Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟ ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΖΑΜΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Εγκαινιάσθηκε, τελικά, η χρήση ως τεμένους του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Νικαίας μετά από απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων. Η πρώτη προσευχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου μετά από 9 δεκαετίες διακοπής, στην οποία και προέστη ο Μουφτής της Νίκαιας Veli Vehbi Bardakçı. Συμμετείχαν βουλευτές, ο Γενικός Διευθυντής Βακουφίων Αdnan Ertem, o Δήμαρχος Νικαίας Kadri Eryılmaz αλλοι δήμαρχοι και πλήθος πιστών.
Στο τέλος της εόρτιας προσευχής ο Γενικός Διευθυντής των Βακουφίων, μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε τη χαρά του για την καθιέρωσή του ως χώρου προσευχής και υπενθύμισε ότι πριν 680 χρόνια η Αγία Σοφία Νικαίας μετατράπηκε σε τέμενος από τον Ορχάν Γκαζί των Οθωμανών και ότι από την δεκαετία του 1920 παραμένει κλειστό. Τόνισε ότι αισθάνεται πραγματικά ευτυχής για την γενομένη προσευχή στο τζαμί αυτό που ανακαινίσθηκε πρόσφατα. «Η σημερινή ημέρα είναι χαρμόσυνη, σήμερα είναι εορτή. Είναι στην παράδοση μας να επιδιώκουμε την ειρήνη, δεν λέμε πράγματα αρνητικά. Και αυτοί που μας κατακρίνουν, θα συμφωνήσουν μαζί μας βλέποντας αυτήν την εικόνα. Ο χώρος αυτός κτίστηκε ως χώρος προσευχής. Εγώ επιθυμώ αυτός ο χώρος να συνεχίσει ως χώρος προσευχής. Γνωρίζω ότι το θέλουν όλες οι ψυχές. Το έχω δηλώσει και παλιότερα ότι αυτός ο χώρος δεν χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι στις αναφορές που γίνονται ότι εδώ είναι μουσείο και θα πρέπει να είναι κλειστό για χώρο προσευχής δεν θεωρώ ότι είναι σωστές, και όσοι τα λένε αυτά, βλέποντας τη σημερινή εικόνα πιστεύω ότι θα έχουν την ίδια άποψη.» Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής τόνισε ότι, όπως εγράφη και στον τύπο, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσευχής για δύο θρησκείες. Εδώ είναι τζαμί. Θα γίνεται προσευχή ως σε τζαμί. Δεν θεωρώ κατάλληλο το ότι εδώ μπορεί να γίνει προσευχή, σύμφωνα με τα ισλαμικά δεδομένα, και να γίνονται θείες Λειτουργίες. Δεν υπάρχει στη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Επεσήμανε επίσης ότι η πινακίδα Μουσείο Αγίας Σοφίας έχει καταργηθεί.
Αξιοπρόσεκτες είναι οι εκτενείς δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβερνήσεως Βülent Arınç, ο οποίος εκφράζει την ευαρέσκειά του για την λειτουργία της Αγιάς Σοφίας Νικαίας ως τεμένους λέγοντας ότι: «Αποδειχθήκαμε ασπροπρόσωποι έναντι των προγόνων μας». Όσον αφορά τις κριτικές για την Αγία Σοφία τόνισε ότι στα επίσημα έγγραφα φαίνεται καταχωρημένη ως τζαμί και τα ανακαινιστικά έργα στη συνέχεια οδήγησαν στην μετατροπή της σε χώρο προσευχής. «Εάν υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις θα πρέπει και γι' αυτές να πράξουμε το ίδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "η Αγία Σοφία στην ιστορία πρωτοεμφανίζεται περί το 780 μ.Χ. Είναι γνωστό ότι επτά αιώνες πριν την ίδρυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας λειτούργησε ως εκκλησία. Το 1330-1331 ο Ορχάν Γκαζί κατακτά την Προύσα. Υπάρχει δικαίωμα κατάκτησης. Την μετατρέπει σε τέμενος. Την εποχή εκείνη στiς κατακτήσεις υπάρχει τέτοιο δικαίωμα. Μία μπορεί να μετατρέπεται σε τέμενος. Καί η εκκλησία και το τζαμί είναι χώροι προσευχής πρός τον Θεό. Πόσα δικά μας τζαμιά, στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες δεν είναι πλέον τζαμιά".

2 σχόλια:

  1. Ντροπή και αίσχος στην Τουρκία, ντροπή και αίσχος και στην ΕΕ της οποίας το "σύνταγμα" παραλείπει την παραμικρή αναφορά στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης. Για αυτό το λόγο οι τούρκοι μπορούν και κάνουν ό,τι θέλουν και λογαριασμό δεν δίνουν σε κανέναν. Δεν είναι και πολιτισμένο αυτό που θα πώ, αλλά έχει άδικο το ελληνικό κράτος που τόσα χρόνια δεν έχει επιτρέψει την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα? Και ειλικρινά εύχομαι αν μην υλοποιήσει την υπόσχεσή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για πολλούς, εν οις και ο γράφων, που παρέστημεν εκεί την 26 Δεκεμβρίου 2000 στο συλλείτουργο των Ορθοδόξων Προκαθημένων(πλήν του τότε Ρωσίας Αλεξίου..) επί τη λήξει των εορτασμών του δισχιλιετούς Ιωβηλαίου του Χριστιανισμού, για εμάς λοιπόν, ο πόνος είναι εντονότερος!
    Με αφορμή το γεγονός αυτό θυμήθηκα μία σχετικώς πρόσφατη δήλωση του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ότι δηλαδή θα επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί η σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων εκεί στη Νίκαια της Βιθυνίας - στην Αγ.Σοφία, στον ίδιο Ναό όπου και η Ζ' Οικουμενική συνεκλήθη και όπου εορτάσθησαν το 1987 τα 1.200 χρόνια από της συγκλήσεώς της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή