Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ "ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης πληροφορήθηκε για την «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» από το ρεπορτάζ του Αριστείδη Βικέτου στην εφημερίδα της Κύπρου “Ο Φιλελεύθερος” (φ. 19-8-2019). 
Όπως ήταν φυσικό το δημοσίευμα προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση σε Ελλάδα και Κύπρο και η είδηση αναδημοσιεύτηκε δαψιλώς στα ΜΜΕ. 
Έσπευσε η εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία να κοινοποιήσει παλαιότερο έγγραφο της Ρωσικής Εκκλησίας (4-2-2019) όπου δηλώνεται ότι "ο κ. Αλεξέι Ιβανόφ, ο οποίος αυτοαποκαλείται κληρικός της «Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό» και επικεφαλής της ενορίας αυτής στην Κερύνεια, δεν είναι και ποτέ δεν ήταν κληρικός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν χειροτονήθηκε κανονικά, και δεν έχει καμία επαφή με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία". 
Κι ακόμα η εκπρόσωπος δήλωσε κατηγορηματικά πως “η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πάντα συμπεριφέρεται με σεβασμό στο αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου και καθοδηγείται από την αρχή της απόλυτης δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Κύπρου στο έδαφος της χώρας, που επεκτείνεται σε όλο το νησί”. 
Την ώρα, όμως, που η Ρωσική Εκκλησία εξαπολύει εγκύκλιο, πάση τη κτίσει, για να δηλώσει την παύση της μνημόνευσης του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και την διακοπή κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο (εξαιτίας του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου), δεν αισθάνεται την ανάγκη να πληροφορήσει την ανά την οικουμένη Ορθοδοξία για τους σχισματικούς, εκ των κόλπων της, που δρουν στα Κατεχόμενα της Κύπρου;
Η Ρωσική Εκκλησία ούτε αποκάλυψε το γεγονός, ως όφειλε, ούτε το καταδίκασε μέχρι τώρα ρητά και κατηγορηματικά, όπως επίσης θα ‘πρεπε. Το θέμα δεν είναι απλό και δεν μπορεί να τελειώσει με μια δήλωση του στυλ «είναι σχισματικοί, δεν ανήκουν σε μας». 
Σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, όπως τα Κατεχόμενα της Κύπρου, όπου το ψευδοκράτος έχει τον απόλυτο έλεγχο των πάντων, εμφανίζονται κάποια στιγμή κάποιοι «ρώσοι σχισματικοί» και αρχίζουν την όποια εκκλησιαστική δράση τους ανενόχλητοι; 
Την ώρα που για να γίνει μία Θεία Λειτουργία ή άλλη λατρευτική εκδήλωση στα Κατεχόμενα από τους Ελληνοκύπριους, πρέπει να δοθεί – αν δοθεί – άδεια από τις αρχές του ψευδοκράτους, κάποιοι Ρώσοι «σχισματικοί» δρουν απολύτως ελεύθερα και διατηρούν και ιστοσελίδα! 
Η Ρωσική Εκκλησία οφείλει όχι μόνο να καταδικάσει την σχισματική σέκτα που δρα στα Κατεχόμενα της Κύπρου, αλλά και να προβεί σε όλες εκείνες τις διπλωματικές ενέργειες για την απομάκρυνση των εν λόγω από την μεγαλόνησο. 
Όσο αυτό δεν γίνεται, η σκιά πέφτει βαριά τόσο στην Ρωσική Εκκλησία όσο και στην Ρωσική πολιτική. 
Τέλος, η Εκκλησία της Κύπρου θα πρέπει να ζητήσει ξεκάθαρες εξηγήσεις από τη Μόσχα γι’ αυτή την ιστορία, ώστε να δοθεί τέλος σ’ αυτήν την …απίθανη – και καθόλου αθώα - εισπήδηση.


Αλλά ας δούμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες του θέματος. 
Για το θέμα η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Λευκωσία κοινοποίησε, όπως είπαμε, επιστολή του Τμήματος Εκκλησιαστικών Εξωτερικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, με ημερομηνία 4.2.2019 και παραλήπτη τον κληρικό Pavel Povalyaev της ενορίας Αγίου Νικολάου Λεμεσού. 
Η επιστολή έχει τον τίτλο «Βεβαίωση» και σε αυτή αναφέρεται ότι το ΤΕΕΣ βεβαιώνει ότι "ο Αλεξέι Ιβανόφ, δεν είναι, ούτε υπήρξε ποτέ κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, δεν έχει κανονική χειροτονία και δεν είναι σε κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία". 
Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η επιστολή αυτή δεν απευθύνεται επισήμως, όπως θα έπρεπε, στην Εκκλησία της Κύπρου, αλλά σε έναν ρώσο ιερέα, ο οποίος εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες των ρωσόφωνων της Λεμεσού. Γιατί άραγε συνέβη αυτό; Μόνο οι Ρώσοι θα μπορούσαν να μας απαντήσουν υπεύθυνα. 
Την επιστολή – Βεβαίωση έδωσε στην δημοσιότητα η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Λευκωσία, που σημαίνει ότι εκτός του κληρικού Pavel Povalyaev, που είναι ο παραλήπτης της επιστολής, γνώστης του θέματος ήταν εξ αρχής και η διπλωματική ρωσική παρουσία στην Κύπρο.
Η Alla Khanayeva, εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο, σχολίασε σχετικά στο Sputnik: «Η εκκλησία αυτή δεν είναι νόμιμη. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, είμαστε σε συνεχή επαφή με τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Μόσχας στην Κύπρο.». Αλήθεια ποιος είναι ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στην Κύπρο; Υπάρχει επίσημος εκπρόσωπος και δεν το ξέρουμε; 
Η Ρωσική Πρεσβεία φαίνεται πως έχει θορυβηθεί αφού «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και είναι «σε συνεχή επαφή με τον εκπρόσωπο (sic) του Πατριαρχείου Μόσχας». 
Αφού η "Ρωσική Εκκλησία της Βορείου Κύπρου" είναι σχισματική για το Πατριαρχείο της Μόσχας (όπως λέγεται), γιατί άραγε τέτοια ταραχή στην Ρωσική διπλωματία στην Κύπρο; 
Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση, γι’ αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι θα φέρει το θέμα στην προσεχή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου. 
Πάντως, η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου θα πρέπει να συζητήσει σοβαρά το θέμα της παρουσίας κληρικών από την Μόσχα για την εξυπηρέτηση των ρωσόφωνων πιστών. Το δέον θα ήταν Κύπριοι κληρικοί να μαθαίνουν ρωσικά και αυτοί να θεραπεύουν τις λειτουργικές ανάγκες των πιστών και όχι να μεταβαίνουν στην μεγαλόνησο «εντεταλμένοι» ρώσοι κληρικοί. 
Τέλος, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να πάρει θέση, καθώς το θέμα είναι πολύ σημαντικό από πολλές απόψεις.
Μία από αυτές είναι η Τουριστική εταιρεία, με την επωνυμία «Παναγία», η οποία σε συνεργασία με την καλούμενη «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Βορείου Κύπρου» δραστηριοποιείται για την προσέλκυση Ρώσων και άλλων σλαβόφωνων Ορθοδόξων για προσκυνηματικό τουρισμό στην βόρεια Κύπρο!
Το θέμα έχει, δηλαδή, και μία διόλου ευκαταφρόνητη οικονομική διάσταση.
Αλλά αν σκεφτούμε ότι την τουριστική "προπαγάνδα" στα Κατεχόμενα ασκούν οι Ρώσοι της "Εκκλησίας της Βορείου Κύπρου", τότε το θέμα προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου