Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Ο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Φέτος συμπληρώθηκαν 110 χρόνια από την κοίμηση του κυρ Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (3-1-1911). Στα 80χρονα του Σκιαθίτη (1991) είχε διοργανωθεί ένα τριήμερο αφιέρωμα στο περίφημο Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν, που δεν υπάρχει πιά. 
Στο αφιέρωμα αυτό συμμετείχαν, κατ’ αλφαβητική σειρά. 
Λυκούργος Αγγελόπουλος (από την αναχώρηση του οποίου συμπληρώθηκαν σήμερα επτά χρόνια / 18-5-2014) 
Ανέστης Κεσελόπουλος 
Αλέξανδρος Κοτζιάς 
Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος 
Γ. Φαρίνου – Μαλαματάρη 
Νίκος Φωκάς. 
Την επόμενη χρονιά, το 1992, κυκλοφορήθηκε από το Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν ένα βιβλίο με τα κείμενα του αφιερώματος και τίτλο: «Η αδιάπτωτη μαγεία». 
Εκεί περιλαμβάνεται και το κείμενο του Λυκούργου Αγγελόπουλου, το οποίο εκφώνησε την τρίτη ημέρα του αφιερώματος, όταν με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, το δημιούργημά του, απέδωσε τα Υμνογραφήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο Αγγελόπουλος σχολιάζει και ανάμεσα στους ύμνους, για την καλύτερη μύηση του κοινού στον Παπαδιαμάντη – Υμνογράφο. 
Τα Παπαδιαμάντεια Υμνογραφήματα ηχογράφησε με επιμέλεια τον Μάϊο του 1991 η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λυκούργου Αγγελόπουλου. Το 1993 κυκλοφόρησαν δύο κασέτες με αυτή την πρωτότυπη εργασία. Η πρώτη περιείχε ολόκληρη την ασματική ακολουθία του Αγίου ιερομάρτυρος Αντίπα Επισκόπου Περγάμου και η δεύτερη όλα τα υμνογραφικά σπαράγματα, θα λέγαμε, που συνέθεσε με διάφορες αφορμές ο Παπαδιαμάντης. Εδώ υπάρχουν και τα τροπάρια του Μικρού Εσπερινού στον Προφήτη Ηλία, ο κανόνας στην Παναγία την Γοργοεπήκοο (τρεις ωδές) και ο ικετήριος κανών εις τον Άγιον Διονύσιον τον εν Ολύμπω. 
Θα ήταν ευχής έργο να βγει κάποια στιγμή αυτή η σημαντική δουλειά της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας και σε ψηφιακούς δίσκους, αφού οι κασέτες δεν κυκλοφορούν εδώ και καιρό. 
Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος στο κείμενό του μας πληροφορεί πως η ΕΛΒΥΧ έψαλε την Ακολουθία του Αγίου Αντίπα στο ναό του στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε (11-4-1991) ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, συμπαραστατούμενος από τον μακαριστό εφημέριο του ναού, π. Γεώργιο Μεταλληνό, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το κείμενο του Λυκούργου Αγγελόπουλου για τα Υμνογραφήματα του Παπαδιαμάντη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου