Δημοσιεύουμε σήμερα ένα σημαντικό κείμενο του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοπόλεως Μελετίου (Καλαμαρά), με θέμα τον Οικουμενισμό.
Πρόκειται για μία εισήγηση στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2013, η οποία όμως δεν εκφωνήθηκε. Το κείμενο δεν το έχω δει δημοσιευμένο μέχρι σήμερα.
Το αναρτώ εδώ με την έλλειψη της σελίδας 16, η οποία κάπου έχει παραπέσει στο αρχείο μου. Σε κάθε περίπτωση το όλο κείμενο είναι εξαιρετικά σημαντικό από κάθε άποψη.
Γράφτηκε σε μια εποχή όπου οι «αντιοικουμενιστές» και πάλι εξαπέλυαν αναθέματα, λόγω της επίσκεψης του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ στην Αθήνα, επί μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.
Ιδού λοιπόν το κείμενο του μακαριστού Μελετίου, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν των βουλομένων.
Μεγάλη μορφή ο μακαριστός Πρεβέζης Μελέτιος. Λόγιος, ασκητικός, παραδοσιακός και ταυτόχρονα σύγχρονος, νουνεχής και σοφός ιεράρχης. Μας έδειξε τον δρόμο της παράδοσης και της λογικής σε αρκετά θέματα που ταλανίζουν τη σύχρονη εκκλησιαστική πραγματικότητα. Ευχαριστούμε για το άρθρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδού τι έγραφε προ ετών αυτός ο σοφός ιεράρχης και για το μάθημα των Θρησκευτικών:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Είναι γνωστό, γενική πεποίθηση, ότι έχει καταντήσει τύπος χωρίς ουσία, ότι η θρησκευτική εκπαίδευση στα σχολεία είναι προβληματική. Η αντίδραση κατά του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών οδηγεί στο δίπολο: ή μάθημα θρησκειολογικό, ή μάθημα του Ορθόδοξου Πολιτισμού της Ελλάδας (Ορθόδοξη Θεολογία, Ορθόδοξη Τέχνη, Ορθόδοξο ήθος) και να μείνη σαν τέτοιο υποχρεωτικό, παρά να καταντήση προαιρετικό (κάτι που διαφορετικά δε θα αποφευχθή, με αποφάσεις του ΣτΕ). Στην περίπτωση αυτή θα διατηρηθούν στα Πανεπιστήμια και οι Θεολογικές Σχολές, κάτι πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο».
(Πηγή: http://www.discussion.gr/themata/ekklisia_kratos/meletios.html)
Ήδη φαίνεται να εκπληρώνεται η πρόρρηση του μακαριστού Μητροπολίτη.
Όπως είναι γνωστό, οι ακραίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ εναντίον του μαθήματος, επειδή κατά τη γνώμη τους το νέο Πρόγραμμα Σπουδών είναι «πανθρησκειακό» και δεν είναι «ομολογιακό». Την ίδια στιγμή η Ένωση Αθέων προσέφυγε, επίσης, με το επιχείρημα ότι είναι «ομολογιακό» και «Ορθόδοξο»!
Τελικά, με την πρόσφατη Απόφαση 660/2018 φαίνεται ότι οι ζηλωτές είχαν μια «πύρρεια» νίκη, επειδή στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν τον «κατηχητικό» και «ομολογιακό» χαρακτήρα του μαθήματος άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο για την είσοδο της ουδετερόθρησκης ηθικής στα σχολεία. Έτσι, είναι βέβαιο τι θα απαντήσει το ΣτΕ και στην Ένωση Αθέων, η οποία τυπικά μάλλον θα χάσει, όμως, επί της ουσίας θα κερδίσει το δικαίωμα ενός μαθήματος σύμφωνα με τις δικές τους αντιλήψεις. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα πράξει η πολιτεία μετά από αυτά.
Ούτως ή άλλως, οι ευθύνες της ΠΕΘ και των συνεταίρων της της είναι τεράστια.