Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ "ΚΑΡΑΒΙ ΓΟΡΓΟΤΑΞΙΔΟ"



Το Ίδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη μας προσκαλεί απόψε, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018, στις 8.30μ.μ. σε μία συναυλία με έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια, μουσική και ποίηση για το θαλασσινό ταξίδι, μέσα από ένα όργανο της Μεσογείου, το σαντούρι.
Στην ξεχωριστή αυτή μουσική ποιητική βραδιά, συμμετέχουν η Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι, η Αγγελίνα Τκάτσεβα, σαντούρι και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, απαγγελία. 
Το πρόγραμμα της συναυλίας έχει ως εξής: 
Θάλασσα, Αντώνης Απέργης – Δημοτικό ποίημα των Κυκλάδων 
– Πρελούδιο, Γιώργος Χατζημιχελάκης 
Η Θάλασσα, Κώστας Καρυωτάκης 
– Καράβι Γοργοτάξιδο, Γιώργος Κουρουπός – Xορικό από την Ελένη του Ευριπίδη, Μετ. Δώρα Μοάτσου-Βάρναλη
Ο Βυθός, Μίλτος Σαχτούρης
– Νυχτερινό, Γιώργος Κουρουπός – Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Μια Πίκρα, Κωστής Παλαμάς
– Ταξίμι – Ακουαρέλα Victor Voitik, μαζί με το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη, Η Θάλασσα (Επί Σκηνής Δ΄)
Ο Κήπος έμπαινε στη θάλασσα, Οδυσσέας Ελύτης
– Το πέλαγο είναι βαθύ, Μάνος Χατζιδάκις
– Πέρα από τη θάλασσα, Γιάννης Μαρκόπουλος – Ερρίκος Θαλασσινός
Τελευταίο ταξίδι, Κώστας Καρυωτάκης
– Θάλασσα, Στάθης Γυφτάκης – Κώστας Καρυωτάκης
– Vyacheslav Kuznetsov, Σαραμπάντα, μαζί με το ποίημα της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, Όνειρα
Ας την βάρκα ποίημα, Κωνσταντίνος Χατζόπουλος
– Θαλασσάκι – Παραδοσιακό της Καλύμνου
Η Ξανθούλα, Διονύσιος Σολωμός
– Στο’ πα και στο ξαναλέω – Παραδοσιακό της Μικράς Ασίας
Το Τρελοβάπορο, Οδυσσέας Ελύτης
– Μες του Αιγαίου τα νερά – Παραδοσιακό της Λέρου
Θάλασσα, Γιάννης Ρίτσος
– Νανούρισμα, Γιώργος Κουρουπός


Αγγελίνα Τκάτσεβα 
Γεννήθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Άρχισε να σπουδάζει μουσική σε ηλικία 8 ετών. Στα 10 της χρόνια απέσπασε το Α΄βραβείο σε διαγωνισμό νεαρών εκτελεστών της χώρας της, παίζοντας cymbalom (λευκορωσικό σαντούρι). Μετά την αποφοίτησή της από την Μουσική Ακαδημία, άρχισε τη σολιστική της καριέρα με ρεσιτάλ σε όλη την Σοβιετική Ένωση. Απέκτησε ένα πλούσιο ρεπερτόριο το οποίο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό κλασικών, ρομαντικών και σύγχρονων συνθέσεων. Το 1989 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα των Χρωμάτων και τις ορχήστρες μουσικών συνόλων ΕΡΤ. Συνεργάζεται με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Ένας σημαντικός αριθμός έργων σύγχρονων και Λευκορώσων συνθετών γράφτηκε ειδικά για την Αγγελίνα Τκάτσεβα και αφιερώθηκαν σε εκείνη.


Ιουλίτα Ηλιοπούλου 
Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θέατρο στην Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έχει εκδώσει βιβλία ποίησης, δοκίμια και παραμύθια. Πρόσφατες εκδόσεις της «Το σπίτι», «Ιοκάστη» (ποίηση), «Τίμος ο Αθηναίος» (παραμύθι), «Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος;» (χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι με μουσική του Γιώργου Κουρουπού), «Αναζητώντας την Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά, δοκίμια για τον Οδυσσέα Ελύτη». Έγραψε τα ποιητικά κείμενα στα μουσικά έργα του Γιώργου Κουρουπού: «Το καράβι του Έλατου» και «Ιοκάστη», καθώς και στίχους για τραγούδια του ίδιου συνθέτη και των: Πέτρου Περάκη, Στάθη Γυφτάκη και Τατιάνας Ζωγράφου κ.α. Συνεργάστηκε, επί δεκατρία χρόνια, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην δημιουργία προγραμμάτων λόγου και μουσικής και συνεχίζει να παρουσιάζει από σκηνής ποίηση και παραμύθια.
Δάφνη Πανουργιά 
Σπούδασε τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη της Μ. Χαραλαμπίδου (Δίπλωμα Μονωδίας) και Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Τις σπουδές της στο τραγούδι συνέχισε με τους Φ. Βουτσίνο και Δ. Καλαφάτη. Έχει συνεργασθεί με τους παρακάτω Ελληνικούς οργανισμούς: Το Στούντιο Όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Kiss me Kate του C. Porter), την Εθνική Λυρική Σκηνή (Haensel und Gretel του E. Humperdinch, Δραπέτες της Σκακιέρας του Γ. Κουρουπού, Μαγικός Αυλός του W. A. Mozart και Ελεύθερος Σκοπευτής του Weber), το Εθνικό Θέατρο – Πειραματική Σκηνή (Ο Χάσης του Γουζέλη και Γυναίκα της Ζάκυθος του Δ. Σολωμού – σκηνοθεσία Σ. Τσακίρη), το Χοροθέατρο Ροές, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών (σε έργα P. Hindemith, Θ. Αντωνίου, Μπ. Κανά κ.ά.), την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις και αρκετούς Έλληνες συνθέτες (Γ. Κουρουπό, Ν. Μαυρουδή, Αλ. Παπαστεφάνου, Ν. Κυπουργό, Μ. Γρηγορίου, Χ. Αποστολάτου, Γ. Μεταλλινό, Γ. Σκούρη, Λ. Κανάρη, Ν. Ταίηλορ κ.ά.) και τραγουδοποιούς (Λουδοβίκο των Ανωγείων, Apurimac, Δ. Τσακνή, Ν. Γεωργάκη) σε συναυλίες, παραστάσεις και ηχογραφήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου