Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Τα βραβεία του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών για το 2018


Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η απονομή τιμητικών διακρίσεων σε όσους συμμετείχαν στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης, Διηγήματος και Χρονικού-Μαρτυρίας για το έτος 2018,που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.  
Στον φιλόξενο χώρο πολιτισμού MegArt Gallery στον Νέο Κόσμο και μέσα σε ένα εορταστικό κλίμα, ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Λευτέρης Τζόκας, ο Πανεπιστημιακός και πρώην Υπουργός κ. Ιωάννης Πανούσης και άλλες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, απένειμαν βραβεία και επαίνους στους διακριθέντες του διαγωνισμού.  


Πρόκειται για έναν ξεχωριστό θεσμό, καθώς η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών είναι το αρχαιότερο (έτος ιδρύσεως 1930) και ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά σωματεία της χώρας μας. 
Κύριος μοχλός ίδρυσης της Ένωσης υπήρξε ο περιώνυμος Ιωάννης Γρυπάρης και μέλη της σπουδαίοι λογοτέχνες όπως οι Κωστής Παλαμάς, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Δημοσθένης Βουτυράς, Μιλτιάδης Μαλακάσης, Στέλιος Σπεράντζας κ.ά. 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στον φετινό διαγωνισμό, έξι λογοτέχνες από την Νέα Αρτάκη Ευβοίας έλαβαν σημαντικές διακρίσεις – μικρή ένδειξη κι αυτό του πνευματικού επιπέδου και της ιστορίας της πόλης τους: 
Η γνωστή ποιήτρια κα Αγγελική Σταματούκου (με το ψευδώνυμο «Αρεθουσία») προσέθεσε μία ακόμη διάκριση στο ενεργητικό της, αποσπώντας το Β΄ Βραβείο Ποίησης για το πολύ όμορφο έργο της «Μη φοβάσαι». 
Οι κυρίες Θεοδοσία Μπόνου («Κυβέλη»), Μαρία Αλεξάνδρου («Μαριτίνα Σταυράκου»), Μαρία Μπουρνέλη-Ρίζου («Μαρίζ») και Παναγιώτα Γετίμη («Στεφανία») έλαβαν Ειδικά Βραβεία Ποίησης για τα ποιήματά τους «Απόγνωση», «Η νεράιδα και το μαντήλι», «Αναμνήσεις» και «Τα όνειρα της καρδιάς» αντίστοιχα. 


Ο Αρτακηνός συγγραφέας και Δρ Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννης Ρίζος, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά στον Διαγωνισμό (με το φιλολογικό ψευδώνυμο «Κωνσταντίνος Κυζικηνός»), έλαβε τον Γ΄ Έπαινο Διηγήματος για το έργο του με τίτλο «Στο ντουκιάνι του Βασιλάκη», συμβάλλοντας με τον τρόπο του στην αναθεώρηση της αντίληψης ότι η Λογοτεχνία και τα Μαθηματικά είναι δύο αμοιβαίως αποκλειόμενοι κόσμοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου