η ιατρική στη Χίο κατά τους τελευταίους αιώνες», καθώς και πλήθος εργασιών του Μιχαήλ Γκιάλα, της Σεβαστής Χαβιάρα - Καραχάλιου κ.α. Στους σκαπανείς αυτούς του πνεύματος και της επιστήμης αφιερώνεται η έκδοση αυτή». 
Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης παραθέτει μελετήματα για την ιατρική στο νησί του, που παρουσιάζουν ευρύτερο ενδιαφέρον, τόσο στην θεματολογία όσο και στην επεξεργασία τους. Θα λέγαμε ότι αυτά τα «Μελετήματα» αποτελούν ένα τοπικό corpus για την ιστορία της ιατρικής του νεώτερου Ελληνισμού, που μπορεί να έχει το ανάλογό του και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η Χίος αναδεικνύεται και στην ιατρική πρωτοπόρος καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. 
Από τις μελέτες ξεχωρίζουμε και αυτές που σχετίζονται με αγίους και την εκκλησιαστική ιστορία της Χίου.
Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε δημοσιεύσει κείμενο του Ανδρέα Μιχαηλίδη για τον Νεομάρτυρα Άγιο Αγγελή της Χίου. Μάλιστα, στο βιβλίο του, στην σχετική μελέτη, παραθέτει και την εικόνα του Νεομάρτυρα από τον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, που είχαμε δημοσιεύσει σε σχετική ανάρτηση. 
Γενικά τα «Μελετήματα» του Ανδρέα Μιχαηλίδη διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους και αποτελούν, αναμφίβολα, συμβολή στην ιστορία της ιατρικής του Νέου Ελληνισμού. 


Στη συνέχεια παραθέτουμε τα περιεχόμενα του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου