Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΟΙ ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΑΣ ΤΗΣ 22ας ΜΑΡΤΙΟΥ 2017


Στην τρίτη κατά σειράν εκδήλωσή μας, του κύκλου "ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ - ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ", που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 στις 8.30 το βράδυ στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού AN ARΤ (Μονής Αστερίου Τσαγκάρη 4, Πλάκα), περιλαμβάνουμε ποιήματα των πατρινών ποιητών Μαρίας Λαϊνά, Έρσης Σωτηροπούλου και Γιώργου Κοζία. 
Συγκεκριμένα:
- Γιώργος Κοζίας, «Κόσμος χωρίς ταξιδιώτες», με μουσική Θ. Μικρούτσικου.
- Μαρία Λαϊνά, από τη συλλογές «Αλλαγή Τοπίου», «Ρόδινος φόβος», «Σημεία Στίξεως», «Μικτή Τεχνική».
- Έρση Σωτηροπούλου, από τη συλλογή «ΜΗΛΟ+ΘΑΝΑΤΟΣ+…+…».
Κάποια από τα ποιήματα θα ακουστούν στα γαλλικά (σε μετάφραση του Michel Volkovitch) και στα αραβικά, σε μετάφραση που εκπόνησε ειδικά για την εκδήλωση ο φιλόλογος και μεταφραστής Roni Bou Saba, ο οποίος και θα απαγγείλει ποιήματα στα γαλλικά και αραβικά.
Σολίστ στο φλάουτο η Ιβόνα Γκλίνκα, ενώ την γενική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, ο οποίος θα απαγγείλει τα ποιήματα στα ελληνικά.


Η Μαρία Λαϊνά γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως κειμενογράφος, μεταφράστρια, επιμελήτρια εκδόσεων, script writer σε τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. Ήταν παραγωγός, επιμελήτρια και παρουσιάστρια σε εκπομπές της ελληνικής ραδιοφωνίας με λογοτεχνικά θέματα. Ποιήματα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, σουηδικά, φιλανδικά, βουλγαρικά, εβραϊκά και σε άλλες γλώσσες. 
Το έργο της περιλαμβάνει εννιά ποιητικές συλλογές, έντεκα θεατρικά, πέντε πεζογραφήματα, κριτικές και μελετήματα, σύνταξη ανθολογίας ξένης ποίησης του 20ού αιώνα - επιλογή από ελληνικές μεταφράσεις. 
Το 1993 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο ποίησης για την ποιητική της συλλογή, "Ρόδινος φόβος". Η μετάφραση στα Γερμανικά της ίδιας συλλογής απέσπασε το βραβείο της Πόλης του Μονάχου. Το 1996 επίσης τιμήθηκε με το βραβείο Καβάφη και το 1998 με το βραβείο Μαρία Κάλλας του Γ΄ προγράμματος της ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη για το σύνολο του έργου της.


Η Έρση Σωτηροπούλου έχει γράψει ποιήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Πολιτιστική Ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως μορφωτική σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Συμμετείχε σε εκθέσεις οπτικής και συγκεκριμένης ποίησης. Έργα της έχουν μεταφραστεί γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά, σουηδικά, βουλγαρικά και ιταλικά. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και με το Βραβείο του Περιοδικού "Διαβάζω" για το "Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές" το 2000, με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα Εύα και με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή διηγημάτων "Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα."


Το έργο του Γιώργου Κοζία, "Ένας κόσμος χωρίς ταξιδιώτες" (2007), σε μουσική Θ. Μικρούτσικου, εκδόθηκε (μαζί με το "Η γη τσακισμένο καράβι") από τον Γαβριηλίδη ως ένα βιβλίο - CD του Μικρούτσικου με τίτλο "Πέντε κείμενα μετά μουσικής" (2013).
Στον πρόλογο του βιβλίου ο Θάνος Μικρούτσικος γράφει: 
"Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Γιώργο Κοζία για τα εξαιρετικά ποιήματα που μου εμπιστεύτηκε και τα οποία, σε συνδυασμό με τους στίχους του ιδιοφυούς William Blake με ώθησαν να δημιουργήσω το έργο. Σε αυτό το έργο, όπως και στο έργο "Ένας κόσμος χωρίς ταξιδιώτες", προσπάθησα να προσεγγίσω την ουσία των πραγμάτων δίχως να έχω στο μυαλό μου καμία εκ των προτέρων φόρμα. Ό,τι απαιτούσε το κείμενο, ό,τι απαιτούσουν οι φράσεις, οι λέξεις, τα πρόσωπα, οι εικόνες, τα σύμβολα του ποιητή." Ο Θ. Μικρούτσικος στο σημείωμά του χαρακτηρίζει την Ivona Glinka ως "απίστευτη φλαουτίστρια σε όλα τα επίπεδα...". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου