Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΠΑΤΡΩΝ


Η παρακάτω έγγραφη αναφορά ελήφθη από το Γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού, με αρ. πρωτοκόλλου 5654/30-5-2018
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Προς 
την αξιότιμη 
Υπουργό Πολιτισμού 
κα Λυδία Κονιόρδου 
Θέμα: ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ 
Κυρία Υπουργέ, 
Λαμβάνω το θάρρος να απευθυνθώ σε σας, λόγω της πρόσφατης κατηγορηματικής σας δήλωσης: «Δεν μιλάμε για καμία ομηρία και για κανένα συμφέρον. Δεν ανέλαβα το υπουργείο για να εξυπηρετήσω συμφέροντα. Δεν έχω καμία προσωπική φιλοδοξία. Μου είναι αδιανόητο το να εξυπηρετώ οποιοδήποτε είδος συμφερόντων. Το θεωρώ αστείο και μόνο που το ακούω» (lifo 10-5-2018). 
Είναι πραγματικά γενναία η δήλωσή σας και γι’ αυτό καταφεύγω σε σας προκειμένου να σας εκθέσω το θέμα που με απασχολεί ως πατρινό και ως θεολόγο. 
Τα τελευταία χρόνια στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, που είναι διατηρητέο μνημείο, έχουν γίνει πρωτοφανείς επεμβάσεις, κάποιες με την άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων και άλλες εντελώς αυθαίρετα, οι οποίες υφίστανται μέχρι σήμερα. Έθιξα το θέμα και υπήρξαν εκτεταμένα δημοσιεύματα γύρω από αυτό στον τοπικό τύπο. Φυσικά ουδείς αρμόδιος μου έδωσε κάποια απάντηση. 
Στέλεχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαϊας με πληροφόρησε κατόπιν αιτήσεώς μου, με σχετικό μέιλ, για τις εργασίες στην Ευαγγελίστρια ως εξής: 
1. Μελέτη συντήρησης τέμπλου και τοιχογραφιών 
Εγκρίθηκε το 2003 κατόπιν γνωμοδότησης του ΚΑΣ. Ένα τμήμα του έργου υλοποιήθηκε από συντηρητές της Εφορείας. 
2. Μελέτη συντήρησης ουρανίας 
Εκπονήθηκε το 2009 από τους συντηρητές της Εφορείας, εγκρίθηκε το 2011 κατόπιν γνωμοδότησης του ΚΑΣ. 
3. Μελέτη αναπαραγωγής του διακόσμου 
Εγκρίθηκε το 2012 κατόπιν γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτ. Ελλάδας. 
Ένας όρος που έθεσε η Εφορεία σε αυτή την Απόφαση είναι η απομάκρυνση τόσο του Αναπεσόντος, όσο και των διακοσμητικών στον πρόναο, που είχαν γίνει χωρίς έγκριση. 
4. Μελέτη συντήρησης ελαιογραφιών Εγκρίθηκε το 2013 κατόπιν γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτ. Ελλάδας. 
5. Μελέτη αγιογράφησης του ιερού Εγκρίθηκε το 2015 κατόπιν γνωμοδότησης του ΚΑΣ. 
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία έχω να θέσω υπ’ όψιν σας τα εξής: 
1. Η τοιχογραφία του Αναπεσόντος δεν έχει απομακρυνθεί. Θα πρέπει να σβηστεί η τοιχογραφία του Αναπεσόντος, καθώς και ό,τι δεν έχει την άδεια της Εφορείας και των λοιπών αρμοδίων φορέων. Το θέμα του «Αναπεσόντος» – για όποιον γνωρίζει - είναι απολύτως βυζαντινό και δεν μπορεί να υφίσταται σ’ ένα δυτικότροπο ναό. Οι πληροφορίες μου λένε ότι η συγκεκριμένη αγιογραφία έγινε από συντηρητή της Εφορείας και όχι από αγιογράφο. Αλλά και τα διακοσμητικά στον πρόναο δεν έχουν απομακρυνθεί εξ’ όσων γνωρίζω. 
2. Θα πρέπει, επίσης, να απομακρυνθούν τα φορητά προσκυνητάρια της Παναγίας της Γερόντισσας, της Γοργοϋπηκόου, του Αγίου Λουκά Κριμαίας και άλλων αγίων, καθώς και ένας θρόνος (απέναντι από τον κανονικό Επισκοπικό θρόνο) που τοποθετήθηκαν πρόσφατα και δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία του Ναού. 
3. Επίσης, να απομακρυνθεί ο ψύκτης του νερού, ο οποίος είναι τοποθετημένος δίπλα σε μια εικόνα των Αρχαγγέλων. 
Αλλά και για την αγιογράφηση του ιερού βήματος υπάρχει εύλογη απορία: Γιατί να αγιογραφηθεί το ιερό βήμα που δεν είχε αγιογραφηθεί επί 170 χρόνια; Πολύ θα ήθελα να γνωρίζω το «επιστημονικό» σκεπτικό της αδειοδότησης από το ΚΑΣ. Θα σας παρακαλούσα να μου κοινοποιούσατε την σχετική απόφαση, ώστε να δούμε κατά πόσο αυτή έχει τηρηθεί στην πράξη.
Πιστεύοντας ότι θα πράξετε τα δέοντα και νόμιμα 
Διατελώ εν αναμονή της απαντήσεώς σας. 
Με τιμή 
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου