Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΤΟ KATANYKTIKON TRIODION ΤΟΥ ARVO PÄRT


Το Τριώδιον του Arvo Pärt είναι ήδη ένα έργο 15 χρόνων, αφού γράφτηκε στα 1998. Ακούγοντάς το και πάλι συνειδητοποιώ πως έχει νικήσει πια το χρόνο. 
Στάζει μουσική και πνευματικότητα. Μνημείο της σύγχρονης χορωδιακής μουσικής. Ένας ύμνος στην ανθρώπινη φωνή. Κι ένας ύμνος στον Κύριο και τον άνθρωπο του Τριωδίου. Δεν πρόκειται για μια κατανυκτική μουσική. Σαφώς και είναι τέτοια. Αλλά είναι πέρα κι απ' την κατάνυξη αυτή η μουσική του Pärt. Είναι μετεωρισμός, είναι λυγμός, είναι δοξαστικό, είναι ικεσία, είναι περιπέτεια, ό,τι, δηλαδή, κι ο Θεός. 
Δεν πρόκειται για συναισθηματική μουσική, και σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για μια καλή "εύπεπτη" χορωδιακή μουσική. Το αντίθετο. Πρόκειται για μια δύσκολη μουσική - ειδικά ως προς την ερμηνεία πολύ δύσκολη. Δεν είναι τυχαίο, π.χ., που στην Ελλάδα δεν υπάρχει η χορωδιακή υποδομή για ερμηνεία τέτοιων έργων. Αλλά πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες, η πνευματική εγρήγορση που απαιτείται δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η συγκέντρωση, η προσήλωση και η ευλάβεια είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα τέτοιο έργο, καθαρά φωνητικό και καθαρά προσευχητικό. 
Παραθέτω εδώ ένα απόσπασμα από ζωντανή συναυλία για να πάρετε μια ιδέα, αγαπητοί συνοδίτες. 
Ολόκληρο το Triodion μπορείτε να ακούσετε εδώ
Κάποιοι σ' αυτή τη ζωή, όπως ο Arvo Pärt, φαίνεται πως πήραν πολύ σοβαρά την περίοδο του Τριωδίου. Πέρα από παχιά λόγια και συνθηματάκια "ευσεβών συνάξεων". 
Π.Α.Α.

4 σχόλια:

  1. Καλός είναι ο Αρβο Περτ, καλό και το "Τριωδιο". (Εδώ που τα λέμε, σε ωρισμένα σημεία μοιάζει με Νέγρικο Σπιρίτσουαλ).
    Τα υπόλοιπα εγκωμιαστικά, είναι προσωπική σου γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες ο νέος δίσκος του Συνθέτη και Μουσικού STEFAN MICUS με τίτλο "PANAGIA". Ο Μικους χρησιμοποιεί ασυνήθιστα και εξωτικά όργανα (Bavarian zither, dilruba, chitrali sitar, sattar, 14-string guitar, nay, chinese gongs, zanskari horsebells, κλπ), τα οποία παίζει όλα μόνος του.
    Εκτος από τον νέο δίσκο για την Παναγία, εχει κυκλοφορησει παλαιότερα δίσκο για το Αγιον Ορος, με τίτλο "ATHOS", εμπνευσμένο από τις επισκεψεις του εκεί.
    Αποσπασματα από την "ΠΑΝΑΓΙΑ" υπάρχουν στο Youtube.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε 8.3 11.04
    Το σπιρίτσουαλ καμία σχέση όμως;;; Αλλά εκεί που τα δίνεις όλα είναι που λες στον Ανδριόπουλο "Τα υπόλοιπα εγκωμιαστικά, είναι προσωπική σου γνώμη".
    Μα τη γνώμη του γράφει εδω μέσα χρόνια τώρα αυτός ο Ανδριόπουλος. Κι εμείς τρέχουμε πανικόβλητοι να σχολιάσουμε ό,τι μας σερβίρει. ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ. ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 6-08, άκουσε τα αποσπάσματα 3.30 - 5.00 και 8.35 - 10.40 και θα αντιληφθείς οτι η μελωδία θυμίζει νέγρικο σπιρίτσουαλ.
    Δευτερον, εγώ βλέπω μία πολύ καλή χορωδία, που τραγουδά πολύ καλα. Αν ο Ανδριόπουλος βλέπει επί πλέον "πνευματική εγρήγορση", "προσήλωση", και "ευλάβεια", τότε μπράβο του.
    Τριτον, μήπως το σχόλιο για "παχειά λόγια και συνθηματάκια ευσεβών συνάξεων", δείχνει μισαλλοδοξία, που είναι αντίθετη με το πνεύμα του Τριωδίου ?
    Τέταρτον, όσον αφορά εμένα, δεν κάνω σχόλια πανικόβλητος, ούτε κανω ψυχοθεραπεία.
    Δόξα τω Θεώ, είμαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή