Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΒΙΒΛΟ ΤΟΥ MICHAEL WALZER ΑΠΟ ΤΟΝ "ΑΡΤΟ ΖΩΗΣ"


π.α.ανδριόπουλος
Ο ακάματος Σταύρος Ζουμπουλάκης συνεχίζει ακάθεκτος την μετάφραση και έκδοση από το ίδρυμα "Άρτος Ζωής", που διευθύνει, σημαντικών βιβλίων της διεθνούς βιβλιογραφίας. 
Τώρα (Ιούνιος 2018), μας παρέδωσε το ξεχωριστό πόνημα του MICHAEL WALZER  με τίτλο "ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ  - Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΒΙΒΛΟ" (σ.424), σε μετάφραση Πέτρου Γιατζάκη και επιμέλεια Πάνου Αστίθα. 
Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου "στόχος αυτού του βιβλίου είναι να εξετάσει τις ιδέες για την πολιτική, τις θεωρήσεις για τη διακυβέρνηση και τον Νόμο, που εκφράζονται στη Βίβλο. Πώς γίνεται κατανοητή η έννοια της πολιτικής κοινωνίας; Πώς περιγράφεται η εξουσία, πώς την υπερασπίζονται και πώς την αμφισβητούν; Πόσος χώρος υπάρχει για μια ορθολογική διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ένα έθνος που ζει κάτω από τη σκιά του παντοδύναμου Θεού; Αν υπάρχει μια σθεναρά αντιπολιτική τάση στα βιβλικά κείμενα, τι μένει στα ανθρώπινα όντα να κάνουν; Και, φυσικά, τι μπορούμε να μάθουμε από αυτά τα κείμενα, από αυτούς τους συγγραφείς; Το πλούσιο αυτό βιβλίο είναι πάνω από όλα μια πρόσκληση να διαβάσουμε και να ξαναδιαβάσουμε τη Βίβλο."
Είναι γνωστό ότι ο Σταύρος Ζουμπουλάκης με τις εκδόσεις, τα συνέδρια, την αρθρογραφία του,  καθώς και με άλλες πρωτοβουλίες (διοργάνωση μαθημάτων, υποτροφίες κ.α), αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τις Βιβλικές Σπουδές στην Ελλάδα και μας έκανε να επιστρέψουμε επί τας πηγάς, για να προσεγγίσουμε εκ νέου όχι μόνο  τη Βίβλο, αλλά και τη σχέση της με το σήμερα. 
Γι' αυτό, το καινούργιο βιβλίο που μας έδωσε περιλαμβάνει ενδιαφέροντα κεφάλαια, όπως: Οι κώδικες του Νόμου, Η κατάκτηση και ο ιερός πόλεμος, Η διακυβέρνηση των βασιλέων, Η προφητεία και η διεθνής πολιτική, Η πολιτική της σοφίας, Ο μεσσιανισμός, Πολιτική στη σκιά του Θεού κ.α.
Έτσι, δεν μας ξενίζει η τοποθέτηση του συγγραφέα στον πρόλογο: "Για να εκφραστώ με μεγαλύτερη ακρίβεια, θα γράψω ως ένας θεωρητικός της πολιτικής, διαβάζοντας τη Βίβλο εν πολλοίς με τον ίδιο τρόπο που διαβάζω τον Τζων Λοκ ή Τα ομοσπονδιακά κείμενα των ΗΠΑ, τον Ρουσσώ ή τον Χέγκελ, και θέτοντας το ίδιο είδος ερωτημάτων". 
Ο συγγραφέας ξέρει ότι η Βίβλος έχει πολλά ελκυστικά εδάφια, αλλά και ιστορίες που φαίνονται ακατανόητες, ειδικά για το σύγχρονο άνθρωπο. Και εκεί μπαίνει το θέμα της ερμηνείας. 
Το βιβλίο του Michael Walzer είναι επιστημονικό, σημερινό και εξόχως γοητευτικό, καθώς πραγματεύεται θέματα που κάλλιστα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν σε μιαν διαφορετική θεώρηση της πολιτικής στις μέρες μας και μάλιστα σε σχέση με τη Βίβλο.
Ο Μάικλ Γουόλζερ γεννήθηκε το 1935 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μπράνταϊς (Μασσαχουσέτη) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Πρίνστον (1962-1966) και του Χάρβαρντ (1966-1980). Το 1980 εκλέχτηκε καθηγητής κοινωνικών επιστημών στο Institute for Advanced Study του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, του οποίου είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής. Το 2006 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επί τέσσερεις δεκαετίες, μέχρι την άνοιξη του 2013, συνδιευθυντής του περιοδικού Dissent, το οποίο εκφράζει τη φιλελεύθερη και σοσιαλδημοκρατική αριστερά της Αμερικής. Ο Μάικλ Γουόλζερ είναι από τους κυριότερους εκπροσώπους της αμερικανικής πολιτικής φιλοσοφίας. 
Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: Περί ανεκτικότητας (Καστανιώτης 1998), Η ηθική εντός και εκτός των συνόρων (Πόλις 2003), Δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι (Ιωλκός 2008), Έξοδος και επανάσταση (Άρτος Ζωής 2015).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου