Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ BOSE - ΕΚΔΟΣΗ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ


Η Μοναστική Κοινότητα του Bose είναι αξιοθαύμαστη για πολλά! 
«Επιλείψει γαρ με διηγούμενον ο χρόνος…». 
Ανάμεσα στις πολλές και υψηλού επιπέδου δραστηριότητες είναι και η εκδοτική.
Η Μονή Bose εκδίδει περίπου 25 βιβλία το χρόνο! Εκδίδει τα πρακτικά των συνεδρίων Ορθοδόξου Πνευματικότητος, ομιλίες και κείμενα του Ηγουμένου Enzo Bianchi, πατερικά κείμενα αλλά και βιβλία σύγχρονων Ορθόδοξων θεολόγων, ελλήνων και ξένων. Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη ως τον π. Παντελεήμονα Μανουσάκη και τον Χρήστο Γιανναρά. 
Μια εκδοτική εργασία που προϋποθέτει μια πολύ σοβαρή μεταφραστική δουλειά, η οποία γίνεται από τους αδελφούς, οι περισσότεροι των οποίων γνωρίζουν πολύ καλά τα ελληνικά και την ελληνική θεολογική πραγματικότητα. 
Οι εκδόσεις της Μονής με την ονομασία Qiqajon – από την εβραϊκή λέξη της κολοκύνθης του προφήτη Ιωνά, σύμβολο μιας μικρής έστω και εφήμερης παρηγοριάς από τον Θεό – μάλλον αποτελούν μοναδικό γεγονός στα μοναστικά χρονικά. 
Πριν λίγους μήνες κυκλοφορήθηκε συλλογή μελετημάτων του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ Παντελή Καλαϊτζίδη με τίτλο Nel mondo ma non del mondo. Sfide e tentazioni della chiesa nel mondo contemporaneo (Εν τω κόσμω, αλλ᾽ ουκ εκ του κόσμου. Προκλήσεις και πειρασμοί της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο). 
Η επιμελημένη μετάφραση στα ιταλικά είναι του ελληνομαθούς – και όχι μόνο - αδελφού της Μονής Luigi d’Ayala Valva, ο οποίος κάνει και την εισαγωγή. 

Ο αδελφός της Μονής Bose Luigi d’Ayala Valva

Στον εν λόγω καλαίσθητο τόμο ο Παντελής Καλαϊτζίδης εξετάζει τη διαλεκτική ένταση μεταξύ παρόντος και μέλλοντος, ιστορίας και εσχάτων, όπως επίσης και τους κινδύνους στους οποίους οδηγεί η απώλειά της, εστιάζοντας ιδιαιτέρως σε επιμέρους κρίσιμα ζητήματα για το ρόλο και τη θέση της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο. Σε αυτά συγκαταλέγονται η πολύπλοκη σχέση της τελευταίας με τους πολιτισμούς και τις εθνικές ταυτότητες, η συμμετοχή της στους οικουμενικούς διαλόγους, η δυσκολία της να διαλεχθεί με τη θεωρία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κοσμικές εκδοχές της και με την ιδέα για την ισότητα όλων των ανθρώπων, όπως επίσης και η άρθρωση ενός καίριου και προφητικού λόγου απέναντι στην τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κρίση.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο χριστιανός δεν νομιμοποιείται να προσκολλάται στο παρελθόν• αποτελεί ύπαρξη προσανατολισμένη στο μέλλον, από το οποίο και αναμένει την πληρότητα της ζωής του. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το παρελθόν και η ιστορία δεν καταργούνται, ούτε εγκαταλείπονται, αλλά μεταμορφώνονται. Το ίδιο ισχύει και με την Εκκλησία, η οποία ζει στην ιστορία, χωρίς όμως να αντλεί και την ύπαρξή της από αυτή. Όπως με εύγλωττο τρόπο δηλώνεται στον τίτλο, η Εκκλησία βρίσκεται «εν τω κόσμω», αλλά δεν είναι «εκ του κόσμου».
Παραθέτουμε στη συνέχεια τον πρόλογο της ιταλικής έκδοσης και τα περιεχόμενα του βιβλίου.
Π.Α.Α.

Ο Παντελής Καλαϊτζίδης με τον καθηγητή Αριστοτέλη Παπανικολάου στο πρόσφατο Συνέδριο
Ορθοδόξου Πνευματικότητος στην Μονή Bose (9-9-2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου