Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΟΥ 4ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής, που διοργανώθηκε και φέτος στη Χίο από τον πολιτιστικό και ανθρωπιστικό οργανισμό ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. 
Το Φεστιβάλ, το οποίο είχε θέμα «Μουσική και Λόγος», πραγματοποιήθηκε από 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2020 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της μουσικού και φιλολόγου Ελευθερίας Λυκοπάντη. Καλλιτεχνικός σύμβουλος είναι ο Αλέξανδρος Καλογεράς, καθηγητής στο Berklee College of Music στη Βοστώνη των Η.Π.Α. 
Το Φεστιβάλ αυτό είναι το μοναδικό στη χώρα που εστιάζει στην έντεχνη και λόγια ελληνική μουσική δημιουργία και φέτος, παρά την πανδημία του κορωνοϊού, πολύς κόσμος αγκάλιασε όλες τις εκδηλώσεις του, οι οποίες έγιναν σε υπαίθριους χώρους, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων. 
Στο Μουσείο Μαστίχας, σε Αρχοντικά του Χιώτικου Κάμπου, στο Ίδρυμα Τσάκος και στην Κεντρική Πλατεία της Χίου, ξεδιπλώθηκαν οι πλούσιες και μοναδικές παραγωγές του Φεστιβάλ. 
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης διοργάνωσης είναι ακριβώς ότι οι εκδηλώσεις αποτελούν πρωτότυπες παραγωγές και δεν πρόκειται για απλές μετακλήσεις έτοιμων παραγωγών που – ως συνήθως – περιοδεύουν ανά την Ελλάδα. 
Έτσι, είχαμε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο μουσουργό Διονύσιο Λαυράγκα, εισηγητή του Ελληνικού μελοδράματος, μια μουσική ποιητική βραδιά με τραγούδια λόγιων ελλήνων συνθετών βασισμένα σε Χιώτες ποιητές, μια ξεχωριστή εκδήλωση για τους Χίους ψάλτες και υμνογράφους του 19ου αιώνα, ένα πρόγραμμα για δύο κιθάρες και φωνή, όπου ερμηνεύτηκε το περίφημο Romacero Gitano του Μίκη Θεοδωράκη (σε ποίηση Λόρκα και απόδοση Οδ. Ελύτη), την ημέρα των 95ων γενεθλίων του μεγάλου έλληνα συνθέτη που γεννήθηκε στη Χίο. 
Κι ακόμα, προβολή της ταινίας «Το Παρίσι κοιμάται» (1923) του Rene Clair, σε πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Μακρή και ζωντανή εκτέλεση, συναυλία νέων της Χίου και για φινάλε μια μεγάλη συναυλία που επιμελήθηκε ο καθηγητής στη Βοστώνη και συνθέτης Παναγιώτης Λιαρόπουλος με αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. 
Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ οργανώθηκε και μια πραγματικά ωραία Έκθεση Εικαστικών που ζουν και εργάζονται στη Χίο με θέμα «Μουσική και Λόγος». 
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν και οι τρεις συναντήσεις με τον συνθέτη Αλέξανδρο Καλογερά, κατά τις οποίες έγινε παρουσίαση φωνητικών έργων του Ιταλού συνθέτη Luciano Berio, που βασίζονται στην πρωτοποριακή προσέγγιση της ανθρώπινης φωνής και του λογοτεχνικού κειμένου. 
Μαζί με τα παραπάνω και εργαστήρια – masterclasses για παιδιά και νέους της Χίου, από τους μουσικούς του Φεστιβάλ, στους οποίους συγκαταλέγονται και μουσικοί από την Ορχήστρα ΑΛΕΑ ΙΙΙ, που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο συνθέτη και ακαδημαϊκό Θόδωρο Αντωνίου το 1979 και εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. 
Το Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική θα συνεχίσει και του χρόνου (2021) με το ίδιο θέμα «Μουσική και Λόγος», το οποίο από τη φύση του απαιτεί πολύπλευρη προσέγγιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου