Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣΤΗΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΣΤΟΝ "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ" ΚΥΠΡΟΥ


ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ: «Να μην αφήσουμε την ελπίδα να χαθεί»
Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ 
Η Αλεξανδρινή Άλκηστις Πρωτοψάλτη η οποία θα τραγουδήσει στην συναυλία αλληλεγγύης στην Λεμεσό, δήλωσε ότι στην Κύπρο έρχεται πάνω από 35 χρόνια. «Με αγκάλιασε και την αγκάλιασα σφιχτά», τονίζει και διαβεβαιώνει: «με όλη μου την καρδιά και την ψυχή και όσο μπορώ θα είμαι κοντά στους ανθρώπους της και θα τους στηρίζω». Σε αποκλειστικές δηλώσεις στον «Φ» η εξαίρετη ερμηνεύτρια, αναφερόμενη στην οικονομική κρίση, τονίζει: 
«Η αλληλεγγύη και η προσφορά στον συνάνθρωπο μας είναι μιa υπέρτατη αξία. To μήνυμα είναι να μην αφήσουμε την ελπίδα να χαθεί». Ας αναδείξουμε, υποδεικνύει, μέσα από τις δυσκολίες, που βιώνουμε, όλες εκείνες τις δημιουργικές δυνάμεις, με τις οποίες είμαστε προικισμένοι και μας έχουν επιτρέψει να ξεχωρίσουμε στο διάβα των αιώνων. 
Την Άλκηστι Πρωτοψάλτη συναντήσαμε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης , όπου ερμήνευσε δύο τραγούδια σε ποίηση Καβάφη, στο πλαίσιο μαθητικού συνεδρίου για τον μεγάλο ποιητή. Αλεξανδρινή και η ίδια μας μίλησε για την γενέθλια γη. Το φως της Αλεξάνδρειας ήταν το πρώτο, που αντίκρισαν τα βρεφικά της μάτια όταν ήρθε στη ζωή. Η Αλεξάνδρεια ήταν μια φιλόξενη πόλη για τους Έλληνες, «μία πόλη πολυπολιτισμική, όπου διαφορετικοί πολιτισμοί ζούσαν αρμονικά και δημιουργικά μεταξύ τους. Η συμβίωση με τους ντόπιους Αιγυπτίους εξαιρετική , ώσπου ήρθαν τα γνωστά γεγονότα και ανάγκασαν χιλιάδες συμπατριώτες μας να εγκαταλείψουν όχι μόνο την Αλεξάνδρεια αλλά και όλη την Αίγυπτο», τονίζει. 
Η Α. Πρωτοψάλτη θυμάται το Αβερώφειο σχολείο, που την φιλοξένησε για τις δύο πρώτες τάξεις, τα παιχνίδια με τους συμμαθητές της στο διάλειμμα, τους μεγαλύτερους συμμαθητές , που την βοηθούσαν στην βρύση του σχολείου να πιεί νερό, γιατί ήταν ψηλά και δεν την έφθανε. Αυτές τις εικόνες, τόνισε στον «Φ», τις ξαναέζησα, όταν πριν λίγα χρόνια επισκέφθηκα την Αλεξάνδρεια και το Αβερώφειο, το οποίο δυστυχώς έχει πλέον πάρα πολύ λίγους μαθητές. «Ο επιστάτης ήταν εκεί, ο ίδιος. Είδα την αίθουσα που έκανα τα μαθήματά μου, τα αρχεία με τα ονόματά μας, αλλά και την βρύση που τότε βασανιζόμουν για να την φτάσω, μόνο που αυτήν την φορά χρειάστηκε να σκύψω για να πιώ το δροσερό νερό της! Όλα εκεί, λες και φυλάττουν αναμνήσεις...», πρόσθεσε με συγκίνηση.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο γραφείο του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Φανάρι
Κάπως έτσι, μας είπε, έχω στο μυαλό μου «τη δική μου Αλεξάνδρεια, της οποίας όμως ο ξεριζωμός από αυτήν μου κόστισε την απώλεια του πατέρα μου πάρα πολύ νωρίς, μόλις στην ηλικία των 11 χρόνων. Αυτός ο πόνος όμως και η σκληρότητα της ζωής με έμαθαν να αγωνίζομαι, να διεκδικώ τη ζωή και μέσα από κάθε δυσκολία να αναζητώ το φως και την ελπίδα».
Για το γεγονός ότι έχει κοινή καταγωγή με τον Κωνσταντίνο Καβάφη η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μας δήλωσε: «Ο μεγάλος Αλεξανδρινός πάντοτε με γοήτευε. Είχα την τύχη, που η μητέρα μου ήταν δασκάλα, αγαπούσε την ποίηση του και μου μετέφερε την αγάπη της. Αργότερα το πρώτο τραγούδι που κατέγραψα με την φωνή μου ήταν το ποίημα του «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον» σε μουσική του Δήμου Μούτση. Ήταν και ο πρώτος μου δίσκος σε ποίηση Σεφέρη, Καβάφη, Ρίτσου και Καρυωτάκη το 1974».

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο Πατριαρχικό Γραφείο με συνεργάτες της παίρνουν την ευλογία του Πατριάρχου
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη δεν έκρυψε την συγκίνηση της, που ξανατραγούδησε μετά από 39 χρόνια τα λόγια του ποιητή σε ένα χώρο τόσο σημαντικό, όπως η Σχολή της Χάλκης. Στην ερώτηση μας, ποια είναι τα σημερινά μηνύματα του Καβάφη, ιδιαίτερα στην περίοδο κρίσης, που διέρχεται ο Ελληνισμός σε Ελλάδα και Κύπρο, η Α. Πρωτοψάλτη μας απάντησε: «Αυθόρμητα θα σας πω ένα ποίημα, που είναι σαν γράφτηκε τώρα...
«Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μιά μέρα 
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι 
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει 
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα 
πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησή του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, 
"όχι" θα ξανάλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει 
εκείνο τ' "όχι" –το σωστό- εις όλην την ζωή του». 
Τόσο επίκαιρος είναι. 
Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια εξέφρασε συγκίνηση για την συνάντηση της με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και πρόσθεσε ότι πάντα μια συνάντηση μαζί Του την γεμίζει χαρά, αισιοδοξία και πίστη. «Τον θαυμάζω και τον εκτιμώ απεριόριστα», τόνισε . 
*Δημοσιεύτηκε στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», 24.4.13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου