Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Φ. Τσαλαχούρη- Γ. Ψάλτη: Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ


Ο φίλος συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης μας μεταφέρει στην Ώρα του Μυστικού Δείπνου, με το καινούργιο έργο του (opus 79), που είναι ένα Λειτουργικό δράμα για ανδρικές φωνές, γυναικεία χορωδία, όργανο & κρουστά. Ένα ακόμα θρησκευτικό έργο του Φίλιππου Τσαλαχούρη, ο οποίος, τελικά, αναδεικνύεται στον πολυγραφότερο ίσως έλληνα συνθέτη θρησκευτικών έργων των τελευταίων χρόνων.
Το έργο Η Ώρα του Μυστικού Δείπνου μεταφέρει στη σημερινή σκέψη τις συγκλονιστικές στιγμές του τελευταίου δείπνου του Ιησού με τους μαθητές του, στο οποίο προσδιορίστηκαν η έννοια της αγάπης και η σημασία του φόβου και της προδοσίας. Η παράσταση επαναφέρει στην αρχή του 21ου αιώνα τη φόρμα του «Λειτουργικού Δράματος».
Το Λειτουργικό Δράμα -όπερα μικρής κλίμακας με θρησκευτικό θέμα- υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο στη Δύση όσο και στην καθ' ημάς Ανατολή, καλύπτοντας την ανάγκη της διδασκαλίας ιστοριών από την Αγία Γραφή στους πιστούς. Παιζόταν συχνά μέσα σε εκκλησίες, αλλά και στις αυλές τους και σε θέατρα.
Εκτός από τον όρο Λειτουργικό Δράμα, χρησιμοποιήθηκε και ο προσδιορισμός Μυστήριο ή Θαύμα. Αν και υπάρχουν στοιχεία για ανάλογα έργα από τον 4ο αιώνα, θεωρούμε πως από τον 10ο αιώνα υπάρχει συστηματικότερη δημιουργία Λειτουργικών Δραμάτων. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητή φόρμα μέχρι τον 17ο αιώνα, και σε ελληνικές περιοχές στις οποίες άκμασε το φράγκικο στοιχείο, όπως η Κρήτη, η Νάξος, η Σύρος και η Χίος.
Ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης συνέπραξε δημιουργικά με τον ποιητή Γιώργο Κ. Ψάλτη για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Λειτουργικού Δράματος υπό τον τίτλο «Η Ώρα του Μυστικού Δείπνου».
Ο Γιώργος Ψάλτης, μετά από έρευνα και μελέτη ιερών κειμένων, δημιούργησε το λιμπρέτο μεταφέροντας στη σημερινή σκέψη με έναν απλό, ρέοντα, ελκυστικό αλλά συγχρόνως λόγιο λόγο τη διδασκαλία του Ιησού. Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης το απέδωσε μουσικά με τρόπο λιτό αλλά λυρικό, σε μία σύνθεση για ανδρικές φωνές, γυναικεία χορωδία, όργανο και κρουστά.
Φίλιππος Τσαλαχούρης και Γιώργος Ψάλτης
Θα παρασταθεί για πρώτη φορά στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας) στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου 2012. 
Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, 20.30 
Κυριακή 1η Απριλίου 2012, 19.00 - 21.00 
Ένας συν δώδεκα τραγουδιστές σε ένα τραπέζι, οι θεατές καθήμενοι γύρω τους παρακολουθούν. Συμπράττει χορωδία αγγέλων (Γυναικεία χορωδία Opus Femina) και ο ήχος οργάνου και κρουστών.
Όλοι οι συντελεστές της παράστασης συμμετέχουν εθελοντικά.
Η διάρκεια της παράστασης είναι 55΄. Οι θέσεις των θεατών είναι περιορισμένες.
Διανομή
Ιησούς: Άγγελος Χονδρογιάννης
Πέτρος: Αλέξανδρος Σταυρακάκης
Ιωάννης: Χρήστος Κεχρής
Μαθητές: Αλέξανδρος Γάβαρης, Σταύρος Γιαννουλάδης, Νικήτας Γκρίτζαλης, Γιάννης Δενδρινός, Θεόδωρος Μωραΐτης, Σταμάτης Παυλούς, Νίκος Πετρίδης, Βασίλης Τσακατούρας, Φίλιππος Τσαλαχούρης, Χρήστος Χριστοδούλου.
Χορωδία: OPUS FEMINA, Γυναικείο Φωνητικό σύνολο Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων.
Διεύθυνση και διδασκαλία: Φάλια Παπαγιαννοπούλου
Όργανο: Χριστίνα Αντωνιάδου
Κρουστά: Νίκος Μεταλλινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου