Καλοί φίλοι της Ιδιωτικής Οδού μας ευχήθηκαν με μια κάρτα που έχει ως κεντρικό θέμα τη Γέννηση του Χριστού (ακουαρέλα σε χαρτί), του ζωγράφου Στέφανου Αλμαλιώτη (1910-1987).
Μου άρεσε πολύ η Γέννηση αυτή και ενδιαφέρθηκα για τον ζωγράφο. Μόλις είδα ότι είναι Πολίτης, αμέσως κατέφυγα στο μόλις εκδοθέν πόνημα του αγαπημένου της Ιδιωτικής Οδού Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου (Παπά), υπό τον τίτλο "Πολίτες Ζωγράφοι και Αγιογράφοι" (Θεσσαλονίκη 2012). Εκεί βρήκα τα σχετικά στις σελ. 113-114 και τα παραθέτω στη συνέχεια.
"Ο Σ. Αλμαλιώτης είναι ένας ζωγράφος και αγιογράφος που γεννήθηκε στην Πόλη το 1910. Το 1917 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία μαθήτευσε κοντά στον αγιογράφο Γ. Ματσίγγο. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. κοντά στους Δ. Γερανιώτη και Ο. Αργυρό. Στους ετήσιους διαγωνισμούς της Σχολής που έλαβε μέρος μέχρι την αποφοίτησή τουπήρε τα πρώτα βραβεία πορτραίτου, ημίγυμνου, γυμνού, σύνθεσης και υπαίθριων σπουδών. Από τις αρχές των σπουδών του και συνέχεια για μια εικοσαετία ασχολήθηκε παράλληλα με τη Γιγαντοαφίσσα του Κινηματογράφου σαν διέξοδο για τα πενιχρά οικονομικά του μέσα, αλλά και για να φέρει το είδος αυτό της τέχνης πιο κοντά στον απλό άνθρωπο. Δεν παρασύρθηκε από την εμπορική πλευρά του θέματος, αλλά προσπάθησε να κάνει τη Γιγαντοαφίσσα τέχνη. Μελέτησε με πάθος και αφοσίωση τη ζωγραφική των μεγάλων επιφανειών και στην τεχνική των υδατοχρωμάτων υπήρξε πρωτοπόρος.
Πήρε τη Γιγαντοαφίσσα σε νηπιακή ηλικία και θεμελίωσε μια Σχολή από όπου βγήκαν άξιοι καλλιτέχνες όπως ο Γ. Βακιρτζής κ.α.
Γιγαντοαφίσσα του Στ. Αλμαλιώτη για την ταινία Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας. Περισσότερα δείτε εδώ. |
Εξετέλεσε πορτραίτα, συνθέσεις πάνω σε θέματα υγείας και νεκρές φύσεις. Έργα του βρίσκονται στην Ιατρική Σχολή των Παρισίων, στο Χάρβαρντ, σε διάφορα ιδρύματα και ιδιώτες. Εξέθεσε ομαδικά στην Αθήνα (1938) και την Πανελλήνιο (1966).
Από το 1956 επιδόθηκε στην Αγιογραφία. Αγιογράφησε στην Αθήνα και στα νησιά συνολικά δεκαπέντε ναούς, μεταξύ των οποίων την Αγία Τριάδα Πειραιά, το παρεκκλήσιό της και τον Άγιο Νικόλαο. Εξετέλεσε και φορητές εικόνες.
Με το έργο του ασχολήθηκαν οι Α. Κουρτικάκης και Σ. Λυδάκης. Στο έργο του το κοσμικό "καλλιεργεί ένα τύπο σεζανικού εξπρεσσιονισμού με ιδιαίτερη κλίση στον υπαιθρισμό" (Σ. Λυδάκης), ενώ στο θρησκευτικό τοιούτο τη νεοβυζαντινή τεχνοτροπία".
Έργα του Στέφανου Αλμαλιώτη μπορείτε να δείτε εδώ.
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση... Καλή Χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε, Παναγιώτη, γι΄ αυτή την ανάρτηση. Χρόνια πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφή