Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΝΑΤΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Κείμενο - φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, η τελετή έναρξης της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 
Το θέμα της Γενικής Συνέλευσης είναι: «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και χριστιανικές αξίες: 25 χρόνια Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας». Λαμβάνουν μέρος περί τους 100 βουλευτές, εκπρόσωποι 25 κοινοβουλίων, 10 κοινοβουλευτικών ομάδων και κοινοβουλευτικές προσωπικότητες. Στην τελετή έναρξης, ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ανέγνωσε το Πατριαρχικό Μήνυμα επί τη 25η επετείω της Δ.Σ.Ο. Παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων εκπρόσωπος του Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης,ο υφ. Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, αρχιερείς, βουλευτές κ.α.


Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, εγκαινίασε την Έκθεση Αγιογραφίας της Δ.Σ.Ο. με θέμα «Η Ανάσταση του Ιησού», η οποία αποτελείται από έργα που φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου διαγωνισμού αγιογραφίας, που διοργάνωσε η Δ.Σ.Ο. και στον οποίο συμμετείχαν 63 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο να αναζητήσει και να αναδείξει σύγχρονες εικαστικές εκφράσεις και αποτυπώσεις της Ανάστασης του Κυρίου, οι οποίες θα βασίζονται και θα εκκινούν από τους καθιερωμένους τύπους της στον χώρο της “Βυζαντινής” εικονογραφίας. Σκοπός ήταν η διερεύνηση και ανάδειξη των ποικίλων στιλιστικών τάσεων που υπάρχουν σήμερα στο κόσμο στις οποίες οπτικοποιείται ο δημιουργικός διάλογος με την παράδοση αλλά και η δυνατότητα προσωπικής έκφρασης των καλλιτεχνών οι οποίοι ανακεφαλαιώνουν την παράδοση χωρίς να αποκλίνουν από το δογματικό πλαίσιο της Χριστιανικής εικονογραφίας όπως αυτό καθορίστηκε από την Ζˈ Οικουμενική Σύνοδο. Ο διαγωνισμός κατάφερε να αναδείξει, στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο, την σύγχρονη εικονογραφική τέχνη της χριστιανικής Ανατολής στον κόσμο.


Θα πρέπει να τονισθεί ότι το ενδιαφέρον της Δ.Σ.Ο. και η δραστηριότητά της καλύπτει το χώρο της παράδοσης του ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου μαζί με αυτόν των αρχαίων ανατολικών εκκλησιών. Ως εκ τούτου, ο όρος “βυζαντινή τέχνη” θα πρέπει να προσληφθεί στην ευρεία της έννοια, ώστε να καλύπτει και την εκκλησιαστική – λειτουργική αγιογραφική τέχνη όλων αυτών των λαών και παραδόσεων.
Οι εικόνες φωτογραφήθηκαν άρτια όλες με τον ίδιο τρόπο από ειδικό φωτογράφο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη της κριτικής επιτροπής να τις μελετήσουν και να προβούν σε αξιολόγηση του διαγωνιζόμενου υλικού. Η κριτική επιτροπή μετά από αλλεπάλληλες μυστικές ψηφοφορίες και τηρώντας την ανωνυμία των διαγωνιζομένων κατέληξε στους πέντε νικητές του διαγωνισμού.
Α' Βραβείο: Κελαϊδή Ολυμπιάδα (Ελλάδα)
Β' Βραβείο: Verdes Bogdan Gheorghe  (Ρουμανία)
Γ' Βραβείο: Demchuk Ivanka (Ουκρανία)
Α' Επαινος: Sedlana Svetlan (Σερβία)
B' Έπαινος: Licheli Irakli (Γεωργία)
Έπαινος κοινού: Zemtsov Yuriy (Ρωσία) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου