Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΤΩΝ ΡΩΜΕΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Στη γεμάτη με κόσμο κοινοτική αίθουσα της Αγίας Τριάδας Σταυροδρομίου στην Πόλη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011 η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Τσιτσελίκη, καθηγητή του πανεπιστημίου Μακεδονίας, «Τα Βακούφια των Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων στον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας».
Στο πάνελ της εκδήλωσης συμμετείχαν ως συντονιστής ο Λάκης Βίγκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμέϊκων Ευαγών Ιδρυμάτων, ο π. Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Αντώνης Παριζιάνος, εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου και ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Τσιτσελίκης, ενώ παρευρέθηκαν στη συζήτηση ο πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη Αθανάσιος Αστρακάς και ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Το επίκαιρο θέμα της εκδήλωσης προσήλκυσε δεκάδες ομογενείς επισκέπτες και εξ Ελλάδος κατοίκους της Πόλης, δηλώνοντας το ενδιαφέρον όλων για τα φλέγοντα ζητήματα της κοινότητας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του συγγραφέα από τον Λάκη Βίγκα, ο οποίος τόνισε πως το βιβλίο αποτελεί μια προσφορά για την ομογένεια ειδικότερα εξαιτίας των μεγάλων αλλαγών τις οποίες αυτή βιώνει στα βακουφικά της ζητήματα τα τελευταία χρόνια. Έπειτα το λόγο πήρε ο π. Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος ο οποίος έκανε μια σύντομη εισαγωγή για το βιβλίο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι σε θέση να κάνει κριτική του πονήματος ως νομικός, αλλά συνεχάρη τον συγγραφέα για το βιβλίο αυτό το οποίο κουβαλά όπως είπε “ένα ειδικό βάρος και υποδειγματική ειλικρίνεια”. Ολοκλήρωσε δε, υπογραμμίζοντας πως η ηθική διδαχή του βιβλίου που πρέπει να προβληματίσει όλους είναι η αξιοποίηση της περιουσίας της κοινότητας προς όφελος των μελών της. Στη συνέχεια ο Αντώνης Παριζιάνος υποστήριξε πως τα βακούφια απασχολούσαν και εξακολουθούν να απασχολούν με μεγάλη ένταση την κοινότητα και αναφερόμενος στο βιβλίο είπε “ο συγγραφέας μυθιστοριοποίησε το ζήτημα των βακουφίων και με πολύ απλή γλώσσα το έκανε προσιτό ώστε να απευθύνεται στον κάθε αναγνώστη”.
Τέλος μίλησε ο συγγραφέας Κώστας Τσιτσελίκης, ο οποίος δήλωσε πως εφαλτήριο για τον ίδιο να ασχοληθεί με τα θέματα της ομογένειας της Πόλης υπήρξε η συμμετοχή του στο Συνέδριο «Συνάντηση στην Πόλη: Το παρόν και το μέλλον» που πραγματοποιήθηκε το 2006 και υποστήριξε πως έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια στο ζήτημα της κοινοτικής περιουσίας. Συνόψισε λέγοντας πως τα βασικά θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την κοινότητα σήμερα είναι η διεκδίκηση της εφαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας και απαίτησης νέων κανόνων δικαίου, η χρηστή διαχείριση των βακουφίων, η συσσωμάτωση βακουφίων, το πώς η περιουσία μπορεί να αξιοποιηθεί υπέρ των μελών της κοινότητας και το ποιοι αποτελούν τα μέλη της κοινότητας σήμερα.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αφιερώθηκε σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων για τις ιστορικές πτυχές των μειονοτικών θεμάτων στην Τουρκία, ενώ εκφράστηκαν προβληματισμοί για θέματα πολιτιστικής ταυτότητας και κοινοτισμού στην ομογένεια της Πόλης σήμερα.

Η εκδήλωση έληξε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμέϊκων Ευαγών Ιδρυμάτων Λ. Βίγκα, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για τη συμμετοχή τους και τις καίριες παρεμβάσεις τους, τόνισε πως η κοινότητα έχει ανάγκη τεχνογνωσίας και πρέπει να αναζητήσει νέες σύγχρονες δομές οργάνωσης της, καθώς δεν μπορεί να προχωρήσει με εκείνες που ίσχυαν πριν 100 χρόνια.
Η μεγάλη προσέλευση στην εκδήλωση καθώς και η ουσιαστική συζήτηση που ακολούθησε δίνουν το κίνητρο ώστε ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ευαγών Ιδρυμάτων να οργανώσει σειρά εκδηλώσεων-συζητήσεων με ειδικούς επιστήμονες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μειονοτήτων και κοινωνίας των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου