Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

"ΕΠΙ ΤΑ ΟΡΗ ΤΑ ΑΡΑΡΑΤ" ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΓΑΖΑΡΙΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΛΑΝΤΗ

Άννα Γαζαριάν και Γιώργος Βλαντής

Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος), διοργανώνει την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, 8 μ.μ. στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μια συναυλία αρμενικής και ελληνικής μουσικής.
Θα παρουσιαστούν θρησκευτικοί ύμνοι από την αρμενική και την βυζαντινή μουσική παράδοση (a capella) και τραγούδια για φωνή και πιάνο στα αρμενικά και ελληνικά.
Η συναυλία αφιερώνεται στον αρμένιο αρχιμανδρίτη Κομιτάς (1869-1935) με αφορμή τα 150 χρόνια από την γέννησή του. Ο αρχιμανδρίτης Κομιτάς ήταν συνθέτης, τραγουδιστής, μουσικοπαιδαγωγός, εθνομουσικολόγος και θεωρείται ως ο θεμελιωτής της νεότερης κλασικής αρμενικής μουσικής.
Στην συναυλία θα ακουστούν αρκετά από τα τραγούδια τα οποία ο ίδιος ο Κομιτάς, περιοδεύοντας στην πατρίδα του, συνέλεγε και κατέγραφε σε ιδιαίτερη μουσική γραφή. Είναι αυτός που μέσω της καταγραφής έσωσε την τελευταία στιγμή τη μουσική της Δυτικής Αρμενίας, πριν τον όλεθρο της γενοκτονίας.
Οι συντελεστές της συναυλίας είναι:
Άννα Γαζαριάν και Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι.
Μάριος Καζάς, πιάνο.
Προλογίζουν οι:
Γιώργος Βλαντής, Διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας.
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, θεολόγος – μουσικός.
Η σοπράνο Άννα Γαζαριάν, από το Ερεβάν της Αρμενίας, και ο θεολόγος Γιώργος Βλαντής διαμένουν και δραστηριοποιούνται στο Μόναχο της Γερμανίας, απ’ όπου και θα έρθουν στην Αθήνα, ειδικά γι’ αυτή την συναυλία. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια τα βιογραφικά της Άννας Γαζαριάν και του Γιώργου Βλαντή, καθώς και του σπουδαίου Αρχιμανδρίτη Κομιτάς. 


ΑΝΝΑ ΓΑΖΑΡΙΑΝ 
Η Άννα Γαζαριάν γεννήθηκε το 1992 στο Ερεβάν της Αρμενίας. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στο μουσικό σχολείο Τσαϊκόφσκι της αρμενικής πρωτεύουσας με κατεύθυνση το τραγούδι και στη συνέχεια σπούδασε στο Κρατικό Conservatoire της πατρίδας της κλασικό τραγούδι, από όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (Master). Δίδαξε τραγούδι στη Σχολή Τεχνών του Ερεβάν, ενώ τραγουδούσε στις χορωδίες «Αραχέτ», «Κχαζέρ», «Αραράτ» και «Αγία Τρίτη» στην πρωτεύουσα της πατρίδας της, όπως και στην ορχήστρα «Κομιτάς». Διδάσκει στο Αρμενικό Σχολείο Μονάχου. Είναι διευθύντρια της χορωδίας Gospel της Friedenskirche της πόλης Dachau, της παιδικής χορωδίας της Ευαγγελικής Ενορίας του αγίου Κορνηλίου στην περιοχή Karlsfeld του Μονάχου, όπως και της χορωδίας MusikalTeens της ίδιας Εκκλησίας. Επίσης, ψάλλει στις αρμενικές ενοριακές χορωδίες του Μονάχου, της Νυρεμβέργης και του Göppingen. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες μουσικές εκδηλώσεις στην Αρμενία και στη Γερμανία και έχει λάβει διακρίσεις για τις μουσικές επιδόσεις της σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΝΤΗΣ 
Ο Γιώργος Βλαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη συστηματική θεολογία και τη φιλοσοφία της θρησκείας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου. Υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης (2009-2011) και της Έδρας Ορθόδοξης Συστηματικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (2011-2016), ενώ από το 2012 μέχρι σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Από το Μάιο του 2016 είναι διευθυντής του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας. Ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Ι. Μ. Γερμανίας) έχει συμμετάσχει σε διάφορους οικουμενικούς οργανισμούς, συνέδρια και εκδηλώσεις, όντας επίσης μέλος διαφόρων θεολογικών, οικουμενικών και επιστημονικών εταιριών και συλλόγων. Έχει δημοσιεύσει ποικίλα άρθρα για ζητήματα φιλοσοφίας της θρησκείας, ιστορίας της θεολογίας, συστηματικής και ιδίως οικουμενικής θεολογίας, κ.λπ., όπως π.χ. για τον αποφατισμό, τις πατερικές θεωρήσεις του αθεϊσμού, την πρόσληψη οικουμενικών κειμένων στην Ορθοδοξία και την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Το 2015 κυκλοφορήθηκε από το Ίδρυμα «Άρτος Ζωής» η μετάφρασή του της Προς Ρωμαίους Επιστολής του Karl Barth στα ελληνικά.


ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΚΟΜΙΤΑΣ 
O αρχιμανδρίτης Κομιτάς (κοσμικό όνομα Σογομόν Σογομονιάν) γεννήθηκε στην Κιουτάχεια το 1869 και πέθανε στο Παρίσι το 1935. Ήταν συνθέτης, τραγουδιστής, χορωδός, μουσικοπαιδαγωγός, εθνομουσικολόγος και θεωρείται ως θεμελιωτής της νεότερης κλασικής αρμενικής μουσικής. Ορφάνεψε νεότατος. Παιδί ακόμη βρέθηκε στην έδρα της Αρμενικής Εκκλησίας, στο Ετσμιατζίν, από το εκκλησιαστικό σεμινάριο του οποίου και αποφοίτησε. Το 1895 χειροτονήθηκε κληρικός, ενώ αργότερα σπούδασε μουσική στην Τιφλίδα, αλλά και στο Βερολίνο, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας της Μουσικολογίας. Αργότερα επέστρεψε στο Ετσμιατζίν, όπου έμεινε έως το 1910, ενώ στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ανέπτυξε καλλιτεχνική, διδακτική και ερευνητική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Το 1915 συνελήφθη από τους Οθωμανούς στο πλαίσιο της αρμενικής γενοκτονίας και εκτοπίστηκε μαζί με εκατοντάδες άλλους Αρμένιους διανοούμενους στο Τσανκίρ (ανατολικά της Άγκυρας). Μολονότι απελευθερώθηκε, η οριακή αυτή εμπειρία κλόνισε ανεπανόρθωτα την ψυχική υγεία του, με αποτέλεσμα να περάσει τα τελευταία 19 χρόνια της ζωής του σε ψυχιατρικές κλινικές στην Πόλη και κατόπιν στο Παρίσι. Ο Κομιτάς περιόδευε στην πατρίδα του και συνέλεγε αρμενικά λαϊκά τραγούδια και χορούς, τα οποία και κατέγραφε σε ιδιαίτερη μουσική γραφή. Εκτός από πολλά έργα κοσμικής μουσικής, κεντρικό του έργο είναι η σύνθεση της Θείας Λειτουργίας (Παταράκ). Είναι αυτός που δια της καταγραφής έσωσε την τελευταία στιγμή τη μουσική της Δυτικής Αρμενίας, πριν τον όλεθρο της γενοκτονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου