Ἡ παράδοξη πρόταση τοῦ νεοπαγοῦς Θεολογικοῦ συνδέσμου «Καιρός», πού ζητεῖ ἡ διδασκαλία τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν νά ἀπευθύνεται σέ ὃλους τούς μαθητές μιᾶς σχολικῆς τάξης συμπεριλαμβανομένων καί τῶν ἑτεροδόξων καί τῶν ἀλλοθρήσκων, εἶναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιᾶς τέτοιας ὑποκριτικῆς ἀγάπης, πού νοθεύει τήν Ὀρθόδοξη πίστη. Διότι εἶναι φανερό πώς, γιά νά ἱκανοποιηθοῦν καί οἱ μή ὀρθόδοξοι καί οἱ μή χριστιανοί μαθητές, θά πρέπει νά ἀλλοιωθεῖ ὁλοκληρωτικά τό μάθημα τῆς Θεολογίας, οὓτως ὣστε νά προσαρμοστεῖ στίς δικές τους πεποιθήσεις.
Τα παραπάνω γράφει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ορθόδοξος Τύπος (φ.29-10-10) ο θεολόγος Παναγιώτης Γκουρβέλος, και πραγματεύεται τάσεις της σύγχρονης Ορθόδοξης θεολογίας στην Ελλάδα.
Ώστε, και η ταπεινότης μου, ως μέλους του Καιρού, αποτελεί “χαρακτηριστικό παράδειγμα υποκριτικής αγάπης, που νοθεύει την Ορθόδοξη πίστη”, δηλ. και υποκριτής και νόθος, κατά Π. Γκουρβέλο.
Και ό,τι άλλο θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ακόμα, αγαπητέ.
Ένας άνθρωπος που πάσχει από πνευματικό αυτισμό δικαιούται να λέει ό,τι θέλει.
Ο “Καιρός” δεν με εκφράζει 100%. Όμως αν μέσω αυτού μου επιτίθενται τύποι σαν τον Π. Γκουρβέλο με εκφράζει 1000%!!!
Πάντως ένα είναι σίγουρο. Όσοι εκφράζουν απόψεις σαν αυτές του Π. Γκουρβέλου έφεραν το μάθημα των Θρησκευτικών σε αυτή την ανυποληψία και την επισφαλή θέση που βρίσκεται σήμερα. Ο περίφημος “ομολογιακός χαρακτήρας” του μαθήματος, στα χέρια τους έγινε σκόνη και θρύψαλα... Και τώρα πασχίζουν να μαζέψουν τα κομμάτια τους...
Πίνακας: Ρουσσέτος Παναγιωτάκης
παναγιώτη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι άλλο θα ακούσουμε ρε ;
Μέχρι και τον κ.Γκουρβέλο έβαλες στο μάτι;
Ελεος όμως!!!
Γίνεσαι γραφικός!
Στο τέλος δεν θα σε πιστεύει κανείς!
Φίλε blogger, αυτός ο Γκουρβέλος θα μπορούσε να είναι ένας θεολόγος με μεγάλη υπόληψη και εκτίμηση στις δεκαετίες του '50 και του '60, με κουστούμι και ομπρέλα (ακόμα και τις ηλιόλουστες μέρες). Πάντως τα πράγματα έχουν αλλάξει και η θρησκευτική εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει παραμείνει ίδια. Δεν μπορώ να καταλάβω τους Γκουρβέλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν γίνεται λόγος για αλλαγή της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αυτοί κατάλαβαίνουν αλλαγή θρησκείας ή θεού;
Γιατί;
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΒΑΣΗ. ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ. ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΝΑ ΚΑΤΗΧΕΙ ΤΑ ΜΕΛΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ή ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ή ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΜΗ ΟΜΟΛΟΓΟΓΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΛ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΔΙΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ 'ΚΑΘ ΗΜΑΣ' ΑΝΑΤΟΛΗ. ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΑ ΜΕΤΕΤΡΑΠΕΙ Η ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ή ΣΕ SUNDAY SCHOOL ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ.
ο κ. Π.Γκουρβέλος εξάγει αυθαίρετα συμπεράσματα! Από πού συμπεραίνει ότι [εἶναι φανερό πώς, γιά νά ἱκανοποιηθοῦν καί οἱ μή ὀρθόδοξοι καί οἱ μή χριστιανοί μαθητές, θά πρέπει νά ἀλλοιωθεῖ ὁλοκληρωτικά τό μάθημα τῆς Θεολογίας]; Και ακόμη δέν έσχε καθηγητή του στο Πανεπιστήμιο τον Αλβανίας Αναστάσιο ο οποίος δίδαξε γιά την ανάγκη αντιμετωπίσεως των αλλοθρήσκων στο πλαίσιο της γνωριμίας και επαφής τους μετά της "εν ημίν ελπίδος";
ΑπάντησηΔιαγραφήσωστα οσα λεει ο ανωνυμος 1/11-1.03 Εχω ομως μια ερωτηση: πως θα μπορέσει η Εκκλησία να πραγματοποιήσει το εργο της; ο πόλεμος κατα της θρησκείας παει σύννεφο! οι παπάδες καλοι-κακοί σε ενα τσουβάλι και η αποδιοργάνωση στο υψος της. Υπάρχει λοιπόν πραγματικό πρόβλημα στην εφαρμογή αν και ειναι περα για περα σωστό.
ΑπάντησηΔιαγραφή