φωτογραφίες: Χριστίνα Παπαδάκη
Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, η μουσικοφιλολογική εκδήλωση «Ο Καβάφης του Πατριάρχη», μια παραγωγή του Καλλιτεχνικού Συνόλου Πολύτροπον.
Η εκδήλωση στηρίζεται στην Καβαφική ανθολογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο μαθητικό του τετράδιο «Ποιήματα», δηλαδή την ποιητική ανθολογία των μαθητικών χρόνων του Πατριάρχη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Η παραγωγή αυτή παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Οικία Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού και τώρα με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κατακουζηνού πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων λειτουργίας του.
Τα έσοδα από την εκδήλωση διατέθηκαν για την ενίσχυση του Ιδρύματος, καθώς οι καλλιτέχνες προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς.
Το κοινό καλωσόρισε, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κατακουζηνού, η κυρία Σοφία Πελοποννησίου – Βασιλάκου και ακολούθησε η ομιλία του θεολόγου και μουσικού Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, υπεύθυνου του Συνόλου Πολύτροπον, με θέμα «Ο Καβάφης του Πατριάρχη». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην καβαφική ανθολογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου (έξι ποιήματα) αλλά και στη σχέση του Καβάφη με την Κωνσταντινούπολη, με παράλληλη προβολή φωτεινών διαφανειών.
Ακολούθησε η παρουσίαση των ποιημάτων στη μελοποιημένη εκδοχή τους, κυρίως για φωνή και πιάνο, από τους Ελληνες συνθέτες: Αντίοχο Ευαγγελάτο, Λεωνίδα Κανάρη, Γιώργο Κουρουπό, Γιάννη Ιωαννίδη, Μίκη Θεοδωράκη, Κωνσταντία Γουρζή και Φίλιππο Τσαλαχούρη.
Απήγγειλε η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ερμήνευσαν οι μουσικοί: Δάφνη Πανουργιά (τραγούδι), Παναγιώτης Ανδριόπουλος (τραγούδι), Νικόλ Καραλή (πιάνο), Πέτρος Μπούρας (πιάνο), Νίκος Σολωμός (βιολί) και Σωκράτης Κάνας (βιολοντσέλο).
Εκτός από τα έξι Καβαφικά που ανθολόγησε ο Πατριάρχης ως μαθητής, παρουσιάστηκαν επίσης:
- το πεζό του Κ.Π. Καβάφη «Μια νυξ εις το Καλιντέρι» (που αρέσει ιδιαιτέρως στον Πατριάρχη) - στη μορφή μουσικής αφήγησης,
- το ποίημα του Καβάφη «Το Νιχώρι», που αναφέρεται στο θαυμάσιο αυτό προάστιο του Βοσπόρου όπου έμεινε για ένα διάστημα ο ποιητής ως νέος,
- και το «καβαφογενές» ποίημα του Μητροπολίτη Πέργης Ευαγγέλου Γαλάνη «Προς το τέρμα».
Το ποίημα «Η Πόλις» διάβασε στα αραβικά και σε δική του μετάφραση ο φιλόλογος Roni Bou Saba, και το «Νιχώρι» στα τουρκικά ο τ. Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη Νικόλαος Σαπουντζής.
Την εκδήλωση υποστήριξαν:
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Medasset-Ελλάς, Όμιλος Φίλων Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και οι Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου.
Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η αντιπρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας Φαλή Βογιατζάκη, η ιδρυτής και πρόεδρος της Medasset-Ελλάς (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών) Λίλη Βενιζέλου, ο πρόεδρος των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής, ο Διευθυντής του Α’ Τοσιτσείου – Αρσακείου Λυκείου Εκάλης Γιάννης Βακαλόπουλος, ο συνθέτης Λεωνίδας Κανάρης, η γνωστή αφηγήτρια παραμυθιών Σάσα Βούλγαρη, ο θεολόγος Βασίλης Αντωνόπουλος, ο δικηγόρος Γιώργος Στεφανάκης κ.α.
Η φιλαυτία σε όλο της το μεγαλείο!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕι παιδιά, να ρωτήσω κάτι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠότε τελειώνει το έτος Καβάφη?????
Κρατάει έναν χρόνο ή περισσότερο!!!, γιατί εγώ προσωπικά μπούχτισα και αγανάκτησα!!
Ε ρε Ανδριόπουλε, δεν μπορούμε άλλο τον Καβάφη σου!!!!!!!
Βάλε και κάτι άλλο, συνέχεια τον εαυτούλη σου προβάλεις!!!
Τελικά πότε σου μένει χρόνος για πνευματική ζωή??????
Θερμά συγχαρητήρια. Πάντα άξιοι για τέτοιες εκδηλώσεις που το όφελος ειναι διπλό: ψυχαγωγικό, με την ουσιαστική έννοια της ΨυχΑΓΩΓΗ(ί)ας, αλλά και έμπρακτα κοινωνικό, ως προς η στήριξη σε ιδρύματα σαν αυτά που οργάνωσαν την εκδήλωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένουμε τη συνέχεια..
Κάθε φορά που βλέπω αυτές τις αναρτήσεις, αισθάνομαι να ανεβαίνω πολιτιστικά !
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ευτύχημα να έχουμε τον κ. Ανδριόπουλο, να μας δείχνη το σωστό δρόμο προς την Πολιτιστική μας Ολοκλήρωση, ατομικά και ως Χώρα.
Το έργο του είναι τεράστιο και πολυσχιδές, ανεξάρτητα αν δεν έχει πλήρως αναγνωριστεί ως τώρα.
Οι άοκνες προσπάθειες του αργά ή γρήγορα θα καρποφορήσουν !
Οσο για την Πνευματική ζωή, όταν τραγουδάς το τετράδιο του Πατριάρχη, έχεις ισχυρό υποστηρικτή για την Ημέρα της Κρίσεως !
ευτυχώς την εποχή που μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα κλείνουν, συνεχίζουν άνθρωποι σαν τον Ανδριόπουλο την "ιδιωτική οδό" τους και αναδεικνύουν θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!
ΑπάντησηΔιαγραφή3.49
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κλείνουν μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα, τότε να τρέξουν αμέσως στο Συμβούλιο της Επικρατείας !
Επίσης να αναδειχθεί η Ιδιωτική Οδός ως Πολιτιστικό Ιδρυμα, και να προσαρτηθεί ως Θυγατρική της ΕΡΤ !
είσαι ωραίος με τις εμμονές σου
ΑπάντησηΔιαγραφή