Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Μια ξεχωριστή έναρξη σχολικού έτους έζησε την Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου το ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο που βρίσκεται στην καρδιά της Πόλης, δίπλα στη Μεγάλη Οδό του Πέραν. Με σύμβολό του τις δύο σφίγγες της αρχαιότητας και, το κυριώτερο, με την ανάγλυφη παράσταση της προστάτιδάς του Παναγίας στη μετώπη της εισόδου του το Ζωγράφειο για 118 χρόνια συνεχίζει να δέχεται στους κόλπους του τους νέους βλαστούς της Ρωμηοσύνης. Αυτήν την επέτειο γιορτάζει φέτος και σε συνδυασμό με την έναρξη των μαθημάτων οργανώθηκε μια πολύ όμορφη εκδήλωση. Είναι συγκινητικό και αξίζει να σημειωθεί πως η ημέρα της εκδήλωσης συνέπεσε να είναι η ίδια με αυτή των εγκαινίων του σχολείου: 19 Σεπτεμβρίου 1893 – 19 Σεπτεμβρίου 2011.
Ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου, ο οποίος διακρίνεται για την πολυσχιδή σχολική του δραστηριότητα, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες και τους μαθητές στην εναρκτήρια τελετή της νέας σχολικής χρονιάς είπε μεταξύ άλλων ότι «118 χρόνια μετά συνεχίζουμε με το βλέμμα στο αύριο αλλά και διαθέτοντας ένα πλούσιο παρελθόν κι ένα δυναμικό παρόν. 118 χρόνια πέρασαν από τότε που ο Χριστάκης Ζωγράφος έβαλε τα θεμέλια του σχολείου βαθειά και στέρεα. Από τότε το όραμα του ιδρυτή ρίζωσε και βλάστησε. Χιλιάδες μαθητές πέρασαν από τα θρανία του Ζωγραφείου. Το σχολείο έφτασε σε καλές στιγμές να αριθμεί περισσότερους από 700 μαθητές. Ήρθαν όμως και δύσκολα χρόνια. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το μέλλον που μας αξίζει».
Στη συνέχεια ομίλησαν κατα σειρά ο Τούρκος υποδιευθυντής του Ζωγραφείου Özcan Sabudak, ο Λάκης Βίγκας, πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου, εκπρόσωπος των Μειονοτικών Βακουφίων στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, ο οποίος προέτρεψε τους μαθητές λέγοντας «Μη φοβάστε το μέλλον», τους συνέστησε να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να έχουν στόχους, να πορεύονται προς τους στόχους αυτούς με σθένος και όχι με πάθος.
Αναφέρθηκε ακόμη στις μεγάλες αλλαγές και στις οικονομικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στις ημέρες μας στον κόσμο τονίζοντας ότι θα πρέπει να ετοιμάζονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Τόνισε με έμφαση να είναι υπερήφανοι στην κοινότητα που ανήκουν και να μη διστάζουν να επενδύσουν μέσα στην κοινότητα διότι υπάρχει μέλλον σε αυτήν. Τέλος τους είπε να γνωρίζουν ότι η προσφορά του Γένους στην παιδεία είναι πολύ μεγάλη και ότι ήταν μια προτεραιότητα της Ομογένειας διά μέσου της οποίας δημιουργήθηκε πολιτισμός.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο, ο πρόεδρος της Κοινότητος Σταυροδρομίου Γεώργιος Παπαλιάρης και δύο μαθήτριες που μόλις φέτος απεφοίτησαν.
Παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα όπου στο πιάνο ήταν η Lilian Moldovan και η σοπράνο Hüma Çetinkaya. Αργότερα το συγκρότημα με την Serap Demirel στο βιολί, τον Aykut Orel στο ακορντεόν και στην κιθάρα τον HirantKarahan.
Κατόπιν προσφέρθηκαν πέντε αναπηρικά καροτσάκια στο Σύνδεσμο Συμπαράστασης στους Σωματικώς Αναπήρους, όπου παρέστησαν και ομίλησαν και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Kemal Demirel καθώς και ο γνωστός παλαιός ηθοποιός Ediz Hun,ο οποίος είναι πρόεδρος της ομάδας Συμβούλων του ως άνω συνδέσμου και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους φίλους του Ζωγραφείου Λυκείου. Να σημειωθεί ότι το ένα καροτσάκι δωρήθηκε στον 15χρονο Barış, που παρέστη στην εκδήλωση με τη μητέρα του.Ο Λυκειάρχης ευχαρίστησε επίσης τον Λάκη Βασιλειάδη, επιχειρηματία, για τη συμβολή του στα αναπηρικά καροτσάκια που προσφέρθηκαν.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Σταύρος Γιολτζόγλου και ο πρ. βουλευτής Κερκύρας Νίκος Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος του Deere College, ο οποίος μίλησε προς τους μαθητές του Ζωγραφείου.
Ακολούθησε δεξίωση με κοπή τούρτας και κεράσματα, προσφορά της εταιρείας Koska.
Στο τέλος της εκδήλωσης, από τον εξώστη του σχολείου αφέθηκαν συμβολικά στον αέρα από όλους τους παρισταμένους 118 μπαλόνια, τα οποία αφού ανυψώθηκαν αρκετά από τον χώρο της παιδείας και σοφίας, το ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο, κατευθύνθηκαν προς την περιοχή του Ναού της του Θεού Σοφίας.
Ρε φίλε, ενταξει δεν εχεις (;) σχέση με την πολιτική αλλά μεσα σε ενα τέτοιο χαμό μην μας σκοτίζεις με το Ζωγράφειο και την πόλη σου(!) τουρκανάκατε. Βρε κατι αλλο να γράψεις, δεν υπάρχουν ελληνικά θέματα; και μη πεις εσύ και τα φερέφωνα σου αν θελουμε να μη σε διαβάζουμε. εχεις ιστοσελίδα, την ανοίγει κάποιος και πέφτει μονίμως (πην ελαχίστων εξαιρέσεων) πάνω στο "γλυψιμο" του βαρθολομαίου. αντε πια
ΑπάντησηΔιαγραφή