Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

"Τα τείχη αφηγούνται": Από την Αθήνα ως την επτάπυλο Θήβα


Υπό την σκέπη της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η εκδήλωση «τα τείχη αφηγούνται», στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα, Κρίσεις: Συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία, που διοργάνωσε η Α΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων. Το όλο πρόγραμμα (ξενάγηση και δρώμενο) έλαβε χώρα στους αρχαιολογικούς χώρους των λόφων Μουσών-Πνυκός-Νυμφών και στην Αρχαία Αγορά.
Στις πέντε το απόγευμα άρχισε η ξενάγηση από την αρχαιολόγο Όλγα Δακουρά - Βογιατζόγλου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων Αθηναίων και τουριστών.
Η ξενάγηση ήταν επικεντρωμένη στα κατάλοιπα της διαδρομής του τείχους του Διατειχίσματος που σώζεται στις κορυφογραμμές των τριών λόφων.
Το κοινό που συμμετείχε στην ξενάγηση πήρε και ένα καλαίσθητο και άκρως ενημερωτικό έντυπο που εξηγεί την ...αφήγηση των τειχών (βουβοί μάρτυρες!). Και βέβαια αυτά τα τείχη στη συμβολική τους διάσταση είναι "τα Τείχη" στο ποίημα του Κ.Π. Καβάφη που "...ανεπαισθήτως μ' έκλεισαν από τον κόσμο έξω".
Η κορύφωση της ξενάγησης ήταν ένα δρώμενο που πραγματοποιήθηκε στο άνδηρο Πικιώνη με φόντο την τειχισμένη και, καθώς έπεφτε το σκοτάδι, φωτισμένη Ακρόπολη. Οι ηθοποιοί Ευαγγελία Κατσάλη και Μαρία Καρακίτσου διάβασαν κείμενα του Δ. Σουρμελή με την περιγραφή της πολιορκίας της Ακρόπολης από τον Κιουταχή, σε διδασκαλία Γιώργου Μιχαηλίδη. Ο γνωστός σκηνοθέτης και συγγραφέας Γ. Μιχαηλίδης, του οποίου την εξαιρετική δουλειά στο Ανοιχτό Θέατρο είχα παρακολουθήσει πολύ ως φοιτητής, ήταν εκεί. Με το ίδιο πάθος για την τέχνη και τον πολιτισμό!
Μετά την ανάγνωση των κειμένων, ο φιλόλογος και μουσικός Δημήτρης Καραλής εξήγησε με λίγα λόγια στον κόσμο γιατί προέβη στο εγχείρημα της μελοποίησης του κειμένου της Αντιγόνης του Σοφοκλή, χτίζοντας μια μετρική δραματουργία, που ουσιαστικά την υπαγορεύει η ίδια η μουσικότητα του πρωτοτύπου.
Ακολούθησαν χορικά μέρη από την Αντιγόνη, που απέδωσε οκταμελές κλιμάκιο της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας του Λυκούργου Αγγελόπουλου, σε διδασκαλία Αντώνη Αετόπουλου.
Η Μύριαμ Μαρίνου απέδωσε με δωρικό αλλά και μουσικό τρόπο τον λόγο της Αντιγόνης, διαλεγομένη σφιχτά με τον χορό.
Η αποδοχή, εκ μέρους του κοινού, της σύνθεσης του Δημήτρη Καραλή, που δεν είναι φυσικά και το ευκολότερο άκουσμα για τους πολλούς, αποδεικνύει, νομίζω, ότι ο νέος αυτός φιλόλογος και συνθέτης βαδίζει με συνέπεια και γνώση το δρόμο της προσέγγισης του μουσικού λόγου της αρχαίας τραγωδίας και οι καρποί θα είναι εύχυμοι και γνήσια πνευματικοί.
Τα χορικά τραγούδησαν οι:
Αντώνιος Αετόπουλος, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Πέτρος Ανδρουτσόπουλος, Κωσταντίνος Βαγενάς, Δημήτριος Καραπαναγιώτης, Παπαχρήστος Ευάγγελος, Γεώργιος Πολυχρονάκος, Δημήτριος Καραλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου