Σήμερα, που συμπληρώνονται 23 χρόνια από την κοίμηση του Γιάννη Τσαρούχη, δείτε, αγαπητοί συνοδίτες όλες τις σχετικές αναρτήσεις της Ιδιωτικής Οδού για τον μεγάλο ζωγράφο εδώ.
Διαβάστε το άρθρο μας Ο Γιάννης Τσαρούχης και η Βυζαντινή Μουσική εδώ.
Στην τσαρουχική φάτνη που παραθέτουμε εδώ, προσέξτε πώς επιγράφει το έργο:
"Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε εις τον θάνατον αυτού εβαπτίσθητε".
Ο Τσαρούχης, ως μεγάλος θεολόγος που ήταν, ήξερε το σχετικό απόσπασμα από την προς Ρωμαίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου (το οποίο διαβάζεται και στο μυστήριο του Βαπτίσματος), και έκανε συνειδητά την αλλαγή του προσώπου από πρώτο ("Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθημεν εις τον θάνατον αυτού εβαπτίσθημεν") σε δεύτερο πληθυντικό, που θυμίζει άλλωστε και το αντί τρισαγίου ψαλλόμενον στις Δεσποτικές εορτές: "Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε".
Ο Τσαρούχης, συνδέει τη φάτνη (δηλ.τη γέννηση) με τον θάνατο, όπως συμβαίνει άλλωστε και με την φάτνη του Χριστού, αλλά πάει κι ένα βήμα παραπέρα εντάσσοντας σ' αυτή την παράσταση και το εν Χριστώ Βάπτισμα, ως μετοχή μας στο θάνατο και την ανάσταση του Κυρίου.
Η ελληνικότητα της παράστασης είναι πραγματικά εκπληκτικό εύρημα. Ο Τσαρούχης δεν ήταν σε καμία περίπτωση εθνικιστής, αλλά θεωρούσε πως ο ελληνισμός είναι οικουμενικό μέγεθος και υπήρξε το σπουδαίο όχημα του χριστιανισμού στο διάβα των αιώνων.
Είη αιωνία η μνήμη του!
Παναγιώτη ο ...μεθυσμένος θεωρεί τον Τσαρούχη Ζηζιουλικό!!! Χα,χα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://amethystosbooks.blogspot.gr/2012/07/blog-post_7099.html
Ο "μεθυσμένος" όντως έχει σοβαρό πρόβλημα πλην όμως ο σχετικός πίνακας του Τσαρούχη καλόν είναι να μην αναδημοσιεύεται σε ιστολόγιο θεολόγου έστω και αν φέρει τον τίτλο "Ιδιωτική οδός".
ΑπάντησηΔιαγραφή