Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΤΟ ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΚΑΙ ΕΛΥΤΗ


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 11 Απριλίου, στον πολυχώρο των Αρσακείων Σχολείων Πατρών στο Πλατάνι, η αφιερωματική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μετάσταση τού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911) και από τη γέννηση τού Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996).

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος Σπύρος Χρ. Γιανναράς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Διαβάζοντας Παπαδιαμάντη εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του. Η λογοτεχνία του ως αποκούμπι σε καιρούς κρίσης». Ο ομιλητής επεχείρησε ένα εμβριθές σχόλιο στον Παπαδιαμάντη με οδηγό την προσωπική του σχέση με τα παπαδιαμαντικά διηγήματα, και αρωγό τα κείμενα τού Ελύτη, του Σεφέρη, του Ζήσιμου Λορεντζάτου, του Χρήστου Βακαλόπουλου, του Ηλία Παπαδημητρακόπουλου κ.α.


Στην συνέχεια οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου διάβασαν αποσπάσματα κειμένων τού Παπαδιαμάντη από το σχετικό ανθολόγιο τού Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο ακολουθεί το κριτικό του δοκίμιο «Η μαγεία τού Παπαδιαμάντη». Εκεί ο Ελύτης αναδεικνύει με τα μέτρα τού ποιητή την αληθινή μαγεία τού διηγηματογράφου. Οι μαθητές οικοδόμησαν μιαν «μυστική συνομιλία» των δύο κορυφαίων των γραμμάτων μας, απήγγειλαν Παπαδιαμάντη ανθολογούμενο από τον Ελύτη και στην ουσία παρακολούθησαν τη ματιά τού νομπελίστα ποιητή σε καθένα από τα διηγήματα τού κυρ Αλέξανδρου. Ταυτόχρονα έψαλαν υμνογραφήματα τού Παπαδιαμάντη και τραγούδησαν στίχους του μελοποιημένους από τον Μανώλη Λιαπάκη, τον Ορφέα Περίδη και ένα τραγούδι για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη σε μουσική Χρήστου Τσιαμούλη και στίχους Δ. Γιαλαμά, δημιουργώντας έτσι μυσταγωγική ατμόσφαιρα, που καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο.

Τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Διευθύντρια τού Αρσακείου Λυκείου Θεοδώρα Κοσμοπούλου – Μεταξά, ενώ τη διδασκαλία και επιμέλεια τού μουσικού αναλογίου είχε ο θεολόγος Παναγιώτης Ανδριόπουλος.

Στους μαθητές και τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης δόθηκε από ένα έντυπο που εξέδωσε το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών με τίτλο: «Στιγμές της αληθινής μαγείας τού Παπαδιαμάντη», που επιμελήθηκε ο φιλόλογος Στέφανος Σκαρπέλλος και φιλοτέχνησε η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών Νάντια Στεφανοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου