Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΡΒΟΥΛΑΚΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στην γνωστή εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 «Από Τέχνη σε Τέχνη», την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος, την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στις 8 το βράδυ θα μεταδοθεί σε επανάληψη συνέντευξη του σκηνοθέτη του κινηματογράφου Γιώργου Ζερβουλάκου. Η εκπομπή έχει θέμα: «Η ορθόδοξη πνευματικότητα, η ελληνικότητα στην τέχνη, η κληρονομιά της Βυζαντινής παράδοσης – Ρωμηοσύνης, τα Κεκραγάρια, το Άγιον Όρος και ο Μανουήλ Πανσέληνος, ο κινηματογράφος και η Ιστορία». 
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζερβουλάκος γεννήθηκε το 1933, στο Γεράκι της Λακωνίας. Έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες μεγάλου μήκους κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970. Ανάμεσά τους: "Συννεφιασμένη Κυριακή", "Υποβρύχιο Παπανικολής", "Λυσιστράτη", "Το σπίτι στους βράχους", "Με τον Ορφέα τον Αύγουστο" κ.α. Έχει κάνει επίσης τις παραγωγές σε σημαντικές ταινίες, όπως: "Άρης Βελουχιώτης" (σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός), "Ρεμπέτικο" και "Oh Babylon" (σκηνοθέτης ο Κώστας Φέρρης), "Mozart' s requiem" (σκηνοθεσία: Joao Correa). Έχει σκηνοθετήσει ή έχει κάνει και την παραγωγή σε πάνω από 200 πολιτικά, ιστορικά, κοινωνικά και τουριστικά ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση. 
Όταν πρωτοεπισκέφτηκα την παραλία των Τσακαίων στην Εύβοια, συνειδητοποίησα ότι εκεί γύρισε ο Γιώργος Ζερβουλάκος την ταινία "Το σπίτι στους βράχους"! Πριν 40 χρόνια και… Όταν η περιοχή ήταν τελείως παρθένα, αφού και σήμερα – φανταστείτε – παραμένει αλώβητη. Ο τουρισμός είναι έντονος στην διπλανή παραλία. Στο σπίτι στους βράχους τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ από την εποχή της ταινίας. 
Παραθέτω στη συνέχεια μερικές φωτογραφίες μου από την περιοχή. 


Για τον Γιώργο Ζερβουλάκο πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι ήταν ο πρώτος σπουδαστής της Σχολής Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, που το 1952 εκπροσώπησε ως σπουδαστής τη Σχολή στο Διεθνές Σπουδαστικό Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης. 
Όμως ο Γιώργος Ζερβουλάκος έχει ταυτιστεί με το ντοκιμαντέρ για το Άγιον Όρος. Έζησε σχεδόν ένα χρόνο στο Άγιον Όρος, ώσπου το 1973 παρουσίασε ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος», το οποίο έχει προβληθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αγγλία. Επίσης, έκανε ντοκιμαντέρ και για τον περίφημο Μανουήλ Πανσέληνο και την Μακεδονική Σχολή Αγιογραφίας (1983), καθώς και για την Κρητική Σχολή Αγιογραφίας στο Άγιον Όρος (1981). Έκανε ντοκιμαντέρ και για το ιερό νησί της Αποκαλύψεως, την Πάτμο (1978). 


Ο Γιώργος Ζερβουλάκος είναι και συγγραφέας. Έχει γράψει τα βιβλία: "Η βασίλισσα των τζιτζικιών" (2002), "Εν Τριπόλει 1949" (2003), "Κεκραγάρια" (2007) και "Δημοπρατήριο Ονείρων" (2011).
Σ’ αυτό το τελευταίο ο Γ. Ζερβουλάκος, ως ένας από τους πρωτεργάτες του ελληνικού σινεμά, μας εισάγει σε ένα οδοιπορικό μέσα από ντοκουμενταρισμένες εμπειρίες του. Με ύφος συχνά ανεκδοτολογικό και με σπάνιο φωτογραφικό υλικό αρχείου, παρουσιάζονται οι άνθρωποι που στελέχωσαν τον ελληνικό κινηματογράφο από στη γέννησή και ενηλικίωσή του.
Πάντως ο Γιώργος Ζερβουλάκος παραμένει αειθαλής! Και ο κινηματογραφιστής των ονείρων μας. Των γνησίως αγιορειτικών (καθώς με το φακό του κατέγραψε το παλιό Άγιον Όρος που δεν υπάρχει πιά) και των ες αεί ερωτικών, αφού οι μουσικές του Τσιτσάνη που τόσο αγαπά και ενέταξε στο έργο του, παραμένουν οι πιο αληθινά ερωτικές μουσικές του νεοελληνικού μας βίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου