Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΑΛΚΗ ΜΠΑΛΤΑ, ΑΝΔΡΟΣ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Άλκης Μπαλτάς! 
Ο συνθέτης και μαέστρος και διευθυντής σημαντικών καλλιτεχνικών θεσμών. 
Ο Άλκης Μπαλτάς της κλασικής μουσικής, της λόγιας ελληνικής, των μουσικών παραμυθιών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (με την ανάδειξη σημαντικών σελίδων της επτανησιακής μουσικής), της Πάτμου (με το περίφημο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής που διηύθυνε για 18 χρόνια), της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και πρωτοστάτης τόσων άλλων μουσικών θεσμών που επιλείψει με διηγούμενον ο χρόνος… 
Ένας ακάματος εργάτης της μουσικής, ιεραπόστολος θα έλεγα, με λογισμό και μ’ όνειρο! 
Με ευθύνη και ποιότητα. Με προσήλωση και αληθινή αγάπη. 
Ο Άλκης Μπαλτάς της μουσικής για ορχήστρα, των χορωδιακών έργων, της όπερας, των τραγουδιών για φωνή και πιάνο, της μελοποιημένης ποίησης, της μουσικής για έγχορδα, των ευφάνταστων διασκευών, μ’ ένα λόγο της μουσικής ποιητικής. 
Ο ευγενής Άλκης Μπαλτάς, ο άρχοντας! Συνεργάζεται με όποιον έχει κάτι καινούργιο να πει στην μουσική, με όποιον έχει να κομίσει κάτι στην τέχνη. 
Χαίρομαι ιδιαιτέρως διότι πρόσφατα είχαμε την έκδοση τεσσάρων cd από την Subways Music με συνθέσεις του, που πλουτίζουν πραγματικά το σύγχρονο μουσικό μας πολιτισμό. Τα ηχογραφήματα του Άλκη Μπαλτά «Symphonic Works», «Works for String Orchestra», «Ηχώ στο χάος» και «4 Works», είναι ένας μουσικός άθλος, αλλά και ένας εκδοτικός, για την Subways Music που διευθύνει ο Σοφοκλής Σαπουνάς.


Οι τέσσερις αυτοί ψηφιακοί δίσκοι είναι αναμφίβολα αντιπροσωπευτικοί της συνθετικής δημιουργίας του Άλκη Μπαλτά. Ερμηνεύουν έλληνες και ξένοι διακεκριμένοι μουσικοί και συγκροτήματα, αφού ο Άλκης Μπαλτάς έχει διακριθεί ως συνθέτης και διεθνώς. 
Η σύνθεση για τον Άλκη Μπαλτά δεν είναι απλώς μια «κατασκευή», έστω πολύ πετυχημένη, αλλά ολόκληρη φιλοσοφία, δηλαδή στάση ζωής. Ως γνωστόν ο Σωκράτης στην φυλακή, ακούει μια φωνή προσταγής μαντική να τον ξυπνάει: “Σώκρατες, μουσικήν ποίει και εργάζου”. Και ο Σωκράτης κάθισε στη μοναξιά και την ηρεμία της φυλακής του να «ποιήσει μουσικήν» και άρχισε να γράφει στίχους, να στιχουργεί το Αισώπου τους μύθους. 
Και ερμηνεύει ο μέγιστος Ιωάννης Συκουτρής την θεϊκή προτροπή: «…ὁ Σωκράτης τώρα ἐννοεῖ ὅτι τοῦ θεοῦ τὰ λόγια δὲν ἔχουν ποτὲ τὸ νόημά τους στὴν ἐπιφάνεια, πρόχειρο στοὺς ὄχι ἁγνοὺς καὶ στοὺς πολλούς. Ἀργὰ καὶ ἥσυχα τοῦ ἀποκαλύπτεται ἡ βαθύτερη σημασία τῆς θείας προσταγῆς. Ἡ μουσικὴ ποὺ ζητεῖ ὁ θεὸς δὲν εἶναι ἕνα κοινὸ τραγούδι. Ἡ ζωή του εἶναι ὁλόκληρη, μιὰ ζωὴ ἀφιερωμένη στὴν ὑπηρεσία τοῦ ὡραίου, τοῦ ἀληθινοῦ, τοῦ ἀγαθοῦ, ὡς σύγχορδη δοξολογία πρὸς τὸν Ἀπόλλωνα, πρὸς τὸν ὡραῖο θεὸ τοῦ φωτὸς καὶ τῆς τέχνης.» 
Και ο Άλκης Μπαλτάς έτσι, θαρρώ, πως εννοεί την μουσική. Ως έναν ύμνο στο υψηλόν και το ωραίον! 
Πολύτιμος συμπαραστάτης του Άλκη Μπαλτά, η σύντροφός του Βίκυ Στυλιανού, σπουδαία πιανίστρια και εξαιρετική μουσικός, με μεγάλη προσφορά στην σύγχρονη ελληνική μουσική. Αλλά περί της μεγαλοσύνης της σε επόμενο σημείωμά μας. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια την εκπομπή «Μουσικές Μορφές» του καναλιού της Βουλής, όπου ο Άλκης Μπαλτάς μιλάει για όλα στον Κωνσταντίνο Κακαβελάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου