Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ


amen.gr


Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας συνεδρίασε από την Τρίτη 21 έως την Πέμπτη 24 του τρέχοντος μηνός, στην Πατριαρχική Πτέρυγα στο κτήριο της Θεολογικής Σχολής Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Μπάλαμαντ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν διάφορα ποιμαντικά ζητήματα ενώ οι συμμετέχοντες μητροπολίτες προχώρησαν στην εκλογή 12 βοηθών επισκόπων, τριών εκ των οποίων είναι πατριαρχικοί βοηθοί επίσκοποι. Το γεγονός από μόνο του είναι ελπιδοφόρο, λόγω του νεαρού της ηλικίας των εκλεγέντων επισκόπων και κυρίως της επιστημονικής τους κατάρτισης, καθώς οι περισσότεροι κατέχουν μεταπτυχιακούς ή και διδακτορικούς τίτλους.

Ιδιαίτερη αίσθηση δημιουργεί η εκλογή ενός αγιορείτη ιερομόναχου, του Κουτλουμουσιανού π. Κωνσταντίνου Καγιάλ, ως πατριαρχικού βοηθού επισκόπου. Ο εκλεγμένος επίσκοπος Κωνσταντίνος, γεννημένος το 1969, σπούδασε Θεολογία στην Θεολογική Σχολή Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού Μπάλαμαντ. Κατόπιν πήγε στην Θεσσαλονίκη για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Α.Π.Θ, τις οποίες ολοκλήρωσε το 2000 και το 2005 αντίστοιχα, με άριστα. Βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα Ισαάκ του Αθωνίτη- βιογράφου του πατέρα Παϊσίου- έγινε και αυτός αγιορείτης, εντασσόμενος στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Λειτουργική στο Α.Π.Θ., διηκόνησε την ενορία του Αγίου Παύλου στην Θεσσαλονίκη για 12 χρόνια. Το 2006 τον ζήτησε ο Μητροπολίτης Όρους Λιβάνου για να υπηρετήσει στην μητρόπολή του και έκτοτε διακονεί εκεί, διδάσκοντας παράλληλα τη Λειτουργική στη Θεολογική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Μπάλαμαντ.


Αξιοσημείωτο ότι ο εκλεγμένος επίσκοπος Κωνσταντίνος ασχολήθηκε επιστημονικά με τους Μαρωνίτες στην μεταπτυχιακή του εργασία θέλοντας να χαράξει μια διαφορετική προσέγγιση του άλλου, του διπλανού χριστιανού της Ανατολής βάσει της λειτουργικής του παράδοσης. Μάλιστα μελέτησε την Μαρωνίτικη Θεία Λειτουργία από την εμφάνισή της έως το 2000. Στο διδακτορικό του ασχολήθηκε με την εορτή της Αποτομής του Προδρόμου, όπου αφιέρωσε ένα μέρος της εργασίας για την μελέτη των διαφόρων παραδόσεων περί της εορτής της εύρεσης της Κάρας, η οποία πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Δαμασκό στο Τζαμί των Ουμεγιάδων, γεγονός που δίνει στο υπό μελέτη θέμα ένα Αντιοχειανό τοπικό χαρακτήρα.


Και ο νέος επίσκοπος Κωνσταντίνος δεν είναι ο μόνος αφού και οι υπόλοιποι νεοεκλεγέντες έχουν διαγράψει σημαντική πορεία διακονίας. Γεγονός που καταδεικνύει ότι ένας άνεμος ανανέωσης άρχισε να πνέει στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Μια ανανέωση η οποία βασίζεται και στους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Άγιον Όρος, τις οποίες έχουν και οι λοιποί νεοεκλεγέντες. Είναι σημαντικό ότι πρόκειται για νέους επισκόπους με όραμα και επιστημονική κατάρτιση που φέρνουν ελπίδα και ανακούφιση στο ποίμνιο που αγωνιά για το μέλλον του στην Εγγύς Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου