Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση για τους Έλληνες και ελληνικής καταγωγής μουσουργούς της ευρύτερης Θράκης


Ο ακάματος ερευνητής της λόγιας ελληνικής μουσικής Θωμάς Ταμβάκος δεν ησυχάζει ούτε λεπτό! Συνεχώς ερευνά, συλλέγει σπάνιο υλικό - εν πολλοίς λησμονημένο - ανασύρει συνθέτες από την αφάνεια και τους προβάλλει καταλλήλως. Η παρακάτω είδηση είναι χαρακτηριστική. 
Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Καλλιτεχνικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης και το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου συνδιοργανώνουν -υπό την αιγίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.)- διάλεξη του μουσικογράφου/ερευνητή Θωμά Ταμβάκου με θέμα: «Έλληνες και ελληνικής καταγωγής συνθέτες λόγιας μουσικής της ευρύτερης Θράκης, από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας». 
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Μαρτίου και ώρα 8:30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η εκδήλωση θα επαναληφθεί στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας την Κυριακή 18 Μαρτίου και ώρα 8:00 μ.μ. ως συνδιοργάνωση του Δήμου Ορεστιάδας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας και του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η συγκεκριμένη ομιλία, προϊόν εξειδικευμένης πολύχρονης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον Θ. Ταμβάκο, φέρνει για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας σημαντικά στοιχεία, άγνωστα μέχρι σήμερα, για 150 δημιουργούς με καταγωγή από την ευρύτερη Θράκη –Ανατολική (στη σημερινή Τουρκία), Βόρεια (στη σημερινή Βουλγαρία) και Δυτική (στην σημερινή Ελλάδα)–, των οποίων το έργο και η βιογραφία παραμένουν στην αφάνεια. Η ομιλία εστιάζεται αποκλειστικά στους θανόντες μουσουργούς και πλαισιώνεται από σπάνιο σχετικό οπτικοακουστικό υλικό καθώς και από επί τόπου μουσικά παραδείγματα τα οποία θα ερμηνευτούν από μέλη του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών και από τη Χορωδία του Καλλιτεχνικού Ομίλου Αλεξ. Μέσα σ’ αυτά εμπεριέχονται πρώτες παρουσιάσεις έργων των συνθετών Παναγιώτη Πίπκοβ, Γεωργίου Σαγκούνοβ (Σαγκουνίδη), Γεωργίου Σούτσου, Βασιλείου Ν. Γουναρόπουλου, Θεμιστοκλή Πολυκράτους, Ηλία Ξανθόπουλου, Έρης Καβαλιέρου – Μαρκουΐζου, Χριστόφορου Παπαδόπουλου και Κωνσταντίνου Βογιατζή. Ξεχασμένοι μουσουργοί από την εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας καθώς και της νεότερης περιόδου, καταγόμενοι από την Κωνσταντινούπολη, την Ανδριανούπολη, την Ανατολική Ρωμυλία (Φιλιππούπολη, Σωζόπολη, Στενήμαχος, Πύργος), την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη κ.λ.π. ανασύρονται από τη λήθη, μέσω της ενδελεχούς μελέτης. Όπως είναι φυσικό η ομιλία δεν αφορά μόνο τους μουσικόφιλους και τους μουσικούς, αλλά όλους εκείνους οι οποίοι ενδιαφέρονται για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της ακριτικής Θράκης και την αδιάρρηκτη σχέση της με τον Ελληνισμό.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους τοπικούς φορείς, οι οποίοι στηρίζουν μια τέτοια ειδικού αλλά και εθνικού περιεχομένου εκδήλωση. Μακάρι να γίνονταν ανάλογες εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ο Θωμάς Ταμβάκος διαθέτει πλούσιο υλικό! Άξιο προβολής και ουσιαστικής αξιοποίησης. 
Μεταξύ των μουσουργών στους οποίους θα αναφερθεί ο Θ. Ταμβάκος στην ομιλία του είναι και ο Ελισαίος Γιαννίδης (1865-1942), ψευδώνυμο του Σταμάτη Σταματιάδη, μαθηματικού, μουσικού, γλωσσολόγου και λογίου, ο οποίος καταγόταν από το αγαπημένο μας Νιχώρι του Βοσπόρου. Περί της πολυσύνθετης αυτής προσωπικότητας θα γίνει λόγος σε ξεχωριστή ανάρτηση κάποια στιγμή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου