Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ


Παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο του θεολόγου καθηγητή Χάρη Ανδρεόπουλου «Η Εκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974. Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση», σε εκδήλωση της εφημερίδας «Χριστιανική» στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την 25η Απριλίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ. στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ (Α΄ αμφιθέατρο, 2ος όροφος). 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 
- Ανδρέας Νανάκης, Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ 
- Μανώλης Μηλιαράκης, Φυσικός, επίτιμος Πρόεδρος της «Χριστιανικής Δημοκρατίας» 
- Κλήμης Πυρουνάκης, Θεολόγος, συντονιστής Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών 
- Ανδρέας Αργυρόπουλος, Θεολόγος καθηγητής, M.Th., Δ/ντής Γυμνασίου, 
και ο συγγραφέας. 
Θ΄ ακολουθήσουν ελεύθερες παρεμβάσεις και διάλογος. 
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Μανώλης Τασόγλου, μέλος της Κ.Ε. της «Χριστιανικής Δημοκρατίας».
Δείτε αναλυτικά στη συνέχεια

4 σχόλια:

  1. Το βιβλίο που έλειπε για την Νεώτερη Εκκλησιαστική Ιστορία της Ελλάδος. Μια καθαρά επιστημονική - ιστορική και νομοκανονική - μελέτη, με άπειρες πηγές, μια νηφάλια και ψύχραιμη προσέγγιση για μια δυσερμήνευτη περίοδο της Ιστορίας σε καιρούς δύσκολους, κατά τους οποίους και η Εκκλησία της Ελλάδος εβίωσε στον δικό της "Γολγοθά"... Μάθαμε πολλά. Συγχαρητήρια στον συγγραφέα. π. Γεώργιος Θεσσαλός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύσκολα χρόνια, πέτρινα... Και για την Εκκλησία. Αξίζουν πράγματι συγχαρητήρια στον συγγραφέα για την απροκατάληπτη προσέγγιση του με την οποία αναδεικύει τη σωρεία των αντικανονικοτήτων που έλαβαν χώρα στην Εκκλησία επί Επταετίας τόσο επί Ιερωνύμου (Κοτσώνη, 1967-1973), όσο και επί Σεραφείμ (Τίκα, Ιαν. - Ιουλ. 1974). Ημουν στην εκδήλωση των Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο στο βιβλιοπωλείο "Εν Πλώ" και συνεχάρην εκ του σύνεγγυς τον κ. Ανδρεόπουλο Χαράλαμπο. Διάβασα το βιβλίο και ωφελήθηκα - ιστορικά, αλλά και πνευματικά (ιδίως από τα επιλογικά του συμπεράσματα). Ευχαριστούμε.

    ΑΤΤΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το διάβασα. Συμβάλει στην νεότερη εκκλησιαστική ιστορία της Ελλάδας το βιβλίο αυτό θετικότατα. Ο κ. Χάρης Ανδριόπουλος παρουσιάζει τα γεγονότα με την απόσταση του καταγραφέα των γεγονότων. Μεγάλη έρευνα. Πολλά τα ντοκουμέντα που παρουσιάζει ο συγγραφέας. Λύνει απορίες πολλές. Αριστη η εργασία του.

    ΦΙΛΗΜΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νηφάλια, αριστοτεχνικά προσεκτική προσέγγιση σ΄ ένα "ακανθώδες" θέμα το οποίο ο συγγραφέας αντιμετωπίζει ακαδημαϊκά, ψύχραιμα και με σεβασμό στη μνήμη των πρωταγωνιστών της περιόδου, ήτοι των μακαριστών Αρχιεπισκόπων Ιερωνύμου Α΄ (Κοτσώνη) και Σεραφείμ (Τίκα), καταγράφοντας τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά στοιχεία της διαδρομής τους. Εξαιρετική η νομοκανονική αποτύπωση της περιόδου (1967-1974) που μας προσφέρει ο συγγραφέας. Θαρρώ ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο βιβλίο της νεώτερης Εκκλησιαστικής Ιστορίας που έρχεται να φωτίσει πολλές από τις υποφωτισμένες μέχρι τώρα πτυχές της περιόδου, ειδικά για τα όσα διαδραματίσθηκαν τότε στα εσωτερικά της διοικούσης Εκκλησίας και τα τραύματα που προκλήθηκαν εκ του εκτροχιασμού της από την κανονική τάξη, τόσο κατά την πρώτη φάση της δικτατορίας (επί Γ. Παπαδοπούλου και αρχιεπισκοπείας Ιερωνύμου), όσο και κατά τη δεύτερη (επί Δ. Ιωαννίδη και αρχιεπισκοπείας Σεραφείμ). Εβίωσε πράγματι η Εκκλησία της Ελλάδος τον "Γολγοθάν" της.. Προσωπικά θαρρώ ότι διαβάζοντας το βιβλίο ωφελήθηκα. Εύγε εις τον συγγραφέα του του βιβλίου θεολόγο Λαρίσης κ. Χ. Ανδρεόπουλο και εις άλλα με υγείαν.

    ΙΕΡΕΥΣ ΑΘΗΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή