Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "Η ΛΕΣΒΟΣ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ" ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΒΡΑΝΑ


Απόψε, εδώ στο Ελαιοτριβείο Βρανά στο Παπάδος της Μυτιλήνης, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης Η Λέσβος του Ελύτη, που στεγάζεται στον υποβλητικό χώρο της ειδικά διασκευασμένης μικρής λαδαποθήκης του βιομηχανικού μνημείου της Γέρας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός από τις τοπικές αρχές και πολλοί άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων.



Τους καλεσμένους καλωσόρισε ο Μάνος Ευστρατιάδης, ο υπεύθυνος παραγωγής της εκδήλωσης, ο οποίος και μίλησε για τη σημασία του όλου αφιερώματος στον ποιητή, που διοργάνωσε η Εταιρία Αρχιπέλαγος.



Ακολούθησε ο Νίκος Σηφουνάκης, η ψυχή της Εταιρίας Αρχιπέλαγος, η οποία ανακαίνισε και ανέδειξε το Ελαιοτριβείο Βρανά (παππού του Ελύτη) σε χώρο πολιτισμού.
«Η συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ελύτη ταιριάζει στις μέρες μας για να θυμηθούμε τη λιτότητα της ζωής του τον απλό τρόπο με τον οποίο ζούσε... Ήξερε ποια είναι η ουσία της ζωής που δεν είναι τίποτε άλλο από το να κατανοήσει ότι είναι μικρή η ζωή και περαστική και πόσο πρέπει να τη ζούμε με λιτότητα με ό,τι έχουμε ανάγκη και όχι να πολλαπλασιάζουμε τις ανάγκες μας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης.


Ο πρόεδρος της Εταιρίας Νίκος Κούνδουρος χαιρέτισε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τον Οδυσσέα Ελύτη!
«Χαίρε Οδυσσέα Ελύτη. Δεν είσαι μόνος. Δεν είσαι μόνος σήμερα εδώ, ποιητή ... Οι ψυχές όλων των ποιητών της Ελλάδας πλανώνται πάνω και γύρω από αυτήν εδώ την πλάκα με την εικόνα σου σύμβολο και ξύπνημα μνήμης», σημείωσε ο μεγάλος έλληνας σκηνοθέτης.


Και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου μίλησε όπως πάντα καίρια και ουσιαστικά για τον τελικό σκοπό όλων μας, τη συνάντηση με τον ποιητή και υπογράμμισε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, ότι βρίσκομαι στη Μυτιλήνη γι' αυτό το ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη. Ιδιαίτερο γιατί προέρχεται από έναν τόπο με τον οποίο ο Ελύτης δεν είχε μόνο δεσμούς αίματος αλλά είχε και δεσμούς πνεύματος».



Αμέσως μετά, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο Νίκος Κούνδουρος και ο Νίκος Σηφουνάκης, αποκάλυψαν στην είσοδο του μουσείου ένα ορειχάλκινο επίτοιχο ανάγλυφο με τη μορφή του ποιητή που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος γλύπτης καθηγητής Θόδωρος Παπαγιάννης, το οποίο θα υποδηλώνει στο εξής τη σχέση του Ελύτη με το συγκεκριμένο χώρο και με το νησί της Λέσβου.

Ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης


Εν συνεχεία η Ιουλίτα Ηλιοπούλου άνοιξε τις πύλες της έκθεσης για το κοινό, μιας έκθεσης που θα είναι μόνιμη στο χώρο και θα εμπλουτίζεται κατά καιρούς. Πολύς κόσμος έσπευσε να επισκεφθεί την έκθεση που αναδεικνύει τη σχέση του Ελύτη με τη Λέσβο, μέσα από τις πολλές ποιητικές του αναφορές στο νησί, και μέσα από τη μελέτη του στη Σαπφώ, τον Κριναγόρα και τον Θεόφιλο, τρεις εμβληματικές, θα λέγαμε, μορφές του νησιού ανά τους αιώνες.





Στο χώρο της έκθεσης, σε ειδική μεγάλη οθόνη, προβάλλεται σε συνεχή ροή κινηματογραφικό υλικό διάρκειας μιας ώρας, το οποίο αναφέρεται στον Οδυσσέα Ελύτη και περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

1. Ο ΕΛΥΤΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΕΛΥΤΗ: Αναγνώσεις τριών ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή, που προέρχονται από την κινηματογραφική του "Αυτοβιογραφία" και παραχωρήθηκαν ευγενικά από το "Αρχείο Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη".

2. Η ΑΛΛΗ ΛΕΣΒΟΣ: Δεκαπεντάλεπτη οπτικοακουστική σύνθεση του Μάνου Ευστρατιάδη, πάνω στο ομότιτλο κείμενο του Ελύτη, βασισμένη σε επεξεργασμένες φωτογραφίες της Τζέλης Χατζηδημητρίου.

3. Ο ΚΗΠΟΣ ΒΛΕΠΕΙ: Τριαντάλεπτη κινηματογραφική μονογραφία του εικαστικού έργου του Ελύτη, βασισμένη στο εκτενές ομότιτλο ποίημά του από τη συλλογή "Τρία ποιήματα με σημαία ευκαιρίας". Διαβάζουν ο Δημήτρης Καταλειφός και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Οπτικοακουστική σύνθεση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Μάνος Ευστρατιάδης και Κατερίνα Ευαγγελάκου. Παραγωγή: Λάκης Παπαστάθης.

4. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Δεκάλεπτη φωτογραφική διαδρομή με τον Οδυσσέα Ελύτη, βασισμένη σε κείμενα της τελευταίας δημιουργικής περιόδου του ποιητή που απηχούν την προσωπική του φιλοσοφία. Σύνθεση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου και Μάνος Ευστρατιάδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου