Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ - Ένα καινοτόμο έργο


ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟ 13 ΑΙΩΝΩΝ ΑΠΟ 7ο π.Χ -6ο μ.Χ 
Καινοτομεί το Ινστιτούτο Κύπρου με την «Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία» 
Του Αριστείδη Βικέτου 
Ένα σημαντικό έργο του, την «Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία», παρουσίασε το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία του Ινστιτούτου Κύπρου (Ικυ). 
Η «Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία» εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου στη μελέτη, διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Το έργο εκπονείται με την ευγενική χορηγία και υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.
Στόχος του έργου, όπως εξήγησαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου, είναι η δημιουργία μιας νέας ψηφιακής βιβλιοθήκης που αναπτύσσει και εξελίσσει τη σημαντική εξάτομη έκδοση της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας του Ιδρύματος Λεβέντη, την οποία συντόνισε ο αείμνηστος Πάτροκλος Σταύρου. Το έργο του Ινστιτούτου Κύπρου προσφέρει στο παγκόσμιο κοινό μια καινοτόμο πρόσβαση στο σύνολο των αρχαίων κειμένων για την Κύπρο καλύπτοντας περίοδο δεκατριών περίπου αιώνων (7ος αιώνας π.Χ. – 6ος αιώνας μ.Χ.). 
Η καινοτομία της Ψηφιακής Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας έγκειται στο γεγονός ότι προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα πολυεπίπεδης διάδρασης με το πολιτιστικό υλικό. Πέρα από την αναζήτηση αρχαίων λέξεων και εννοιών, την ύπαρξη παράλληλης νεοελληνικής μετάφρασης, σχολίων, σύνδεσης με λεξικά και βιβλιογραφία, ενσωματώνει πρωτοποριακές ψηφιακές τεχνολογίες οι οποίες προσφέρουν στον περιηγητή μια εντελώς διαφορετική και ενδιαφέρουσα εμπειρία. Υπό τη καθοδήγηση του καθηγητή Βάσου Καραγιώργη, ψηφιακοί χάρτες, εικόνες, χρονολόγια και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις ενσωματώνουν αρχαιολογικό υλικό και ιστορική γνώση προσφέροντας έτσι επιπρόσθετα επίπεδα ‘ανάγνωσης’ του αρχαίου πολιτισμού της Κύπρου. 


Η Αρχαία Ψηφιακή Κυπριακή Γραμματεία φιλοδοξεί να γίνει βασικό εργαλείο σε ένα ευρύ φάσμα τόσο εξειδικευμένων χρηστών, όσο και για το ευρύτερο κοινό ανά το παγκόσμιο, δίδοντας νέα ζωή στο υλικό του παρελθόντος. Θα αποτελέσει επίσης, ένα ελκυστικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, εμπλουτίζοντας και ανανεώνοντας τη διδακτική μεθοδολογία, αφού η χρήση του θα προσφέρει μια εντελώς νέα, σύγχρονη και ευχάριστη εμπειρία στη διδασκαλία μαθημάτων που είναι παραδοσιακά δυσνόητα για τους μαθητές. To έργο εφαρμόστηκε πιλοτικά σε συνεργασία με μαθητές και καθηγητές, ενώ τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ψηφιακή βιβλιοθήκη θα είναι ανοικτή στο διαδίκτυο και ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους. 
Η Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία αποτελεί το πρώτο βήμα για την δημιουργία της «Διόπτρας», της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Κυπριακού Πολιτισμού του Ινστιτούτου Κύπρου. Η «Διόπτρα» αναπτύσσεται σταδιακά και έχει ως στόχο την καταγραφή, την έρευνα και τη διάχυση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου. Υπό την επίβλεψη κορυφαίων επιστημόνων, ερευνητικές ομάδες αναπτύσσουν και εφαρμόζουν προηγμένες τεχνολογίες και επιστημονικές εφαρμογές στη μελέτη και τη διάσωση πολύτιμων πτυχών της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Η Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία θα διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο, και φιλοδοξεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για ένα ευρύ φάσμα χρηστών σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και εκτός αυτής. 


Ως ψηφιακό εργαλείο, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, πρώτα και κύρια για τους ερευνητές και τους φοιτητές Κλασικής Φιλολογίας, Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας. Θα είναι, επίσης, ένα ιδιαίτερα ελκυστικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, αφού το Ανθολόγιο Κυπριακής Γραμματείας, που εκδόθηκε πρόσφατα, και αποτελεί μια συντομευμένη έκδοση των έξι τόμων της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, εντάχθηκε στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί με τον κατάλληλο σχεδιασμό και προγραμματισμό, θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την ψηφιακή εκδοχή της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας στα πλαίσια των μαθημάτων τους. Η ψηφιακή έκδοση θα μπορούσε να λειτουργήσει, επομένως, ως ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο στη διδασκαλία του Ανθολογίου, ενισχύοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ έντυπης και ψηφιακής έκδοσης και την εξοικείωση των μαθητών με την ψηφιακή τεχνολογία. 
Την προηγούμενη σχολική χρονιά η ένταξη της Ψηφιακής Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στη Μέση Εκπαίδευση εφαρμόστηκε πιλοτικά σε τμήματα του Λυκείου Αραδίππου. Αυτή η συνεργασία οδήγησε στη συμμετοχή στο μαθητικό διαγωνισμό ΜΕΡΑ που συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας με την ερευνητική εργασία: «Τα Αρχαία έγιναν Νέα: Οι ψηφιακές βάσεις ως διδακτικό εργαλείο στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών». Στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας οι μαθητές προσπάθησαν να εξακριβώσουν κατά πόσο η χρήση μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων στη διδακτική πρακτική κάνει ένα μάθημα παραδοσιακά δύσκολο και δυσπρόσιτο για εκείνους, όπως είναι τα Αρχαία Ελληνικά, πιο ευχάρστο και ενδιαφέρον. Μελλοντική ένταξη της Ψηφιακής Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας στη Μέση Εκπαίδευση θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη. Μεταξύ άλλων, η διδακτική μεθοδολογία θα εμπλουτιστεί και θα ανανεωθεί με καινοτόμες μεθόδους που μεγιστοποιούν το μαθησιακό αποτέλεσμα αλλά και τον εκπαιδευτικό. 


Στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της Ψηφιακής Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής, συνεχάρη τους συντελεστές του έργου, το οποίο όπως ανέφερε, συμβάλλει στη μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Παράλληλα εγκωμίασε τη συστηματική προσπάθεια του Ινστιτούτου Κύπρου για την καταγραφή και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από προηγμένες τεχνολογίες και εφαρμογές. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τόνισε, υποστηρίζει πάντοτε αυτές τις προσπάθειες και προωθεί την αξιοποίησή τους για εκπαιδευτικούς σκοπούς. 
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, καθηγητής Έντουαρτ Μπρέζιν και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΚυ Δρ Ανδρέας Πίττας, τόνισαν ότι η Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που καταγράφει και διασώζει πολύτιμες πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 
Την παρουσίαση της Ψηφιακής Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, πρέσβεις και εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών, κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, μέλη του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες από τον επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου