Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΧΙΟΥ "ΚΟΡΑΗΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΗ


Μιχαὴλ Στρουμπάκης, Χειρόγραφα τῆς Ψαλτικῆς Τέχνης. Χίος. Α΄ ἀναλυτικὸς περιγραφικὸς κατάλογος τῶν χειρογράφων τῆς Ψαλτικῆς Τέχνης τῆς δημόσιας κεντρικῆς ἱστορικῆς βιβλιοθήκης Χίου “Κοραῆς”, Χίος 2020. 
Το παρόν έργο αποτελεί έναν ακόμη ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα των προηγούμενων εκδόσεων της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής», που έχουν ως στόχο την προβολή και ανάδειξη του πλούτου και της ιστορικότητάς της. 
Πρόκειται για ένα επιστημονικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει την αναλυτική και πλήρη περιγραφή όλων των χειρογράφων Βυζαντινής Μουσικής της Βιβλιοθήκης και συνοδεύεται από εξαντλητικά ευρετήρια (Κωδικογράφων, Μελουργών και Ποιητών, Incipit των ύμνων, τοπωνυμίων και προσώπων, συγκεντρωτικό πίνακα χειρογράφων της συλλογής). Με το έργο αυτό ο ερευνητής αλλά και ο κάθε φιλόμουσος αναγνώστης ή επισκέπτης της Βιβλιοθήκης μπορεί να έχει πλήρη εικόνα του περιεχομένου των μουσικών χειρογράφων. 
Το έργο αυτό έρχεται να καλύψει ένα κενό στον τομέα της Βυζαντινής Μουσικολογίας, καθώς δεν υπάρχει ανάλογη εργασία μέχρι σήμερα για τα μουσικά χειρόγραφα της Δ.Κ.Ι.Β. Χίου «Κοραής», ενώ πιστεύουμε ότι θα καταστεί instrumentum studiorum για όσους δραστηριοποιούνται επιστημονικά στο χώρο αλλά και για όλους εκείνους που επιθυμούν να ανακαλύψουν το μεγάλο συν τοις άλλοις μουσικό πλούτο που διαθέτει ἡ Βιβλιοθήκη.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός στην πολύτιμη αυτή έκδοση του Αχιλλέα Χαλδαιάκη, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης, Κοσμήτορος Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ. 
 
Χφ 168, Μαθηματάριο, τέλη 17ου αι. 


O Μιχαήλ Στρουμπάκης γεννήθηκε στη Χίο (1971) και είναι Επίκ. Καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης. 
Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1993) και Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Ν. Σκαλκώτας (Αθήνα), απ’ όπου απέκτησε το Δίπλωμά του (1992). Απέκτησε το Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master) στην Εκκλησιαστική Ιστορία (2001) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατόπιν αναγορεύθηκε Δρ. Θεολογίας με μουσικολογική κατεύθυνση στο ίδιο Πανεπιστήμιο (2007) με θέμα «Νικόλαος Δοχειαρίτης και η συμβολή του στην Ψαλτική Τέχνη». 
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Ιστορία της Εκκλ. Μουσικής και τη Μορφολογία- Αισθητική, την Υμνολογία και την Παλαιογραφία. Στην Πατριαρχική Ακαδημία διδάσκει τα αντικείμενα: Βυζαντινή Μουσική, Μορφολογία Βυζαντινής Μουσικής, Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης (Ιστορία Βυζαντ. Μουσικής), Παλαιό και Νέο Σύστημα Σημειογραφίας & Ηχολογία Ανατολικής Μουσικής. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών με υπεύθυνο Καθηγητή τον κ. Δημήτριο Γόνη. Απὸ τὸ 2000 συμμετέχει σε επιστημονικά μουσικολογικά συνέδρια και άλλες παρουσιάσεις. Διετέλεσε συνεργάτης της ΜΟΧΕ (Μεγάλης Ορθόδοξης Χριστιανικής Εγκυκλοπαιδείας), ενώ συνεργάζεται με την Ορθόδοξη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια, συγγράφοντας άρθρα-λήμματα βυζαντινομουσικολογικού ενδιαφέροντος. 
Έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας (1989-2007) με χοράρχη τον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Λυκούργο Αγγελόπουλο και μέλος του Ψαλτικού Χορού «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής τέχνης» (2005-2007) με χοράρχη τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη. Κατά καιρούς έχει διατελέσει χοράρχης του ψαλτικού Χορού του Σωματείου Ιεροψαλτών Ηρακλείου Κρήτης Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης, του οποίου είναι μέλος από το έτος 2013. 
Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων (Ιερεμίας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως 1522-1546. Ο βίος και το έργο του, Εκδόσεις Φανάριον 2003 [Μεταπτυχιακή εργασία] & Νικόλαος Δοχειαρίτης και η συμβολή του στην Ψαλτική Τέχνη, Εκδόσεις Ιδρύματος Βυζαντινής μουσικολογίας, Αθήνα 2014 [Διδακτορική Διατριβή]), ενώ το 2020 κυκλοφόρησε αναλυτικός περιγραφικός κατάλογος των Μουσικών Χειρογράφων της Βιβλιοθήκης Χίου «Ο Κοραής». 
Από το 2011 είναι μέλος του ISOCM (International Society of Orthodox Church Music) με έδρα το Joensuu της Φινλανδίας, ενώ από το 2014 είναι μέλος της Εταιρείας Ελληνικής Γλώσσης και Μουσικής με έδρα το Ηράκλειο. Από το 2017 είναι Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Μέσα στις δραστηριότητές του εντάσσεται και η σύνθεση ύμνων Βυζαντινής Μουσικής. Έχει συνθέσει δοξαστικά, λειτουργικά και μαθήματα για διάφορες εορτές, πολλά από τα οποία έχουν εκδοθεί. Εξασκεί την παραδοσιακή καλλιγραφία Βυζαντινής Μουσικής και πολλά από τα χειρόγραφά του έχουν εκδοθεί, με αντιπροσωπευτική έκδοση την «Πανηγυρική Α΄ τόμος» της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου (1997). Παράλληλα παίζει το μουσικό όργανο νέι. Είναι Α΄ ψάλτης του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Παναγίας Σταυροφόρων) Ηρακλείου Κρήτης.
Παραθέτουμε, στη συνέχεια, βίντεο όπου ο καθηγητής Μιχάλης Στρουμπάκης ομιλεί στην Επιστημονική Διημερίδα με θέμα: «Ο Απόστολος Κώνστας ο Χίος: Ο τέταρτος των Τριών» (διοργάνωση: Χορός Ψαλτών Χίου), αναπτύσσοντας το θέμα: «Το αποθησαυρισμένο στη βιβλιοθήκη κωδικογραφικό, εξηγητικό και μελουργικό έργο του Αποστόλου Κώνστα». 
Οι εργασίες έλαβαν χώρα στο Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Κοραής» στη Χίο, τη Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου