Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΙΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Το αποτύπωμα της Ρωμέϊκης Κοινότητας στο δομημένο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης επιχειρεί να αναδείξει η έκθεση με τίτλο «Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην Περίοδο του Εκδυτικισμού», παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό 104 διαφορετικά κτίρια 57 αρχιτεκτόνων που έδρασαν στην Κωνσταντινούπολη, από τα μέσα του 19ου έως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, μέσα από φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.

Την έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, εγκαινίασε την Δευτέρα το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης.

Στα εγκαίνια χαιρετισμούς απηύθυναν:
- Ο πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Αντώνης Βογιατζής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι την έκθεση συνδιοργανώνουν το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου της Κωνσταντινούπολης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

- Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Χασάν Γκιογούς.


- Ο Γενικός Γραμματέας του "Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Istanbul 2010" Γιλμάζ Κουρτ.
Η έκθεση διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια των εορτασμών της Πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε και ανέλαβε να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ιστανμπούλ 2010- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.


Ο υπεύθυνος του προγράμματος και δραστήριο μέλος της Ομογένειας της Πόλης Λάκης Βίγκας
απηύθυνε προς τους παρευρισκομένους τον ακόλουθο χαιρετισμό:

Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος και ιδιαίτερα προνομιούχος καλωσορίζοντας όλους εσάς, κάτω από την επιβλητική σκιά της Ακρόπολης, που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει τον κοινό μας πολιτισμό, στα εγκαίνια της έκθεσης των Ρωμιών Αρχιτεκτόνων της Πόλης.

Η έκθεση που ανοίγει σήμερα τις πόρτες της στο κοινό αποτελεί ένα φόρο τιμής της Ομογένειας της Πόλης στους προγόνους μας αρχιτέκτονες και καλφάδες που συνέβαλαν ώστε να αποκτήσει η Πόλη μας τον κοσμοπολίτικο και επιβλητικό ύφος που την χαρακτηρίζει ακόμα σήμερα. Όπως και σε άλλους τομείς των επιστημών, των γραμμάτων και τεχνών, έτσι και στην αρχιτεκτονική οι Ρωμιοί αποτέλεσαν μια από τις γέφυρες που συνέδεσαν το κέντρο της Αυτοκρατορίας με τις νεωτεριστικές τάσεις της δυτικής Ευρώπης. Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες σημάδεψαν το χώρο ζωής της Πόλης παντρεύοντας τολμηρά νέους ρυθμούς και τρόπους της δυτικής αρχιτεκτονικής με στοιχεία από το Βυζάντιο και την αρχαία Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες συνέβαλαν τα μέγιστα στο να αποκτήσει η Πόλη το στίγμα της Belle Époque, που χαρακτήρισε στο γύρισμα του 20ου αιώνα τις δυτικότροπες συνοικίες της. Πρόκειται για έναν πολιτισμό και έναν κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής που αρχίζει να ενδιαφέρει και να μελετάται όλο και περισσότερο από τους ιστορικούς σήμερα. Ελπίζουμε το υλικό που συγκεντρώσαμε, με τη βοήθεια εξεχόντων συνεργατών, να συμβάλει σε αυτήν την τάση και να δώσει εναύσματα για περαιτέρω μελέτη.

Δε θα επεκταθώ περισσότερο στο περιεχόμενο της έκθεσης για το οποίο θα βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Θα ήθελα όμως να τονίσω ένα άλλο στοιχείο της. Η έκθεση αυτή – η οποία είναι το αποτέλεσμα της επίπονης εργασίας μιας ομάδας που δεν παρέλαβε έτοιμο υλικό αλλά το παρήγαγε – είναι η πρώτη τόσο μεγάλων διαστάσεων που οργανώθηκε από εμάς τους Ρωμιούς. Όπως κάποιοι από εσάς γνωρίζεται, σήμερα, η μικρή πλέον αριθμητικά κοινότητά μας δίνει μάχη αξιοπρέπειας, επιβίωσης της ταυτότητας και του πολιτισμού της, δεν επαναπαύεται στις ευεργετικές οικονομικοπολιτικές εξελίξεις αλλά κάνει αυτοκριτική, κατανοεί τις ευαισθησίες του παρελθόντος, συνεργάζεται, συντονίζεται και έχει οράματα.


Όπως είπε, σε μια πρόσφατη ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, το καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε, με όσες δυνάμεις έχουμε, να δημιουργούμε πολιτισμό· τον ευρύ, ανοιχτών οριζόντων, κοσμοπολίτικο πολιτισμό στον οποίον και στο παρελθόν η κοινότητά μας συνέβαλε. Σε αυτό το δρόμο, ένα σημαντικό βήμα αποτελεί η αναγνώριση και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μιας κληρονομιάς που δεν ανήκει μόνο στη μικρή μας πια αριθμητικά κοινότητα, αλλά βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Ελπίζουμε η έκθεση αυτή και οι άλλες προσπάθειές μας, με το ύφος και το χαρακτήρα τους, να δώσουν έναυσμα και πάλι στην επικοινωνία των πολιτισμών στον ευρύ χώρο μεταξύ Βαλκανίων και Μικράς Ασίας του οποίου η Πόλη μας υπήρξε για τόσους αιώνες το επίκεντρο. Το όραμά μας είναι να επαναπατρίσουμε την ελπίδα, μέσα στην μικρή αυτή κοινότητα, αλλά και μέσα στον ευρύτερο κύκλο των ανθρώπων που ενδιαφέρονται γι αυτήν και εμπνέονται από αυτήν, μέσα στην τουρκική και την ελληνική κοινωνία και τον υπόλοιπο κόσμο: μεταξύ των πραγματικών και των νοερών συμπολιτών μας, των τόσων πολλών που έχουν αυτό-πολιτογραφηθεί Πολίτες. Γιατί η Πόλη έχει αυτό το χάρισμα: να γοητεύει, να εμπνέει και να κρατά κοντά της τους ανθρώπους.

Για όλα αυτά χρειαζόμαστε την ηθική και πνευματική σας συμπαράσταση και συνεργασία, διότι αυτός ο ιστορικός παράγοντας που λέγεται Ρωμιοσύνη της Πόλης πρέπει να επιβιώσει και να φωτίζει. Ελπίζουμε λοιπόν η έκθεση αυτή να αποτελέσει εφαλτήριο και πρόκληση για έμπνευση για όσους πιστεύουν – και πολλοί πιστεύουν – στο μέλλον της Ρωμαίικης Κοινότητας στο χώρο που ζει εδώ και 2.000 χρόνια.

Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών είναι ο πέμπτος σταθμός της έκθεσης μας, που πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου και την συνεργασία του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ισταμπούλ 2010.

Στις 22 Οκτωβρίου ξεκινήσαμε την έκθεση στη Σχολή Καλών Τεχνών της Πόλης, από όπου αποφοίτησαν οι περισσότεροι ομογενείς αρχιτέκτονες στα τέλη του 19ου και το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα. Η έκθεση συνέχισε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου, στο Πανεπιστήμιο Bahçeşehir, στη Θεσσαλονίκη με την συνεργασία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μακεδονίας-Θράκης και ελπίζουμε να ανταποκριθούμε στις άλλες προσκλήσεις που έχουμε από τη Ρώμη, την Άγκυρα και άλλες πόλεις.

Οφείλουμε ένα θερμό ευχαριστώ στον Υπουργό Κ. Πεταλωτή, Το ΤΕΕ, το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, τους εκπροσώπους του Οργανισμού Istanbul 2010, τα μέλη της τουρκικής πρεσβείας, το Ίδρυμα Λάτση, η βοήθεια του οποίου υπήρξε καθοριστική για την πραγματοποίηση της έκθεσης, και τους χιλιάδες εν Ελλάδι συμπολίτες μας, Ίμβριους και Τενέδιους που μας ενισχύουν και μας στηρίζουν με την αγάπη και την αφοσίωσή τους.

Εύχομαι η έκθεση αυτή να συμβάλλει στην εξέλιξη των σχέσεων των δύο λαών, να κάνει να γνωρίσουν οι νέοι Αθηναίοι καλύτερα την Κοινότητά μας, να δώσει έμπνευση στους επιστήμονες να μελετήσουν και να εμπλουτίσουν την βάση που καλοπροαίρετα δημιουργήσαμε.

Σας Ευχαριστώ

- Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Πεταλωτής στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Εκδηλώσεις σαν και αυτήν με τέτοιου είδους αναφορές, είναι αυτές που πραγματικά μας οδηγούν στα πνευματικά ενδιαφέροντα της ζωής μας, που μας κάνουν να σκεφτόμαστε την μεγάλη προσφορά του Ελληνισμού, τη μεγάλη προσφορά της πολυπολιτισμικότητας των περιοχών όπου έζησαν και εξακολουθούν να ζουν ακόμη σε μικρότερους αριθμούς βέβαια, Ρωμιοί, Τούρκοι, Οθωμανοί, Αρμένιοι, Εβραίοι. Εύχομαι η έκθεση να ταξιδέψει και αλλού, καθώς αποτελεί μία πηγή χαράς, ζωντάνιας και κυρίως φόρο τιμής στον ίδιο τον πολιτισμό».


- Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χρήστος Σπίρτζης τόνισε:
"Η αποτύπωση της ένωσης της Δύσης και της Ανατολής στην αρχιτεκτονική της Πόλης, είναι αυτό που πρέπει να αναδειχθεί για να μας δείξει τον δρόμο στη σημερινή εποχή. Η Δύση και η Ανατολή σμίγει στην Πόλη, στη Θεσσαλονίκη, στη Σμύρνη, στον Πόντο, στη Θράκη, στη Μυτιλήνη, αλλά κυρίως σμίγει μέσα στους δύο λαούς. Στους λαούς που πρέπει να αποτελέσουν τη γέφυρα ο ένας για τον άλλον. Ιδιαίτερα σήμερα που το αίτημα για δημοκρατία στον αραβικό κόσμο φουντώνει, η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει την γέφυρα για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία την γέφυρα για την Ελλάδα στην αναζήτηση νέων αγορών στην Ανατολή, για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης. Η νέα αυτή αρχιτεκτονική στις σχέσεις των δύο λαών μέσα από τις κοινές μας ιστορικές και πολιτιστικές αναφορές πρέπει ν αναδειχθεί και μπορεί να αναδειχθεί μέσα από τέτοιες δράσεις".

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου