Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΙΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ



Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού» έγιναν στις 17 Δεκεμβρίου, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος, κ. Βασιλείου Μπορνόβα, του εκπροσώπου του Istanbul 2010 European Capital of Culture, κ. Korhan Gümüş, και εκ μέρους του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου Λυκείου, του υπευθύνου του προγράμματος, κ. Λάκη Βίγκα. Παρευρέθησαν περίπου 500 άτομα, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, ακαδημαϊκοί, μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και πλήθος κόσμου, Τούρκων, Ομογενών, Ελλαδιτών, αλλά και ξένων.
Οι προσκεκλημένοι γνώρισαν για πρώτη φορά συγκεντρωμένα σε μία έκθεση σημαντικά έργα Ελλήνων αρχιτεκτόνων, όπως ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου (Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος), ο Βασιλάκης Ιωαννίδης (Αγία Τριάδα Ταξίμ, Εθνικόν Ιωακείμειον Παρθεναγωγείο), ο Αριστείδης Πασαδαίος (Οικουμενικό Πατριαρχείο - Πατριαρχικός Οίκος), ο Νικόλαος Τζελεπής (Τέμενος Hamidiye / Yıldız), ο Βασίλης Κουρεμένος (Τράπεζα Αθηνών, σήμερα Minerva Han), ο Πάτροκλος Καμπανάκης (Θέατρο Varieté), o Κλεάνθης Ζάννος (Στοά Çiçek) και περίπου 100 συνάδελφοί τους, που δραστηριοποιήθηκαν στην Οθωμανική πρωτεύουσα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.


Καταγόμενοι από την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα και τις διάφορες οθωμανικές επαρχίες στα Βαλκάνια και την Ανατολία, σχεδίασαν και κατασκεύασαν σημαντικά κτήρια, όπως ιδιωτικές κατοικίες (εξοχικά, αστικές πολυκατοικίες, μέγαρα), εμπορικά, κοινοτικά και θρησκευτικά κτήρια κ.τ.λ.. Τα έργα τους τα συναντούμε, μεταξύ άλλων, στη Μεγάλη Οδό του Πέρα, γνωστή σήμερα ως İstiklal caddesi, στο λαϊκό Tarlabaşı, στο εμπορικό Eminönü, στις γραφικές ακτές του Βοσπόρου και στα όμορφα Πριγκηπόννησα. Τα ονόματά τους, συχνά, τα διακρίνουμε σήμερα στις γωνίες των κτηρίων, μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου. «Τα έξοχα δείγματα εκλεκτικισμού, art nouveau, art deco, κ.ά. που συναντούμε, καθώς περπατούμε στο Πέρα ή το Ταρλάμπασι και αλλού στην Πόλη, είναι μνήμες ζωντανές, ανθρώπων που πέρασαν από τα μέρη αυτά και άφησαν πίσω τους ίχνη από ένα κόσμο που νοσταλγούμε», σχολίασε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, κ. Βασίλειος Μπορνόβας.


Ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, 500 άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.
Η έκθεση «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού», καθώς και η αναμενόμενη, στις 23 Δεκεμβρίου, παρουσίαση του βιβλίου «Οι Έλληνες ζωγράφοι της Πόλης» της Mayda Saris υπενθυμίζουν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο ελληνικός πνευματικός και επιστημονικός κόσμος στη διαμόρφωση και εξέλιξη της οθωμανικής κοινωνίας του 19ου αιώνα.
Η έκθεση «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού» θα διαρκέσει έως και τις 16 Ιανουαρίου 2011. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 15.00 -20.00. Σαββατοκύριακο: 12.00 - 20.00. Είσοδος ελεύθερη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου