Ο Κριτόβουλος ο νησιώτης, εξέχων μεταξύ των Ιμβριωτών,
συνέταξε αυτό το ιστορικό έργο, διότι θεώρησε σωστό να μη μείνουν χωρίς απήχηση
τόσο σημαντικές κι αξιοθαύμαστες πράξεις που έγιναν στα χρόνια μας,
αλλά να τις καταγράψει και τις παραδώσει στις γενιές που θα έρθουν μετά από μας
Κριτοβούλου του Ιμβρίου Ιστορία – Βιβλίο Πρώτο
Η παρουσίαση του βιβλίου της Ιστορίας του Κριτόβουλου του Ίμβριου θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου 2012, στις 18.00, στο Μουσείο του Πέρα. Θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Μουσείου του Τόπκαπι Καθ. İlber Ortaylı, η Βυζαντινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου Καθ. Nevra Necipoğlu, καθώς και ο μεταφραστής του βιβλίου Άρης Τσοκώνας.
Ο Κριτόβουλος προσπαθεί να αποδώσει το ιστορικό τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την αντικατάστασή της από την Οθωμανική, μέσα στο πλαίσιο της βασιλείας του Μωάμεθ του Πορθητή, τον οποίο θεωρεί βασικό συντελεστή αυτής της αλλαγής. Είναι η μοναδική πηγή που υπάρχει σχετικά με την ιστορία της κατάκτησης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, την οποία έζησε προσωπικά από κοντά. Παρέχει σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες δεν απαντώνται αλλού, για θέματα, όπως είναι οι έριδες μεταξύ των φόρου υποτελών κρατιδίων κατά τη διάρκεια της πτώσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τις σχέσεις τους με τους Οθωμανούς ή τον ανταγωνισμό Βενετών-Γενοβέζων.
Ο Κριτόβουλος συνέταξε την πλέον ευρεία και αντικειμενική ιστορία της περιόδου επωφελούμενος τόσο από Βυζαντινούς όσο και Οθωμανούς αυτόπτες μάρτυρες. Μάλιστα, η δική του αφήγηση της άλωσης της Κωνσταντινούπολης είναι η πιο καλογραμμένη σε σχέση με τους συγχρόνους του. Δίνει αυθεντικές και λεπτομερείς πληροφορίες για θέματα, όπως η ανοικοδόμηση του Φρουρίου της Ρούμελης, η κατασκευή των οβίδων, τα σημεία τοποθέτησης των επικεφαλής του στρατού που πολιόρκησε την Πόλη και η πρώτη οβίδα που χρησιμοποιήθηκε ποτέ.
Ακόμη, ο Κριτόβουλος στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της ανοικοδόμησης και επανακατοίκησης της Κωνσταντινούπολης. Μαθαίνουμε πως ο Μωάμεθ ο Β’ επιθυμούσε να μετατρέψει την πόλη που, με την πάροδο του χρόνου, είχε χάσει την αίγλη της, και, με την τελευταία πολιορκία και τον πόλεμο, είχε αποψιλωθεί πληθυσμιακά, καεί, γκρεμισθεί και λεηλατηθεί, σε πρωτεύουσά του και πως δαπάνησε μεγάλο τμήμα της ενέργειάς του για τον σκοπό αυτό. Έδωσε εντολή να χτισθούν το Παλαιό και Νέο Παλάτι στα πιο ωραία σημεία της πόλης, να κατασκευασθεί φρούριο στο Επταπύργιο, να επισκευασθούν τα τείχη, να οικοδομηθούν τζαμιά, χάνια, δημόσια λουτρά και να μεταφερθούν κάτοικοι στην Κωνσταντινούπολη από άλλες περιοχές που περνούσαν στην εξουσία του. Ο Κριτόβουλος κατάλαβε καλύτερα από όλους την ανησυχία αυτή του νεαρού Σουλτάνου και μας παρέχει σχετικά τις πιο λεπτομερείς πληροφορίες.
Στον κόσμο, υπάρχει ένα μοναδικό χειρόγραφο του βιβλίου αυτού του Κριτόβουλου, στο οποίο περιγράφονται τα πρώτα δεκαεπτά χρόνια της βασιλείας του Μωάμεθ του Β’. Το χειρόγραφο αυτό, το οποίο φυλάσσεται στο παλάτι του Τόπκαπι με τον κωδικό GI 3, έχοντας διαλάθει της προσοχής των επιστημόνων για πολλά χρόνια, εκδόθηκε το 1870. Μία από τις πρώτες γλώσσες στις οποίες μεταφράστηκε το βιβλίο αυτό, που εκδόθηκε στα αγγλικά μόλις το 1954, ήταν η Οθωμανική Τουρκική. Ο Παύλος Καρολίδης, βουλευτής Σμύρνης, το μετέφρασε στα Οθωμανικά το 1910 και το εξέδωσε ως ένθετο στο περιοδικό Tarih-i Osmanî Encümeni, του οποίου ήταν μέλος.
H παρουσίαση στο τουρκικό κοινό αυτού του σημαντικού ιστορικού πονήματος, συνοδευόμενο από την προσεγμένη μετάφραση από το πρωτότυπο του Άρη Τσοκώνα, θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου 2012, στις 18.00, στο Μουσείο του Πέρα.
Το βιβλίο, το οποίο εκδίδεται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος “Παύλος και Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου”, είναι τυπωμένο σε δύο γλώσσες - στις σελίδες που φέρουν ζυγό αριθμό, βρίσκεται η έγχρωμη φωτογραφική ανατύπωση του χειρογράφου, ενώ, στις σελίδες που φέρουν μονό αριθμό, η μετάφρασή του στα Τουρκικά.
Μόλις γύρισα από την Πόλη, όπου επισκεφθήκαμε το Ζωγράφειο και κάναμε την εξαιρετική γνωριμία του Διευθυντού του κ.Δερμιτζόγλου και του κ.Τσοκώνα, που μας τίμησε με αντίγραφα του πονήματός του! Εξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφή