Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Δημοτικό Θέατρο, με αφορμή την μεθαυριανή εκδήλωση του Πληρώματος 94 και τις γενικότερες εκδηλώσεις για τους μετανάστες στην Πάτρα.
Στη συνέντευξη παρέστησαν η Μαρία Αλανιάδη (πρόεδρος του Ρεφενέ), ο Φώτης Λουριδάς (αντιπρόεδρος Ρεφενέ, μέλος Πληρώματος 94), ο Roni Bou Saba και ο Πέτρος Ψωμάς.
Μίλησαν ο Φώτης Λουριδάς εκ μέρους του Ρεφενέ και του Πληρώματος 94 και ο Roni Bou Saba για τη συμμετοχή του Καλλιτεχνικού Συνόλου Πολύτροπον.
Ο Φώτης Λουριδάς επεσήμανε την ανάδειξη του ζητήματος από καλλιτεχνική σκοπιά, με σειρά εκδηλώσεων:
Θέατρο Απόλλων
15/9, 20:00
Εκδήλωση «Πάτρα, Πόλη Μεταναστών» από την ΑΜΚΕ «Πλήρωμα 94»
20/9 – 26/9
Θεατρική Παράσταση «Χωρίς Διαβατήριο» από το ΕΣΠ Ρεφενέ
Αρσάκειο
18/9 – 30/9
18/9 – 30/9
Έκθεση Φωτογραφίας «Μετανάστες -νόμιμοι και παράνομοι- και αυτοί κάτοικοι Πατρών;» από την φωτογράφο Άρτεμη Σκούλικα, που περιλαμβάνει και παρουσίαση φωτογραφικού άλμπουμ από τον ποιητή Αντ. Σκιαθά και τον εκδότη Γιάννη Πικραμένο.
18/9 – 30/9
Προβολή ντοκιμαντέρ «Transit» του διαφημιστή Σπύρου Ματθαιόπουλου που περιλαμβάνει και προβολη φωτογραφικού υλικού.
18/9 – 23/9
Προβολή ντοκιμαντέρ «Βρωμοέλληνες» του Στέλιου Κούλογλου από την εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα»
24/9 – 30/9
Έκθεση φωτογραφικού & έντυπου υλικού «Μετακίνηση πληθυσμών, ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: χθες-σήμερα (αύριο;)» από τους Εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας του Ερυθρού Σταυρού Πάτρας.
Οι εκδηλώσεις, είπε ο Φώτης Λουριδάς, θέλουμε να είναι αφορμές για προβληματισμό μέσω της τέχνης και όχι της πολιτικής: ανάδειξη των "πολύ θετικών πλευρών" της μετανάστευσης, μέσω της παρουσίασης τριών σημαντικών προσωπικοτήτων που ταυτίζονται με την Πάτρα στην συνείδηση των Ελλήνων και, τέλος, συντονισμός καλλιτεχνικών συνόλων της Πάτρας.
Ο Roni Bou Saba τόνισε ότι το Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον (του οποίου την επιμέλεια έχει ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος) είναι ευαισθητοποιημένο εξ' αρχής στο θέμα αυτό. Μέλη του έχουν αρθρογραφήσει γύρω απ' αυτό το ζήτημα και έχουν συμμετάσχει σε ανάλογες εκδηλώσεις.
" O Peter Saliba κι εγώ είμαστε, θα λέγαμε, εκπαιδευτικοί μετανάστες -αφού έχουμε έρθει από το Λίβανο στο Πανεπιστήμιο Πατρών για σπουδές -κι έτσι το μεταναστευτικό μας αγγίζει ιδιαίτερα", είπε ο Roni Bou Saba.
Το Πολύτροπον θα παρουσιάσει χορογραφημένο κομμάτι για πιάνο, και ένα κείμενο στα ελληνικά και τα αραβικά.
Συμμετέχουν:
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, Roni Bou Saba και Peter Saliba (εμμελής απαγγελία), Τάσος Σπηλιωτόπουλος, πιάνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου