Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ο ΞΩΜΑΧΟΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΑΠΟ ΣΤΗΘΟΥΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

ΕΥΤΕΛΕΙΑ

Του συγγραφέα – ακαδημαϊκού Θανάση Βαλτινού

Το κατά Κυριακήν Ευαγγέλιο εξακολουθεί να διαβάζεται στις εκκλησίες με δραστική απήχηση και σπαράγματα τραγουδιών του ακριτικού κύκλου περνάν ακόμα από χείλη σε χείλη.

Προ χρόνων συνάντησα έναν ηλικιωμένο ξωμάχο που ήξερε από στήθους ολόκληρη την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Δεν επρόκειτο για μια μηχανική απομνημόνευση, δεδομένου ότι ο ίδιος αυτός αγράμματος περίπου ξωμάχος είχε και τις ερμηνευτικές του απόψεις. Παρενθετικά, αλλά όχι άσχετα, να σημειώσω εδώ ότι η παρανάγνωση κατά την πρόσληψη των κειμένων έχει την αισθητική της υποστήριξη.

Το διάβασμα που δεν διεκπεραιώνει απλώς, αλλά συναρτάται με βαθύτερες ανάγκες του ανθρωπίνου πνεύματος, αποτελεί άσκηση, ποτέ διασκέδαση. Το επιχείρημα λοιπόν ότι μεταφράζοντας κατορθωμένες μορφές του πρόσφατου ελληνικού λόγου τις κάνουμε προσιτές σε ένα ευρύτερο κοινό είναι από μόνο του ευτελές.

Γιατί αυτό που αποκλείει το ευρύ κοινό από τέτοιες υψηλές απολαύσεις δεν είναι βέβαια μερικές άγνωστες λέξεις.

Καθημερινή 2.11.1997

(Το κείμενο περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Θ. Βαλτινού Κρασί και νύμφες Μικρά κείμενα επί παντός, εκδ. Εστία, Αθήνα 2009, σ. 166-67).

Σχόλιο Ιδιωτικής Οδού:

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα είχε η ερμηνεία του ξωμάχου στα κομμάτια της Αποκάλυψης για το 666! Άραγε ο ξωμάχος θα 'παιρνε την κάρτα του πολίτη ή θα έβλεπε πάνω της τον Αντίχριστο;

Εικόνα: Μονή Εικοσιφοίνισσας. Εξωνάρθηκας - Τοιχογραφία. Σκηνή του παραδείσου από την Αποκάλυψη του Ιωάννου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου