Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΑΝ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΝΤΑ ΚΟΣΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο κληρικός της Μητροπόλεως Κυθήρων Άγγελος Αγγελακόπουλος φέτος εκφώνησε τα αναθέματά του στην Μητρόπολη Κυθήρων, ενώ μέχρι πέρυσι τα εκφωνούσε πανηγυρικώς στην Μητρόπολη Πειραιώς, από την οποία αποπέμφθηκε.
Τα φετινά αναθέματα του κληρικού που εξέθρεψε ο Πειραιώς Σεραφείμ και ...υιοθέτησε ο Κυθήρων Σεραφείμ, φέτος περιλάμβαναν το Ουκρανικό:
Ὁ ἱερεύς ἐκφώνως: 
«Τῷ λεγομένω ‘’Τόμῳ Αὐτοκεφαλίας’’, ὅν τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον ἀπέδωκε εἰς τήν νέαν σχισματοαιρετικήν ψευδοεκκλησίαν τῆς Οὐκρανίας, ἀνάθεμα». 
Ὁ Χορός: «Ἀνάθεμα» (γ’). 
Ὁ ἱερεύς ἐκφώνως: 
«Τῇ νέᾳ σχισματοαιρετικῇ ψευδοεκκλησίᾳ τῆς Οὐκρανίας, τῷ ἐπικεφαλῆς αὐτῆς σχισματοαιρετικῷ ψευδομητροπολίτῃ Κιέβου καί πάσης Οὐκρανίας Ἐπιφανίῳ Ντουμένκῳ καί τοῖς αὐτοῖς κοινωνοῦσι, ἀνάθεμα».
Έτσι, ο κληρικός της Μητροπόλεως Κυθήρων αναθεμάτισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, οι οποίοι αναγνώρισαν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και βρίσκονται σε κοινωνία μαζί της. 
Την απόλυτη ευθύνη γι' αυτό το κατάντημα φέρει ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ. 
Όσο δεν αποδοκιμάζει ευθαρσώς την πράξη του κληρικού του και δεν του επιβάλει τον πρέποντα κανόνα, αυτός αναθεματίζει.
Κάποιος κληρικός της Μητροπόλεως Κυθήρων μου έγραψε στο facebook ότι από τον Ιανουάριο του 2020 ο κληρικός Α. Αγγελακόπουλος δεν ανήκει στην Μητρόπολη Κυθήρων. 
Περιμένουμε την σχετική, επίσημη δήλωση του μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ, ο οποίος πήρε τον εν λόγω κληρικό από την Μητρόπολη Πειραιώς μόλις τον Σεπτέμβριο του 2019 και τον απέλυσε (;) μόλις τέσσερις μήνες αργότερα.




Τα αυτοσχέδια αναθέματα της ντροπής ακούστηκαν και φέτος (8-3-2020) στην Μητρόπολη Πειραιώς - και μάλιστα ρουμανιστί - από τον κληρικό της Μητροπόλεως Ματθαίο Βουλκανέσκου, ο οποίος φρόντισε να ανεβάσει και το σχετικό βίντεο. 
Τα προηγούμενα χρόνια τα έλεγε παρέα, πανηγυρικά πάντα, με τον κληρικό Άγγελο Αγγελακόπουλο, αλλά φέτος τα είπε μόνος του ...μη του λείψουν, στον Ι. Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λόφου Βώκου. 
Την ευθύνη, φυσικά, φέρει ακεραία ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος είναι και ο αδιαφιλονίκητος εμπνευστής και πρώτος εκφωνητής αυτοσχέδιων αναθεμάτων, κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στις μέρες μας.
Αυτή την "παράδοση" συνέχισε και ο κληρικός Άγγελος Αγγελακόπουλος από τα Κύθηρα.
Μια απορία μόνο: Ο ρουμάνος κληρικός λειτουργεί σε ρουμανική κοινότητα; Ο Ναός των Εισοδείων στον Λόφο Βώκου εξυπηρετεί λειτουργικές ανάγκες Ρουμάνων; 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου