Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Εκδόθηκε μόλις ένα βιβλίο – οδηγός, ένα βιβλίο – ποταμός, ένα πόνημα, καρπός της φιλοπονίας και του πάθους για την λόγια ελληνική μουσική, του ερευνητή και μουσικογράφου Θωμά Ταμβάκου, ιδρυτού του ομώνυμου Αρχείου Ελληνικής Μουσικής.
Πρόκειται για την έκδοση "ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ. ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (1929-2019)", που κυκλοφορήθηκε από την Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης.
Ένα βιβλίο 250 σελίδων με πολλές πληροφορίες και άφθονο φωτογραφικό υλικό για τις 212 επίσημες δισκογραφικές εκδόσεις σε όλες τις μορφές αποτύπωσης (δίσκοι γραμμοφώνου, επαφής ή βινυλίου, ακτίνας, οπτικοί και κασέτες), από το 1929 έως τις μέρες μας, και τις 14 ψηφιακές εκδόσεις που περιέχουν έργα του Νίκου Σκαλκώτα. Το πόνημα περιέχει επίσης, πληροφορίες για τις 12 εκδόσεις με τον Σκαλκώτα ως αρχιμουσικό, τέσσερις προλόγους από σημαντικούς ανθρώπους του χώρου (Νίκος Σαμαλτάνος, Θανάσης Τρικούπης, Βύρων Φιδετζής και Νίκος Χριστοδούλου), ευρετήρια, πληροφορίες για γνωστές (προγραμματισμένες) μελλοντικές δισκογραφικές εκδόσεις και παράρτημα με ηχογραφήσεις μη δισκογραφημένων έργων.
Το βιβλίο αποτελεί πραγματική συμβολή για την επέτειο των 70 ετών από την εκδημία του μεγάλου Νίκου Σκαλκώτα. Δεν γνωρίζω άλλη έκδοση, μέχρι στιγμής, μέσα στη χρονιά Σκαλκώτα που εκπνέει, για τον οικουμενικό έλληνα δημιουργό.
Η σημαντική αυτή έκδοση προέρχεται από ιδιώτες, οι οποίοι αφήνουν πίσω - επιτρέψτε μου - πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ενεργοποιηθεί δυναμικά για το έτος Σκαλκώτα, όχι μόνο με εκδηλώσεις αλλά και με εκδόσεις.
Ο συγγραφέας Θωμάς Ταμβάκος και ο συνθέτης, μουσικολόγος και πιανίστας, Θανάσης Τρικούπης, διευθυντής της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης, που ανέλαβε την έκδοση, μας κάνουν σαφώς πλουσιότερους γύρω από το φαινόμενο Σκαλκώτα.
Και επειδή η έκδοση αυτή αποτελεί εργαλείο για την εξερεύνηση του Σκαλκωτικού έργου, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να κυκλοφορήσει και στα αγγλικά.
Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Πρέπει, όμως, εδώ να σημειώσουμε ότι στον Θωμά Ταμβάκο οφείλουμε και την επίσημη δισκογραφία του μεγάλου έλληνα συνθέτη Σπυρίδωνος – Φιλίσκου Σαμάρα (1861-1917).
Και ο Ταμβάκος «ανθεί και φέρει κι άλλο», αφού προετοιμάζει ανάλογες εκδόσεις για τον Ιάννη Ξενάκη και τον Μανώλη Καλομοίρη.
Κι ακόμη, μαζί με τον Γιώργο Κωνστάντζο και τον Θανάση Τρικούπη, μας έδωσαν την εξαιρετική έκδοση «Μουσουργοί της Θράκης» και μας ετοιμάζουν τους «Μουσουργούς της Μακεδονίας».
Πρόκειται για εκδόσεις – ουσιαστική συμβολή στην υπόθεση της λόγιας Ελληνικής Μουσικής.
Ευχαριστούμε από καρδιάς!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου